Ukryta pułapka w tanim pellecie. Serwisanci nie mogą się nadziwić!

Na pewno zauważyliście, że na rynku dostępne są bardzo zróżnicowane oferty pelletu, co może sprawić trudności przy wyborze. Jeśli kierujecie się wyłącznie ceną i szukacie najtańszej opcji, początkowo może się wydawać, że trafiliście na okazję, dzięki której sporo zaoszczędzicie. Jednak gdy nadejdą zimne dni i konieczne będzie codzienne korzystanie z ogrzewania, może się okazać, że tani pellet jest szkodliwy dla pieca, a koszty napraw przewyższą początkowe oszczędności.
- Problemy z tanim pelletem: na co uważać?
- Kluczowe kryteria wyboru jakościowego pelletu
- Jak wybrać najlepszy pellet opałowy?
Problemy z tanim pelletem: na co uważać?
Podczas spalania pelletu nabytego w promocyjnej cenie możliwe jest wystąpienie poniższych problemów:
- Niewłaściwe spalanie oraz zablokowanie komory spalania
Gdy komora spalania pieca na pellet zostanie zablokowana, może to prowadzić do trudności z automatycznym rozpalaniem, co jest jedną z kluczowych korzyści ogrzewania pelletowego.
- Najtańszy pellet często charakteryzuje się niską wartością opałową, co sprawia, że system grzewczy (piec na pellet, kominek) generuje mniej ciepła. Z powodu niskiej wydajności piec musi pracować intensywniej, co zwiększa zużycie pelletu i sprawia, że początkowe oszczędności są tylko iluzoryczne.
- Pellet o niskiej jakości jest zazwyczaj bardziej wilgotny i zawiera żywice, co może skutkować wydzielaniem się kreozotu, składnika smoły drzewnej podczas spalania. Jest to lepka, smolista substancja, która osadza się na wewnętrznych powierzchniach pieca i w przewodach kominowych. Kreozot jest trudny do usunięcia, łatwopalny, zmniejsza efektywność pieca i przyspiesza jego zużycie
- Tworzenie się czarnego osadu
W przypadku nowoczesnego kominka na pellet zaczernienie szyby ma duże znaczenie. Spalanie niskiej jakości pelletu prowadzi do tego, że wewnętrzna strona szyby szybko staje się nieprzezroczysta. W efekcie cierpi na tym wygląd kominka, płomienie przestają być widoczne i zanika cały urok ognia, który tworzy przytulną atmosferę.
Na co więc zwracać uwagę przy zakupie pelletu? Pellet jest wyjątkowym opałem, a dokonując wyboru, warto znać cechy, które dobry produkt powinien mieć. Co pomoże Wam ocenić, czy worek pelletu, który zamierzacie kupić, jest naprawdę najlepszy dla Waszego pieca? Po pierwsze, spójrzcie na etykietę…
Kluczowe kryteria wyboru jakościowego pelletu
Podstawowa wskazówka dotycząca wyboru odpowiedniego pelletu brzmi: dokładnie przeczytajcie informacje umieszczone na opakowaniu lub dołączonej etykiecie. Jakie dane są tam zawarte i dlaczego mają takie znaczenie?
- Typ drewna
Na opakowaniu musi być określony typ drewna, z którego wyprodukowano pellet. Zazwyczaj do produkcji pelletu używa się odpadów drewna sosnowego, bukowego, brzozowego lub dębowego. Który jest lepszy? Zarówno pellet z drewna liściastego, jak i iglastego ma swoje zalety, przy czym pellet iglasty jest tańszy, bardziej dostępny i co ważne, ma bardzo dobrą kaloryczność.
Sosna i buk mają różne cechy, ale doskonale nadają się do produkcji pelletu i charakteryzują się podobną wartością opałową. Jedynym koniecznym warunkiem jest to, że pellet musi być produkowany z litego drewna poddanego obróbce mechanicznej. Nie powinien zawierać ani piasku, ani żadnych chemikaliów w postaci pozostałości po lakierach, klejach i impregnatach, które podczas spalania uwalniają szkodliwe substancje.
Kolor pelletu zależy od rodzaju drewna, z którego został wyprodukowany. Preferowany jest pellet jasny, ale sam kolor nie wystarczy do określenia jego jakości.
- Miejsce pochodzenia
Również geograficzne pochodzenie samo w sobie nie świadczy o jakości pelletu. Nieważne, czy pellet pochodzi z Polski, Niemiec, Ukrainy czy Austrii – ważne jest, aby cały proces produkcji był monitorowany, a produkt był wysokiej jakości.
- Wymiary
Na etykiecie podana jest średnica poszczególnych granulek; zazwyczaj 6 mm lub 8 mm. Dobrze jest sprawdzić, jakie są zalecenia producenta Waszego pieca na pellet. Granulat o odpowiedniej średnicy zapewnia lepsze i bardziej równomierne spalanie, co wpływa na zmniejszenie zużycia paliwa.
- Wartość opałowa
Wartość opałowa to ilość energii, która powstaje podczas spalenia określonej ilości opału. W przeliczeniu na pieniądze oznacza to, że im wyższa jest podana na etykiecie liczba, tym lepszej jakości jest pellet i więcej wytworzy energii cieplnej.
Pellet dobrej jakości powinien mieć wartość opałową między 4,5 a 4,8 kWh/kg, czyli 16,5 do 17,2 MJ/kg. Czasem można spotkać myląco wysokie wartości, jak 5,2 kWh/kg (19 MJ/kg), które odnoszą się do całkowicie suchej masy pelletu.
- Zawartość popiołu
Wartość określająca procentową zawartość popiołu w pellecie wskazuje na stopień zanieczyszczenia, jakie spowoduje wewnątrz pieca spalenie tego opału. Im mniejszy jest udział stałych pozostałości po spaleniu pelletu, tym lepsze jest spalanie. Dobry pellet zawiera od 0,5% do 0,7% popiołu, co zapewnia komfort użytkowania związany z rzadkim czyszczeniem popielnika i pieca.
- Zawartość wilgoci
Kolejną istotną wartością, na którą należy zwrócić uwagę czytając etykietę lub nadruki na worku, jest zawartość wilgoci. Im bardziej wilgotny jest opał, tym mniejsza jest jego wartość opałowa, ponieważ część ciepła jest zużywana na odparowanie wody. Dobry pellet nie powinien mieć więcej niż 8% wilgotności.
- Certyfikacja pelletu
Jeśli zastanawiacie się, jak rozpoznać dobry pellet, to przede wszystkim musicie sprawdzić, czy na opakowaniu (etykiecie) widnieją dane certyfikacji. W Polsce najczęściej spotykane certyfikaty to DINplus oraz ENplus, oba uznawane na międzynarodowych rynkach. Aby uzyskać certyfikat, producent musi przejść szereg kontroli i testów, które potwierdzają, że jego pellet spełnia określone normy jakości.
W laboratorium przeprowadzane są szczegółowe badania, które obejmują analizę wartości opałowej, wilgotności pelletu, ścieralności przy transporcie oraz zawartości popiołu. Oceniany jest też cały proces produkcji na każdym etapie.
Najwyższą jakość pelletu potwierdza certyfikat ENplus A1 albo DINplus.
Certyfikat FSC nie potwierdza bezpośrednio jakości pelletu, ale potwierdza, że drewno użyte do jego produkcji pochodzi z certyfikowanych lasów.

Jak wybrać najlepszy pellet opałowy?
Aby dokonać najlepszego wyboru pelletu, unikając pułapek związanych z niską ceną, warto przestrzegać kilku wskazówek:
- Czytajcie uważnie etykiety i informacje na opakowaniach pelletu. Producent musi podać kluczowe parametry paliwa, takie jak wartość opałowa, poziom wilgotności oraz ilość popiołu.
- Weryfikujcie certyfikaty pelletu. Certyfikat zapewnia, że przeprowadzono wszystkie badania i rygorystyczne kontrole, a cały proces produkcji od surowca do producenta i konsumenta jest przejrzysty.
- Zanim zdecydujecie się na zakup większej ilości na zimę, kupcie kilka worków pelletu i przetestujcie ich jakość w praktyce.
- Korzystajcie z opinii osób, które już używały tego pelletu; zapytajcie znajomych i rodzinę.
- Poproście o poradę sprzedawcę, który ma doświadczenie i może wskazać Wam godnego zaufania producenta.
