Zapomnij o chemii – to naturalny proszek uratuje twoje pomidory

Każdy może zauważyć, jakie jest tegoroczne lato. Pojedyncze, bardzo upalne dni mieszają się z deszczowymi, gdy termometr ledwo pokazuje 15 stopni. To nie jest nasza idealna pogoda na relaks, a dla naszych upraw jest jeszcze bardziej niekorzystna! W tym roku szczególnie dotknięte są pomidory, ale znaleźliśmy na to rozwiązanie.
- Niestabilny lipiec: Wpływ pogody na pomidory
- Choroby pomidorów: jak je rozpoznać i zwalczać?
- Naturalna ochrona pomidorów przed deszczem
- Mączka dolomitowa: naturalny środek do gleby
Niestabilny lipiec: Wpływ pogody na pomidory
Mimo że lipiec zazwyczaj kojarzy się z szczytem lata, wysokimi temperaturami i bujnym rozwojem roślin, obecnie coraz częściej wiąże się z niestabilną pogodą. Długotrwałe opady deszczu oraz zaskakująco niskie temperatury w środku sezonu stanowią poważne ryzyko dla pomidorów, zwłaszcza tych uprawianych na otwartej przestrzeni. Niedobór słońca i ciągła wilgoć to warunki, które zaburzają normalny rozwój roślin – zakłócają fotosyntezę, spowalniają wzrost, a także opóźniają, a czasem nawet uniemożliwiają dojrzewanie owoców. Zamiast dojrzewać, pomidory mogą przestać się rozwijać lub zacząć chorować.
Na dodatek, niskie temperatury są dla pomidorów stresującym czynnikiem. Te rośliny naturalnie rozwijają się w ciepłych warunkach, dlatego chłodniejsze dni i noce mogą prowadzić do deformacji owoców, opadania kwiatów i wstrzymania kwitnienia. W takich warunkach pomidory stają się bardziej podatne na infekcje i szkodniki. To właśnie z tego powodu nie tylko pogorszenie warunków wzrostu, ale również wpływ mikroklimatu wokół roślin mogą zadecydować o losie całego zbioru.
Poznaj domowy sposób na nawożenie pomidorów tutaj.
Choroby pomidorów: jak je rozpoznać i zwalczać?
Duża wilgotność powietrza i brak przepływu powietrza to doskonałe warunki dla rozwoju chorób grzybiczych i bakteryjnych. Najbardziej niebezpieczną z nich jest zaraza ziemniaczana, która może zniszczyć pomidory w ciągu paru dni. Charakteryzuje się brązowymi plamami na liściach i owocach oraz szybkim gniciem tkanek. Kolejną powszechną chorobą jest alternarioza – także wywoływana przez grzyby – powodująca okrągłe, ciemne plamy na dolnych liściach, które stopniowo zajmują całą roślinę.
Oprócz chorób grzybiczych, w wilgotne lato częściej występują infekcje bakteryjne, takie jak bakteryjna cętkowatość liści. W takich warunkach także wzrasta liczba ślimaków i mszyc, które osłabiają rośliny i mogą roznosić wirusy. Dlatego w lipcu warto szczególnie uważnie monitorować swoje uprawy i reagować już na pierwsze oznaki chorób. Regularne usuwanie zainfekowanych liści, używanie środków ochrony roślin oraz zapewnienie przepływu powietrza wokół krzaków może pomóc w ograniczeniu rozwoju infekcji. Dowiedz się więcej o najczęstszych chorobach pomidorów!

Naturalna ochrona pomidorów przed deszczem
Istnieje wiele metod na zabezpieczenie pomidorów przed szkodliwymi efektami deszczowej aury i zimna. Oczywiście, dbanie o ich ogólny stan, właściwe nawożenie i troska o strukturę gleby są kluczowe – dzięki temu pomidory będą silniejsze i łatwiej poradzą sobie z zagrożeniem ze strony szkodników.
Warto jednak zapewnić dodatkową ochronę. Niezwykłą metodę zaprezentowała instagramerka prowadząca profil Przesadzonezielone. W jednej z rolek pokazuje, jak obficie posypuje czymś liście pomidorów, aby uchronić je przed deszczem.
Okazuje się, że to mączka dolomitowa, która przylega do liści pomidorów. „Nie ma potrzeby liczenia dni karencji, a gdy opadnie na ziemię, nadal działa: poprawia strukturę gleby i przyswajalność składników. Lepiej zapobiegać niż leczyć – zwłaszcza, gdy pogoda sprzyja chorobom!” – czytamy w opisie rolki. Zaskakująca metoda ma naukowe podstawy i jest doskonałym, naturalnym rozwiązaniem w czasie niesprzyjającej pogody.
Mączka dolomitowa: naturalny środek do gleby
Mączka dolomitowa to naturalny produkt poprawiający jakość gleby, szczególnie zalecany przy uprawie warzyw, takich jak pomidory. Zawiera wapń oraz magnez – dwa kluczowe pierwiastki dla prawidłowego rozwoju roślin. Jej główną funkcją jest neutralizowanie kwasowości gleby, co jest istotne, gdyż większość roślin uprawnych preferuje lekko zasadowe lub neutralne pH. Posypana na liście pomidorów, zmienia pH na ich powierzchni, co redukuje ryzyko rozwoju zarodników grzybowych.
Dodatkowo znajduje zastosowanie w innych uprawach. Może być używana jako nawóz do roślin warzywnych, rozsypywana jesienią lub wczesną wiosną na przygotowane pod sadzenie podłoże. Mączka dolomitowa korzystnie wpływa na strukturę gleby – poprawia jej przewiewność i ułatwia zatrzymywanie wody. Dzięki temu rośliny są bardziej odporne na suszę i stres środowiskowy. Trzeba jednak pamiętać, by stosować ją umiarkowanie – zbyt duża ilość może zakłócić równowagę mineralną gleby.