Wiosenne kwiaty są uwielbiane przez wszystkich. Nic dziwnego, są po prostu piękne. Na dodatek to pierwsze tchnienie koloru w tym zimowym świecie. Podpędzone cebule roślin wiosennych kupujemy w marketach i sklepach ogrodniczych już pod koniec stycznia. A kiedy przekwitają, od razu je wyrzucamy, by za rok kupić kolejne. A to błąd!
Wiosną możemy uprawiać bardzo różne rośliny cebulowe w domu. Nie wymagają dużo miejsca, a są naprawdę piękne. Kolorowe i wesołe, pięknie pachną. Rozjaśniają wszystkie szaro-bure dni przedwiośnia.
Najbardziej popularne są chyba hiacynty. To wspaniałe, intensywnie pachnące kwiaty składające się z drobnych, różowych, niebieskich lub białych kwiatuszków ułożonych na pędzie jak szczotka do butelek. Na uwagę zasługują także żonkile, które swoje żółte, delikatne kwiaty wypuszczają na szczycie wyprostowanych, kanciastych łodyżek. Żonkile idealnie sprawdzają się do dekoracji na Wielkanoc.
W domowych doniczkach można uprawiać także niebieskie, różowe lub białe szafirki o delikatnych kwiatuszkach. Świetnie sprawdzają się również krokusy, można uprawiać także tulipany, chociaż im zdecydowanie lepiej jest w ogrodzie. Wszystkie te rośliny wyrastają z cebul. Są piękne, ale nietrwałe, po maksymalnie kilkunastu dniach kwiaty opadają i zasychają.
Cebule możesz wykorzystać ponownie. Trzeba tylko odpowiednio się nimi zaopiekować i przechowywać. W przyszłym roku nie będziesz już kupować nowych roślin. Wykorzystasz cebule z tego sezonu.
Co zrobić z cebulami roślin doniczkowych
Kiedy wiosenne aranżacje stracą na atrakcyjności, nie przerywaj pielęgnacji. Po zakończeniu kwitnienia usuń tylko kwiatostany. Zachowaj liście i pędy kwiatowe, które nie mają kwiatostanów. To właśnie z liści cebula będzie czerpała energię do regeneracji i zgromadzi siły do kolejnego kwitnienia w przyszłym sezonie.
Idealnym rozwiązaniem jest przeniesienie donic z cebulami w miejsce chłodne i dobrze oświetlone, regularne podlewanie według potrzeb i oczekiwanie, aż liście zżółkną. Kiedy minie ryzyko przymrozków, rośliny można wystawić w doniczkach na balkon albo do ogrodu. Po całkowitym zżółknięciu liści, cebule wchodzą w okres spoczynku, który trwa najczęściej kilka tygodni.
Przechowywanie cebul wiosennych kwiatów
Przechowywanie cebul kwiatowych jest różne w zależności od gatunku. Jeśli warunki są już odpowiednie, drobne gatunku, takie jak szafirki, krokusy i cebulice można od razu zasadzić do gruntu.
Cebule hiacyntów czy tulipanów trzeba przechowywać w chłodzie aż do jesieni. Świetnie poradzą sobie z niskimi temperaturami, więc sadzi się je w ogrodzie tuż przed zimą. W tak zwanym międzyczasie trzeba zapewnić im okres spoczynku. Na około 8 tygodni chowa się je w suchym i chłodnym miejscu. Można trzymać je na przykład w piwnicy.
Tak przechowywane cebule można posadzić bezpośrednio w ogrodzie. Bez problemu się przyjmują, a już w kolejnym sezonie powinny mieć piękne, nowe kwiaty. Cebule kwiatów wiosennych trzeba wykopywać co roku, by je oczyścić i usunąć z nich zgniłe elementy i zabrudzenia. Dzięki temu będą bardziej odporne na uszkodzenia.
Uprawianie cebul kwiatowych w doniczkach
Cebule wiosennych kwiatówmożesz znów wsadzić w doniczki i w kolejnym roku znów cieszyć się ich pięknymi, kolorowymi kwiatami. Świetnym przykładem są hiacynty. Roślinom trzeba zapewnić okres spoczynku, a potem je przechłodzić.
Tym samym dajesz roślinom warunki zbliżone do naturalnych. Cebule można na czas zimy wsadzić do lodówki na około 8 tygodni. Dobrze zabezpieczone przed wilgocią możesz także postawić na ganku lub wsadzić je do doniczki i wystawić na balkon. Po Nowym Roku warto je zacząć ocieplać, podlewać i delikatnie nawozić.
Dzięki temu w szybkim tempie wypuszczą nowe liście, a w końcu kwiaty. Odpowiednie przechowywanie cebul zwiększa szanse, że kwitnienie będzie intensywne, a kwiaty pięknie wybarwione.