Kominkowy hit sezonu! Polacy masowo wybierają ten rodzaj drewna

Ludzie używają drewna do palenia od tysięcy lat, co nie jest zaskakujące, ponieważ ma ono wiele zalet. Jako klasyczne paliwo tworzy w domu ciepłą atmosferę, a nowoczesne technologie zapewniają ekonomiczne i ekologiczne ogrzewanie. Właściwie każdy typ drewna można spalać, lecz który jest najbardziej odpowiedni?
- Wybór drewna kominkowego: praktyczne wskazówki
- Najlepsze drewno kominkowe: wybór i właściwości
- Najlepsze drewno do kominka: co wybrać?
Wybór drewna kominkowego: praktyczne wskazówki
Przy wyborze drewna do palenia w kominku, często kluczowe są aspekty praktyczne:
- Ciężar drewna
Zależnie od gatunku drewna, porąbane kawałki mogą być dość lekkie albo stosunkowo ciężkie. Bardzo lekkie drewno o gęstości poniżej 400 kg/m3 to na przykład topola i sosna wejmutka, natomiast cięższe (do 500 kg/m3) są sosna i olcha, a metr sześcienny drewna grabu lub dębu może ważyć ponad 800 kg.
- Sposób i częstotliwość używania
Osoby planujące ogrzewać kominkiem całe mieszkanie w zimie, lub wspierać nim główny system grzewczy, muszą zapewnić sobie wystarczająco duży zapas opału. W takim przypadku warto postawić na gatunki drewna, które umożliwiają jak najdłuższe spalanie.
- Walory estetyczne
Jak istotny jest dla Was widok płonącego ognia? Chcecie cieszyć się romantycznie migającymi płomieniami w kominku, czy raczej szybko nagrzanym salonem? Czy kominek jest dla Was ozdobą na zimowe wieczory, czy funkcjonalnym urządzeniem grzewczym? Każdy typ drewna podczas spalania tworzy różne efekty – raz bardziej żywą, innym razem spokojną i jednolitą grę płomieni.

Najlepsze drewno kominkowe: wybór i właściwości
W kominku można palić różnymi rodzajami drewna, które ogólnie dzielą się na twarde i miękkie. Drewno liściaste, takie jak buk, brzoza, grab czy dąb, dzięki swojej wysokiej gęstości pali się długo i równomiernie. Z kolei drewno miękkie, do którego należą drzewa iglaste, takie jak sosna, świerk czy jodła, mimo powszechnej opinii ma czasem wyższą wartość opałową niż niektóre twarde. Jednak z uwagi na szybsze spalanie, wymaga częstszego dokładania. Wyższy popyt na drewno twarde prowadzi do jego większych cen.
Do najczęściej wybieranych rodzajów drewna zaliczają się:
- Buk
- Drewno bukowe to klasyka wśród drewna kominkowego.
- Warto zauważyć, że drewno bukowe ma doskonałą wartość opałową powyżej 2000 kWh/mp oraz niską zawartość żywicy.
- Dzięki równomiernemu procesowi spalania, drewno bukowe emituje przyjemne ciepło bez trzasków i latających iskier.
- Wysoka gęstość drewna (ponad 700 kg/m3) sprawia, że wymaga stosunkowo długiego czasu sezonowania – około dwóch lat.
- Popularność drewna bukowego wynika również z łatwości jego łupania i stabilnego tworzenia żaru w palenisku.
- Brzoza
- Wysoka zawartość olejków eterycznych w drewnie brzozowym powoduje, że w całym domu rozchodzi się przyjemny zapach.
- Mimo dużej gęstości (ok. 600 kg/m3) drewno brzozowe łatwo się rozpala i szybko ogrzewa mieszkanie.
- Nawet świeże drewno brzozowe pali się zaskakująco dobrze. Wartość opałowa sezonowanego drewna brzozowego wynosi ok. 1900 kWh/mp.
- Piękny wygląd mają niebieskawe płomienie, które nie rozpryskują iskier.
- Pewnym minusem jest długi czas suszenia (około półtora roku) oraz trudność w łupaniu brzozowych wałków, szczególnie tych odziomkowych.
- Warto wiedzieć, że kora brzozowa świetnie nadaje się do rozpalania ognia.
- Dąb
- Dąb również charakteryzuje się doskonałą wartością opałową wynoszącą 2000 kWh/mp.
- Przy gęstości ok. 650 kg/m3 drewno dębowe schnie znacznie dłużej niż wiele innych rodzajów drewna. Jest jednak bardzo odporne na czynniki atmosferyczne i może być przechowywane przez długi czas.
- Nawet po wysuszeniu można je łatwo łupać na mniejsze kawałki.
- Spalaniu drewna dębowego towarzyszą co prawda trzaski i iskry, ale powstaje długo utrzymujący się żar.
- Płomienie nie są może zbyt efektowne, ale mimo to tworzą przyjemną atmosferę.
- Paląc drewnem dębowym, należy zapewnić odpowiedni dopływ powietrza do paleniska. Ze względu na dużą zawartość garbników w drewnie istnieje ryzyko osadzania się sadzy w przewodzie kominowym i na ścianach kominka.
- Jesion
- Wraz z wysoką wartością opałową ok. 2000 kWh/mp drewno jesionowe charakteryzuje się spalaniem wspaniale równomiernym, spokojnym i bez rozrzucania iskier.
- Doskonale nadaje się do kominków z otwartą komorą spalania.
- Powstający żar długo się utrzymuje.
- Łupanie drewna jesionowego jest stosunkowo trudne.
- Wysoka gęstość drewna (ok. 740 kg/m3) wpływa na wolne sezonowanie, nawet do dwóch lat.
- Sosna
- Sosna to drzewo szybko rosnące, co sprawia, że jej cena jest stosunkowo niska.
- Drewno sosnowe osiąga odpowiednią wilgotność (poniżej 20%) już po roku sezonowania.
- Ze względu na to, że sosna szybko się rozpala i wytwarza przy tym wysoką temperaturę, doskonale nadaje się do rozpalania w kominku.
- Przyjemny nastrój tworzy głośne trzaskanie, spowodowane dużą zawartością żywicy w drewnie.
- Ze względu na rozpryski iskier, drewno sosnowe nie nadaje się do otwartych kominków.
- Robinia
- Drewno robinii charakteryzuje się dużą gęstością (730 kg/m3) i twardością.
- Wartość opałowa drewna robinii jest wysoka i sięga 2100 kWh/mp.
- Utrzymuje żar przez bardzo długi czas i nie wymaga częstego dokładania.
Drewno robinii trudno się rozpala i dobrze jest użyć do tego celu łatwopalnego drewna sosnowego lub świerkowego.

Najlepsze drewno do kominka: co wybrać?
Odpowiedź na takie pytanie może być w zasadzie krótka: najlepsze do kominka jest drewno dobrze wysuszone. Po dwuletnim lub dłuższym sezonowaniu drewno do kominka powinno mieć wilgotność na poziomie 15-20%. Nie można jednak wskazać jednego, konkretnego gatunku drzewa jako tego "najlepszego".
Drewno miękkich gatunków, mimo że często ma wysoką wartość opałową, spala się dość szybko. Drewno twarde, takie jak bukowe czy dębowe, pali się bardziej równomiernie i wolniej. Pewne cechy, na przykład obecność olejków eterycznych w drewnie brzozy, wpływają na kolor płomieni i wydzielanie przyjemnego zapachu. W zasadzie każde drewno o odpowiednio niskiej wilgotności nadaje się do palenia w kominku.