Jak prawidłowo parzyć białą kiełbasę? To warto wiedzieć

Biała kiełbasa z jajkiem
Ugotowana biała kiełbasa podawana z jajkiem, fot. Jacek Chabraszewski
ikona podziel się
Opublikowano: 28.03.2024 r., 11:09 | Autor: Justyna Sterczewska
Biała kiełbasa to wyjątkowy przysmak, który można przygotować na wiele sposobów – od gotowania, przez pieczenie, aż po wykorzystanie jej w oryginalnych potrawach, takich jak pulpety czy pierogi. Chociaż jest dostępna w sprzedaży przez cały rok, to szczególnie popularna staje się w okresie Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez tego wyrazistego, mięsnego dodatku, zwłaszcza jako niezbędnego składnika żurku wielkanocnego. Wielkanoc i biała kiełbasa wydają się być nierozerwalnie ze sobą związane. Jakie są przyczyny tej popularności i jak wybrać białą kiełbasę, która zaskoczy nas swoim bogatym smakiem?

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?

Biała kiełbasa wyróżnia się znakomitym smakiem niezależnie od formy podania, ale kluczowa jest jej wysoka jakość. Choć najlepsza w smaki jest kiełbasa przygotowana własnoręcznie, ze względu na wymagający czas proces produkcji, często wybieramy gotowe produkty. Wybór odpowiedniej białej kiełbasy, która zadowoli nasze podniebienia, może być jednak wyzwaniem. Podczas zakupu istotne jest zwrócenie uwagi na kilka elementów, które świadczą o jej jakości.

Najlepsza biała kiełbasa powstaje z mięsa wieprzowego wysokiej jakości, z odpowiednim dodatkiem przypraw, takich jak sól, pieprz, majeranek i czosnek. Czasem wzbogacana jest również o wołowinę. Jej surowa forma powinna charakteryzować się lekko brązowawym odcieniem - oznaką wykorzystania naturalnych składników. Różowy kolor często wskazuje na obecność soli peklującej lub innych konserwantów, a zbyt jasna barwa może sugerować wysoką zawartość tłuszczu. Biała kiełbasa dostępna jest w wersji surowej, parzonej lub gotowanej, przy czym dla potraw takich jak żur, najbardziej odpowiednia będzie ta surowa, która najlepiej przekaże swoje bogate aromaty podczas gotowania.

W jaki sposób sparzyć białą kiełbasę?

Najpierw należy przygotować wodę do sparzenia kiełbasy, podgrzewając ją do temperatury 75-80°C. W tym celu nieoceniony okaże się termometr, który znacznie ułatwi proces. Kiedy woda osiągnie pożądaną temperaturę, należy zanurzyć w niej białą kiełbasę. Włożenie zimnej kiełbasy do wody spowoduje obniżenie jej temperatury o kilka stopni, dlatego ważne jest, aby sprawdzać  i utrzymywać odpowiednią ilość stopni.

Gdy temperatura wody ponownie osiągnie 75-80°C, włóż termometr do środka kiełbasy, aby parzyć ją aż do momentu, kiedy wewnętrzna temperatura osiągnie 68°C. Proces ten może trwać od 15 do 30 minut, w zależności od konkretnej kiełbasy. Po osiągnięciu właściwej temperatury, kiełbasę można wyjąć i podawać na stół.

Pamiętaj!

Jeżeli temperatura wewnętrzna kiełbasy przekroczy 68°C, ryzykujemy, że mięso stanie się zbyt suche. Warto więc korzystać z termometru, szczególnie gdy mamy do czynienia z kiełbasami o różnej grubości. Dzięki precyzyjnemu pomiarowi temperatury, można idealnie dopasować czas gotowania do konkretnego wyrobu, zapewniając idealny rezultat bez ryzyka przesuszenia.

Jak inaczej przygotować białą kiełbasę?

Białą kiełbasę można przyrządzić również na inne sposoby. Jednym z nich jest kiełbasa pieczona w piekarniku. Oto pomysł na przepis z użyciem francuskiej musztardy do przyrządzenia pieczonej białej kiełbasy. Możesz jednak z łatwością zastąpić ją dowolną inną musztardą, jeśli preferujesz inny smak. Zacznij od przygotowania składników i naczynia żaroodpornego:

  • 3-4 białe kiełbasy;
  • 2 cebule;
  • 2 łyżki miodu;
  • 3 łyżki musztardy;
  • sól i pieprz według uznania.

Aby przyrządzić białą kiełbasę pieczoną z cebulą i musztardą, najpierw posiekaj cebulę na piórka. Następnie podsmaż ją na oliwie, doprawiając solą i pieprzem. Gdy cebula nabierze złotego koloru, przenieś ją do naczynia żaroodpornego. W małej misce połącz musztardę z miodem i użyj tej mieszanki do posmarowania nakłutej białej kiełbasy. Połóż kiełbasę na cebuli i piecz w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180°C.

Dla dorosłych gości, spróbuj wariantu przepisu z białą kiełbasą pieczoną w piwie z dodatkiem musztardy. Przygotowanie tego dania jest bardzo podobne do wersji bazowej, z tą różnicą, że do cebuli w naczyniu żaroodpornym dodajesz 100 ml piwa.

Dlaczego warto wybrać białą kiełbasę?

Biała kiełbasa, uznawana za nieodłączny element wielkanocnego stołu. Cieszy się popularnością dzięki swojej wszechstronności i wyjątkowemu smakowi. Klucz do jej doskonałego smaku leży w wyborze produktu wysokiej jakości, najlepiej z mięsa wieprzowego z dodatkiem naturalnych przypraw. 

Parzenie białej kiełbasy tradycyjną i sprawdzoną metodą przygotowania gwarantuje jej soczystość i pełnię smaku. Ważne jest, by podczas przygotowania pilnować temperatury, aby uniknąć przesuszenia mięsa. 

Alternatywą dla parzenia jest pieczenie białej kiełbasy z dodatkiem musztardy i miodu, co stanowi smakowitą odmianę od tradycyjnych metod. Przepis ten, łatwy do modyfikacji i dostosowania do indywidualnych preferencji, pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami. 

Niezależnie od wybranej metody, biała kiełbasa może stanowić bazę wielu wyjątkowych dań, uświetniając zarówno świąteczne, jak i codzienne posiłki.

Źródła:

  1. https://blog.fimple.tv/parzenie-bialej-kielbasy-jak-sparzyc-biala-kielbase-prawidlowo/
  2. https://www.winiary.pl/biala-kielbasa-parzona-surowa/#
  3. https://florina.pl/pl/blog/biala-kielbasa-pieczona-idealna-na-wielkanoc-1679643510.html
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto