Czy zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić ze skoszoną trawą? Czy wyrzucić ją, zostawić na trawniku, czy może zebrać i wykorzystać do kompostowania? W tym artykule przedstawimy różne sposoby zagospodarowania skoszonej trawy.
Dlaczego lepiej nie zostawiać skoszonej trawy na trawniku?
Jeśli po koszeniu trawnika na murawie pozostaje ścięta trawa, ważne jest, aby szybko ją usunąć. Zalegając zakwasza glebę, co może przyczynić się do rozwoju mchu i pogorszenia stanu trawnika. Ponadto, tworząca się warstwa filcu blokuje dostęp składników mineralnych, wody i tlenu do systemu korzeniowego, co prowadzi do zamierania murawy.
Ścinki trawy zaczynają także puszczać soki już po jednym dniu, dlatego jej późniejsze zbieranie może być problematyczne
Czy można wykorzystać skoszoną trawę?
Skoszona trawa to znakomity, bogaty w azot surowiec, który może znaleźć wiele zastosowań w ogrodzie, zamiast lądować w pojemnikach na bioodpady. Rozkładając ją jako ściółkę, nie tylko chronimy glebę przed wysychaniem, ale też dostarczamy jej cenne składniki odżywcze.
Możemy również dodać ją do kompostownika, gdzie w połączeniu z innymi odpadami organicznymi przekształci się w wartościowy kompost, służący później do wzbogacania gleby. Inną metodą jest przygotowanie z niej gnojówki, która stanowi doskonały nawóz płynny, wspomagający wzrost roślin. Wykorzystanie jej w taki sposób to nie tylko ekologiczne, ale i ekonomiczne rozwiązanie, pozwalające na zamknięcie obiegu materii w ogrodzie.
Jak zagospodarować trawę, która została po koszeniu?
Ścięta i podsuszona trawa stanowi doskonały materiał do ściółkowania, który można zbierać przez cały sezon wegetacyjny i wykorzystywać do okrywania warzyw oraz innych roślin na różnych etapach ich rozwoju. Ułożona w niezbyt grubej warstwie szybko się rozkłada, dlatego warto ją systematycznie uzupełniać po każdym koszeniu. Taka ściółka pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność i temperaturę gleby, a także ogranicza wzrost chwastów.
Ważne jest jednak, by używać trawy pozbawionej nasion chwastów, gdyż inaczej można niechcący rozsiać je po ogrodzie. Regularne koszenie trawnika zapobiega kwitnieniu chwastów i tworzeniu się nasion, co sprawia, że trawa staje się idealnym materiałem do ściółkowania. Rozkładająca się trawa nie tylko wzbogaca glebę w azot i inne składniki pokarmowe, ale także przyczynia się do powstawania próchnicy, poprawiając strukturę gleby.
Co można ściółkować trawą?
Skoszoną trawę można efektywnie wykorzystać do osłaniania gleby na grządkach warzywnych, gdzie świetnie sprawdza się między takimi roślinami jak pomidory czy ogórki. Można ją także wysypać wokół truskawek i poziomek. Doskonale nadaje się również do ściółkowania w sadzie, gdzie może być rozłożona wokół drzew i krzewów owocowych, zapewniając ochronę przed chwastami i utrzymanie wilgotności gleby.
Ponadto, gdy jest wysuszona, jest także przydatna na rabatach bylinowych oraz wśród traw ozdobnych, gdzie poprawia strukturę gleby i wspomaga zdrowy rozwój roślin. Wykorzystanie jej w tych miejscach to nie tylko praktyczne, ale i ekologiczne rozwiązanie dla każdego ogrodnika.
Jak i gdzie kompostować skoszoną trawę?
W sezonie wegetacyjnym, szczególnie w ogrodach z dużymi trawnikami, skoszonej trawy może być bardzo dużo. Jeśli nie zamierzamy jej wykorzystać jako ściółki, świetnym rozwiązaniem jest kompostowanie. Przed wyrzuceniem na pryzmę kompostową, świeżą trawę warto podsuszyć przez 2-3 dni, co pozwoli jej stracić część wody i zmniejszyć objętość. Zbyt mokra i gęsto ułożona trawa w kompostowniku szybko zaczęłaby pleśnieć i gnić.
Podsuszoną trawę najlepiej układać cienkimi warstwami, przekładając je innymi materiałami organicznymi, takimi jak ziemia czy łodygi roślin, co zapobiega zbiciu i ułatwia aerację. Taki sposób układania zapewnia równomierny rozkład materii i unika nadmiernego gnicia oraz nieprzyjemnego zapachu. Cały proces kompostowania trawy trwa około roku, ale można go przyspieszyć, stosując aktywatory kompostu. Alternatywnie, dla szybszych efektów, skoszoną trawę można umieścić w workach kompostowych wraz z ziemią i liśćmi, odstawiając w zacienione miejsce na 4-6 tygodni. Dodanie preparatu do kompostowania znacznie przyśpieszy rozkład.
Jak wykorzystać skoszoną trawę jako nawóz?
Świeżo skoszona, krótka trawa może stanowić naturalny nawóz dla trawnika. Nie jest konieczne usuwanie jej po każdym koszeniu; raz na jakiś czas warto pozostawić szczególnie młodą, świeżo ściętą trawę bezpośrednio na murawie. Aby proces ten był najbardziej efektywny, najlepiej używać kosiarek z funkcją mulczowania, które tną trawę na bardzo małe kawałki.
Tak przygotowany pokos szybko się rozkłada, dostarczając trawnikowi cennych składników odżywczych. Ważne, aby pozostawione źdźbła były krótkie, nie dłuższe niż 4 cm, a warstwa mulczu cienka, aby uniknąć ryzyka gnicia i sfilcowania trawnika. Starsze, suche źdźbła trawy rozkładają się znacznie wolniej.
Ze skoszonej trawy można przygotować bogatą w azot gnojówkę, która stanowi doskonały nawóz dla roślin. Aby ją wykonać, należy trawę (najlepiej pozbawioną nasion) umieścić w wiadrze i zalać deszczówką w stosunku 1:1. Wiadro najlepiej przykryć tkaniną, aby zapobiec dostawaniu się do niej owadów. Co jakiś czas całość należy zamieszać , aby zapewnić równomierne fermentowanie.
Następnie pozostawia się ją w cienistym miejscu na 1-2 tygodnie, aż do uzyskania gnojówki. Przed użyciem do podlewania roślin, gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w stosunku 1:10.
Gdzie wyrzucić skoszoną trawę?
Jeśli nie możemy wykorzystać skoszonej trawy, najprostszym rozwiązaniem jest umieszczenie jej w specjalnym pojemniku na zielone odpady. To jednak może być uciążliwe, gdyż odbiór odpadów odbywa się zazwyczaj raz czy dwa razy w miesiącu.
Może to stwarzać problemy z przechowywaniem odpadów, które z braku miejsca często trzeba składować obok pojemnika, co nie jest estetyczne i generuje nieprzyjemne zapachy, ponieważ skoszona trawa zaczyna gnić już po jednym dniu.
Warto pamiętać, że trawa jest odpadem organicznym i jej wyrzucanie podlega zasadom selektywnej zbiórki odpadów.