Opublikowano: 20.08.2024 r., 13:08
|
Autor:
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska
Każdy ogrodnik marzy o dorodnych, pełnych smaku pomidorach, które można zjadać prosto z krzaczka. To nie tylko esencja lata, ale i prawdziwa bomba witaminowa, której nie dorówna żaden kupny odpowiednik. Aby jednak uzyskać doskonałe zbiory, trzeba włożyć trochę pracy. Pomidory są wymagające pod względem składników odżywczych. Dostarczysz im ich za pomocą domowego nawozu z… odpadów kuchennych.
Pomidory to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Ich walory smakowe i odżywcze są nie do przecenienia. Aby móc cieszyć się dorodnymi, pełnymi smaku pomidorami z własnego ogródka, trzeba zapewnić im odpowiednie warunki uprawy. Regularne nawożenie jest kluczowe, ponieważ to ono sprawia, że rośliny rosną zdrowe, silne, kwitną obficie i zawiązują wiele owoców.
Pomidory potrzebują wszystkich składników odżywczych. Nadmiar azotu sprawia, że rośnie ich zielona część, a w ich przypadku ważny jest także fosfor, potas, żelazo, wapń czy magnez. Zamiast wybierać chemiczne nawozy do pomidorów, zdecyduj się na te naturalne, robione w domu. I nie chodzi wcale o gnojówkę z pokrzyw.
Idealnym, naturalnym nawozem dla pomidorów może być… ziemniak. A dokładniej jego skórka, która zawiera wiele cennych mikroelementów. Nie wyrzucaj jej w czasie obierania, zobaczysz, że dzięki niej twoje pomidory będą intensywnie owocować aż do późnej jesieni
Nie trzeba wydawać fortuny na chemiczne odżywki, aby pomidory w naszym ogrodzie rosły bujnie i zdrowo. Wystarczy sięgnąć po prosty, domowy sposób na nawóz, wykorzystując obierki z ziemniaków.
Ziemniaki, niesłusznie uznawane za tuczące, kryją w swojej skórce prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Skórka ziemniaka jest źródłem witamin C i B, a także potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza – wszystkiego, co pomidory potrzebują do wzrostu i owocowania. Efekty stosowania tego naturalnego nawozu są widoczne już po kilku dniach – sadzonki stają się mocniejsze, zdrowsze i szybciej się zagęszczają.
Aby przygotować nawóz, wystarczy obgotować obierki w wodzie. Ziemniaki powinny być dokładnie umyte. Obierki z kilku dużych, dorodnych kartofli zalewa się 2 litrami wody i gotuje przez mniej więcej 20 minut.
Wodę się odlewa i pozostawia do ostygnięcia. Można podlewać nim rośliny co 10-14 dni, dbając o to, by płyn trafiał bezpośrednio do ziemi, w okolicach korzeni. W ten sam sposób można wykorzystać wodę z gotowania ziemniaków, ale będzie miała trochę mniej składników odżywczych. Ten nawóz nadaje się także do ogórków, papryki i młodych sadzonek innych warzyw.