Lepszy na odporność niż jagody goji czy acai. Nawet nie wiesz, jaki skarb masz w ogrodzie!
Tę roślinę uprawiamy w ogrodzie dla jej ozdobnych walorów. Faktycznie ładnie wygląda, zarówno w okresie kwitnienia, jak i owocowania, kiedy na jej pędach pojawiają się czerwone owoce. Mało kto wie, że dereń, bo to o niego chodzi, jest jadalny. Jego czerwone jagódki może nie są najsmaczniejsze na świecie, ale za to są niezwykle zdrowe. Z powodzeniem zastąpisz nimi acai czy jagody goi. Taniej i zdrowiej.
Z tego artykułu dowiesz się:
Właściwości derenia jadalnego
Owoce derenia już przed wiekami były cenione za swoje bogate właściwości lecznicze. Zawierają liczne minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan, a także witaminy C, P i A. Dodatkowo, owoce derenia obfitują we flawonoidy, beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki oraz naturalne cukry.
Są nieco kwaskowate, jednak wiele osób decyduje się na ich zbiór. Z owoców derenia robi się kompoty, galaretki i konfitury. Warto także spróbować przygotować prozdrowotny napar albo nalewkę zwaną dereniówką. Te małe, czerwone jagódki mają niezwykłe właściwości lecznicze. To taki sposób na przeziębienie, ale nie tylko.
Dereń jadalny ma szerokie działanie
Owoce derenia jadalnego są gładkie i nieco podłużne. Mają lśniącą, intensywnie czerwona skórkę i aż zachęcają do spróbowania. Waro, bo mają wyjątkowe działanie zdrowotne. Łagodzą stany gorączkowe, działają przeciwgrzybiczo i przeciwalergicznie, a także poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie.
Dereń wspomaga pracę nerek i dróg moczowych, zwiększając wydalanie wody i sodu oraz działając przeciwzapalnie. Stymuluje również wydzielanie insuliny, co jest korzystne dla osób z nieuregulowaną gospodarką cukrową. Pomaga przy problemach żołądkowych, jak biegunki, kolki i niestrawności.
Antocyjany obecne w owocach derenia mają działanie przeciwnowotworowe. Jak pisze Onet.pl, regularne spożywanie derenia pomaga osobom cierpiącym na anemię oraz wspiera procesy metaboliczne, co może być pomocne w walce z nadwagą.
Zbieranie owoców derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego nie są szczególnie smaczne, raczej kwaskowate i nieco cierpkie. Dlatego najczęściej robi się z nich przetwory, w którym łączy się je z cukrem. Dojrzałe można jeść też na surowo, jeśli ktoś docenia ich słodko-kwaśny smaczek. Zielone, niedojrzałe natomiast można ukisić.
Aby pozbyć się kwaskowatości i goryczki z derenia jadalnego, owoce można przemrozić. Można je zebrać tuż po pierwszych wiosennych przymrozkach, ale jest ryzyko, że ptaki poczęstują się nimi wcześniej. Można jednak zebrać je na dowolnym etapie rozwoju i wstawić do zamrażarki na około 24 godziny. Staną się znacznie słodsze.
Napar z derenia jadalnego robi się z suszonych owoców. Można kupić je w sklepach zielarskich, można także zebrać samodzielnie owoce i wysuszyć w piekarniku lub suszarce do warzyw i owoców. Łyżeczkę należy zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 15 minut. Tak przygotowany napar można pić raz dziennie profilaktycznie. Przy przeziębieniu i w stanach zapalnych nerek można zwiększyć dawkę do 3 filiżanek dziennie.