Ten darmowy nawóz masz codziennie w kuchni. Ogrodnicy nie mogą w to uwierzyć!

Według statystyk, każdy Polak konsumuje rocznie ponad 2,5 kg kawy w ziarnach. Choć w krajach skandynawskich spożywa się ten napój czterokrotnie więcej, to i tak znaczne ilości fusów z kawy trafiają do domowych koszy na śmieci lub na kompost. Można je również zastosować bezpośrednio jako nawóz do roślin ogrodowych, jednak nie wszystkie rośliny byłyby z tego zadowolone.
- Korzyści z używania fusów z kawy w ogrodzie
- Kawa jako naturalny nawóz dla roślin
- Kawa jako naturalny nawóz do ogrodu
- Fusy z kawy jako ekologiczny nawóz dla roślin
Korzyści z używania fusów z kawy w ogrodzie
Resztki kawy są często niedoceniane jako naturalny nawóz, mimo że jako produkt roślinny zawierają stosunkowo dużo azotu. Zawartość białka bogatego w azot, fosfor i siarkę w surowych ziarnach kawy osiąga znaczne 11%. Podczas procesu palenia białko roślinne całkowicie się rozkłada, ponieważ nie jest ono stabilne w wysokich temperaturach, jednak większość wymienionych pierwiastków pozostaje w produktach rozkładu. W trakcie późniejszego parzenia kawy wypłukuje się tylko niewielka ich ilość. Ponadto, podczas palenia tworzą się kwasy huminowe, co sprawia, że resztki kawy mają lekko kwaśny odczyn, w przeciwieństwie do świeżo zebranych ziaren.
Jeśli planujecie używać resztek kawy jako nawozu dla roślin, powinniście najpierw zacząć je zbierać. Nie miałoby sensu bieganie do ogrodu z pojedynczą porcją resztek z ekspresu, aby je rozsypać pod rośliną. Zamiast tego gromadźcie resztki kawy w pojemniku w przewiewnym i suchym miejscu. Najlepiej umieścić w wiadrze gęste sito, na którym świeże resztki szybko wyschną i nie zaczną pleśnieć.
Kawa jako naturalny nawóz dla roślin
Gdy uzbieracie już większą ilość resztek kawowych, rozsypcie kilka garści suchego proszku w okolicy bryły korzeniowej wybranej rośliny. Fusy z kawy mają lekko zakwaszające działanie w glebie i dodatkowo wzbogacają ją o próchnicę. Z tego powodu są najbardziej odpowiednie do nawożenia roślin, które preferują kwaśne podłoże.
Ważne jest, aby fusy z kawy delikatnie wymieszać z ziemią albo przykryć je cienką warstwą ściółki. Jeśli zostaną jedynie rozrzucone na powierzchni, będą się bardzo długo rozkładać i ich działanie nawożące będzie praktycznie nieistotne. W przypadku roślin balkonowych i innych doniczkowych, możecie podczas przesadzania wymieszać parę garści fusów z nową ziemią kwiatową, aby wzbogacić ją w składniki odżywcze i pierwiastki śladowe.
Kawa jako naturalny nawóz do ogrodu
Możecie również używać fusów z kawy do nawożenia ogrodu w sposób pośredni, kompostując je najpierw. Rozsypcie wilgotny pyłek na powierzchni pryzmy kompostowej. Jeśli korzystacie z filtrów papierowych, można je także kompostować, ale najpierw usuńcie z nich fusy, ponieważ w przeciwnym razie szybko zaczną się pleśnieć. Filtry, które nie są wykonane w 100% z papieru, powinny zostać wyrzucone do odpadów.
Fusów z kawy nie należy stosować do nawożenia roślin doniczkowych, ponieważ kawowy pyłek na powierzchni podłoża nie ulega rozkładowi i prędzej czy później zacznie się pleśnieć. Z kolei zimna czarna kawa z dzbanka jest jak najbardziej odpowiednia do użycia jako darmowy nawóz. Należy ją rozcieńczyć wodą w stosunku 1 : 1 i podlać nią rośliny domowe i balkonowe – oczywiście te, które lubią kawę.
Tego rodzaju nawóz trzeba stosować z umiarem, nie więcej niż pół filiżanki rozcieńczonej kawy na tydzień. Istnieje ryzyko, że podłoże stanie się zbyt kwaśne i rośliny nie będą dobrze rosły. Kofeina zawarta w kawie jest również naturalnym środkiem ochronnym roślin. Rozcieńczona w stosunku 1 : 1 kawa o normalnej mocy działa toksycznie na ziemiórki i mszyce.
Fusy z kawy jako ekologiczny nawóz dla roślin
Resztki po kawie, będące efektem ubocznym parzenia napoju, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia, mają bogactwo składników odżywczych dla roślin. Kawa w tej formie stanowi zatem nie tylko tani, ale i ekologiczny nawóz. Do roślin, które szczególnie dobrze reagują na nawożenie kawą, zaliczają się między innymi:
- Brugmansja, znana również jako „trąby anielskie”
Ma wysokie zapotrzebowanie nie tylko na wodę, ale i na składniki odżywcze. Potrzebuje nawozu zawierającego azot, potas i fosfor, które występują również w resztkach po kawie.
- Pelargonie
Słyną z pięknych, kolorowych kwiatów. Aby dobrze rosły i obficie kwitły, potrzebują odpowiedniego miejsca i regularnego nawożenia.
- Jeżyny
Cenione są za obfitość smacznych, niemal czarnych owoców. Aby dobrze kwitły i owocowały, wymagają regularnego nawożenia oraz kwaśnej gleby.
- Różaneczniki
Zachwycają różnorodnością gatunków i odmian. Do ich pielęgnacji niezbędne jest właściwe nawożenie, do czego świetnie nadają się resztki po kawie.
- Pomidory
Maję tę zaletę, że można je uprawiać zarówno w gruncie, jak i w donicach na balkonie. Obfite plony pomidorów wymagają intensywnego i właściwego nawożenia.
- Ogórki
Do nawożenia ogórków idealnie nadają się nawozy organiczne. Dodatkowych składników odżywczych dostarczają im resztki po kawie.
- Borówki
Przy nawożeniu borówek istotne jest uwzględnienie ich potrzeb, zwłaszcza niskiego pH gleby. Resztki po kawie pomagają utrzymać odpowiednio kwaśny odczyn.
- Porzeczki
Uważane są za dość mało wymagające, jednakże cieszą się z regularnego nawożenia. Dobrym uzupełnieniem nawozów organicznych są resztki po kawie.
- Dynia
Dynia wymaga nie tylko dużo przestrzeni, ale także dużo słońca i regularnego nawożenia. Dobrym rozwiązaniem jest kompost z dodatkiem resztek po kawie.
- Cukinia
Obok pomidorów i ogórków, cukinia również doskonale nadaje się do uprawy w ogrodzie przydomowym. Pielęgnacja cukinii obejmuje regularne podlewanie oraz dostarczanie składników odżywczych. Resztki po kawie idealnie nadają się do nawożenia tego warzywa.
