Nie uwierzysz, czym Polacy zastępowali kawę w PRL – teraz znów jest hitem!

W przeszłości był to niezbędny produkt w każdej kuchni. W okresie PRL-u stanowił tańszą alternatywę dla tradycyjnej kawy. Choć przez długi czas był zapomniany, obecnie ponownie zyskuje na popularności. Ten produkt nie zawiera kofeiny i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Napój ten mogą pić nawet dzieci! Czy warto włączyć go do swojej diety? Sprawdź, czym jest i z czym warto go łączyć.
- Historia i powrót kawy zbożowej w Polsce
- Kawa zbożowa: zdrowa alternatywa dla kawy
- Przygotowanie i walory kawy zbożowej
Historia i powrót kawy zbożowej w Polsce
Chociaż dla wielu Polaków wiąże się z PRL-em, historia tego produktu sięga XVIII wieku. Został stworzony przez Holendrów, którzy inspirowali się napojami plemion z Ameryki Północnej. Do Polski dotarł przez Prusy, a w 1818 roku we Włocławku uruchomiono pierwszą jego fabrykę. O jakim produkcie mowa? Oczywiście, o znanej kawie zbożowej.
Produkt wytwarzany jest z prażonych zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień czy orkisz. Kawę zbożową często wzbogaca się dodatkami, na przykład cykorią, burakiem cukrowym, kozieradką czy żołędziami – to właśnie one nadają kawie charakterystyczny smak. Mimo że napój ten nie zawiera kofeiny, swoim aromatem bardzo przypomina tradycyjną kawę.
W czasach PRL-u kawa zbożowa była niezwykle popularna – stanowiła tani i łatwo dostępny zamiennik klasycznej kawy. Niestety, tę drugą było trudno nabyć. Kawę zbożową spożywano zarówno w domach, jak i w miejscach pracy. Stosowano ją także w kuchni (np. dodawano do deserów, aby nadać im charakterystyczny posmak).
Mimo że napój ten nie jest już tak powszechny, jak w PRL-u, wiele osób stopniowo do niego wraca. Wszystko z powodu prozdrowotnych właściwości i łagodnego smaku kawy zbożowej.
Kawa zbożowa: zdrowa alternatywa dla kawy
Napar zbożowy może stanowić doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy muszą unikać kofeiny. Jest rekomendowany m.in. osobom z nadciśnieniem, kobietom spodziewającym się dziecka oraz karmiącym, tym z problemami gastrycznymi (jak refluks czy nadkwasota), dzieciom i starszym. Napój ten nie ma nic wspólnego z kawą, więc nie podnosi ciśnienia i nie oddziałuje na system nerwowy. Co więcej, jest łatwostrawny i nie drażni przewodu pokarmowego.
W naparze zbożowym obecne są m.in.:
- Błonnik – wspomaga trawienie i redukuje zaparcia.
- Inulina – naturalny prebiotyk wspierający florę jelitową.
- Polifenole (przeciwutleniacze) – neutralizują wolne rodniki i opóźniają proces starzenia.
- Witaminy z grupy B – pozytywnie działają na układ nerwowy oraz kondycję skóry.
- Minerały – napar zbożowy dostarcza m.in. cynk, magnez, potas, fosfor oraz selen.
Poza tym napar zbożowy jest niskokaloryczny – zawiera jedynie 4 kcal na 100 ml. Jest to zatem świetna opcja dla tych, którzy dbają o linię. Czy to oznacza, że każdy może bez ograniczeń spożywać napar zbożowy? Nie. Powinny go unikać osoby z celiakią, gdyż napój zawiera gluten.
Przeczytaj również: Wlej napar do mąki – takiego deseru nie znajdziesz w żadnej cukierni

Przygotowanie i walory kawy zbożowej
Napój zbożowy można sporządzić na dwa sposoby:
- Napój instant – wystarczy zalać gorącą wodą i wymieszać.
- Napój gotowany – trzeba zalać 3-4 łyżki napoju litrem wody i gotować przez 5 minut. Następnie należy przefiltrować napar.
Napój zbożowy można spożywać bez dodatków. Dzięki łagodnemu smakowi doskonale łączy się również z różnymi dodatkami, takimi jak mleko krowie lub roślinne, miód, cynamon, kardamon, kakao czy syrop klonowy.
Napój zbożowy to nie tylko sentymentalny powrót do przeszłości, ale także wartościowy napój z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej kawy, koniecznie spróbuj napoju zbożowego.