Najbardziej wytrzymały mak do polskich ogrodów. Zmieni ogród w sielską krainę

Ten niepozorny mak potrafi zamienić skalniak w kolorową feerię barw. Mak syberyjski, znany też jako nagołodygowy, to bylina, która zachwyca zapachem i delikatnymi płatkami, a jednocześnie zaskakuje odpornością na mróz i choroby.
- Papaver miyabeianum – opis byliny
- Uprawa i pielęgnacja w ogrodzie
- Mak syberyjski – efektowne barwne odmiany
- Mak islandzki – porady i ciekawostki
Papaver miyabeianum – opis byliny
Mak syberyjski pochodzi z chłodnych rejonów Azji, gdzie naturalnie porasta suche, wapienne stanowiska. W ogrodach zyskał popularność dzięki długiemu okresowi kwitnienia – od maja aż do końca sierpnia. W polskich warunkach traktowany jest jako bylina dwuletnia, zakwitająca najczęściej w drugim roku po wysianiu.
Roślina dorasta do około 50 cm wysokości i tworzy gęste kępy pierzastych liści w odcieniu niebieskawozielonym. Na szczytach delikatnie owłosionych łodyg pojawiają się pojedyncze kwiaty w kolorze żółtym lub białym. Każdy z nich roztacza subtelny zapach, a po przekwitnięciu zamienia się w wielonasienną makówkę. Wyjątkowa uroda połączona z łatwością uprawy sprawia, że mak nagołodygowy jest chętnie wybierany przez ogrodników.
A może zainteresuje Cię niebieski mak? Sprawdź tutaj!
Uprawa i pielęgnacja w ogrodzie
Mak syberyjski najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, choć dobrze znosi też lekki półcień. Najważniejsze jest podłoże – musi być przepuszczalne, żyzne i umiarkowanie wilgotne. Gleba powinna mieć odczyn obojętny lub zasadowy, ponieważ roślina źle znosi kwaśne środowisko. Warto pamiętać, że mak nie toleruje nadmiernej wilgoci, dlatego podlewanie powinno być raczej oszczędne.
Nasiona wysiewa się wprost do gruntu w maju lub czerwcu. Wschody należy przerywać, zostawiając rośliny co 15 cm, a między rzędami utrzymując odstęp około 30 cm. W uprawie zaleca się sadzenie niewielkimi grupami – po kilka sztuk na metr kwadratowy, dzięki czemu powstają efektowne, barwne plamy. Zebrane późnym latem nasiona można wykorzystać do dalszej uprawy. Roślina znosi spadki temperatur do –20°C, ale zimą warto lekko ją okryć. Sprawdź także najciekawszą alternatywę dla lawendy, która dobrze znosi kiepskie temperatury.

Mak syberyjski – efektowne barwne odmiany
W ogrodach szczególnie dobrze sprawdzają się odmiany ozdobne. Mak nagołodygowy ‘Spring Fever Yellow’ tworzy niskie kępy, a jego złociste kwiaty pojawiają się już w kwietniu i maju. Odmiana ta dorasta zaledwie do 10 cm, dlatego świetnie prezentuje się w skalniakach. Wymaga słonecznego stanowiska i lekkiej, piaszczystej gleby.
Odmiana ‘Pacino’ wyróżnia się miseczkowatymi, kremowożółtymi kwiatami oraz niebieskawym ulistnieniem. Osiąga około 30 cm wysokości i znakomicie wabi pszczoły. Kwitnie długo – od czerwca do sierpnia, a dzięki odporności na niskie temperatury sprawdza się w chłodniejszych rejonach Polski. Kolejna ciekawa propozycja to ‘Pulchinella Orange’, odmiana o intensywnie pomarańczowych płatkach, dorastająca do 40 cm i lubiąca stanowiska żyzne, ale dobrze zdrenowane.
Mak islandzki – porady i ciekawostki
Poza ogrodem mak syberyjski świetnie radzi sobie także w uprawie balkonowej i tarasowej. W doniczkach i skrzynkach warto wybierać odmiany karłowe, które tworzą zwarte, barwne kępy. W połączeniu ze smagliczką nadmorską czy petunią zwisającą, maki tworzą efektowne kompozycje, które przyciągają owady zapylające i rozświetlają przestrzeń.
Kwiaty nadają się również do cięcia, choć przy zbiorze trzeba zachować ostrożność. Mak zawiera biały, mleczny sok, który zasychając blokuje przewodzenie wody w łodydze. Dlatego po ścięciu końce pędów trzeba szybko zabezpieczyć – opalając nad płomieniem świecy albo zanurzając w gorącej wodzie. Tak przygotowane kwiaty długo zachowują świeżość w wazonie. Najlepiej ścinać je rano lub wieczorem, gdy są w najlepszej kondycji.