Naturalny cukier bez cukru. Ta roślina robi furorę wśród diabetyków

Marzysz o słodkim smaku bez poczucia winy? Stewia to naturalny substytut cukru, który nie tylko osładza, ale również wspomaga zdrowie. Hodowla tej rośliny w doniczce lub w ogródku jest łatwa, a jej pielęgnacja nie jest pracochłonna. Odkryj praktyczne porady, które sprawią, że twoje liście stewii pozostaną soczyste i pełne aromatu przez cały sezon!
- Uprawa stewii: warunki, pielęgnacja i rozmnażanie
- Jak zadbać o zdrowy wzrost stewii?
- Stewia – naturalny słodzik i lek dla zdrowia
- Stewia i ksylitol: zdrowe zamienniki cukru
- Ksylitol i stewia: zdrowa alternatywa dla cukru
Uprawa stewii: warunki, pielęgnacja i rozmnażanie
Stewia to roślina długoletnia. Można ją uprawiać zarówno w doniczce, jak i w ziemi. Niestety, nie jest odporna na niskie temperatury. Stewię można hodować z sadzonek lub nasion. Nasiona najlepiej siać wczesną wiosną w małe doniczki. Pamiętajmy, że nasion nie trzeba przykrywać ziemią. Stewia preferuje wysoką temperaturę i wilgotność powietrza. Aby nasiona dobrze wykiełkowały, temperatura powinna wynosić około 25 stopni. Kiełki w tej temperaturze powinny pojawić się już po około 2 tygodniach. Gdy sadzonki stewii podrosną, można je przesadzić do pojedynczych doniczek. Uprawa w ziemi powinna mieć miejsce, gdy nie ma już przymrozków, a temperatura wynosi około 15 stopni. Popularną odmianą jest na przykład stevia rebaudiana.
Sadzonki stewii w ogrodzie można hodować od czerwca do września lub do pierwszych przymrozków. Sadzonki stewii powinny być umieszczone w słonecznym miejscu w odstępach około 70 centymetrów. Stewia nie toleruje stojącej wody. Dlatego warto zapewnić jej przepuszczalne podłoże. Sadzonki stewii nie znoszą suszy, co powoduje więdnięcie jej liści. Trzeba pamiętać o regularnym, ale umiarkowanym podlewaniu.
Stewię można rozmnażać nie tylko z nasion, ale także poprzez pobranie fragmentów rośliny pod koniec lata. Sadzonki stewii można również wykopać przed zimą i przesadzić do doniczek na ten okres. Stewia preferuje kwaśne podłoże. Natomiast źle rośnie w glebie zasolonej i zasadowej.
Kupując gotowe sadzonki stewii, pamiętajmy, aby nie wystawiać ich na silne światło słoneczne. Warto umieścić je w miejscu skierowanym na wschód, co zapewni optymalne nasłonecznienie. Jeśli interesuje cię również uprawa nagietka lekarskiego, wskazówki na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.
Jak zadbać o zdrowy wzrost stewii?
Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest systematyczne podlewanie stewii. Stewia nie przepada za nadmiarem wilgoci, ale również nie znosi suszy. To roślina odporna na szkodniki i rzadko zapada na choroby. Przy zbyt obfitym podlewaniu może być narażona na ataki grzybów.
Pożytecznym zabiegiem pielęgnacyjnym jest przycinanie rośliny, co wspiera jej rozwój. Z uwagi na płytki system korzeniowy, warto pamiętać o ściółkowaniu ziemi wokół rośliny. Stewia preferuje nawożenie, które powinno mieć miejsce co dwa tygodnie od kwietnia do lipca. Najlepsze do tego celu są nawozy naturalne pochodzące np. od dżdżownic. Stewię należy również regularnie odchwaszczać.
Stewia może dorastać do około 80 centymetrów wysokości. Ze względu na jej dosyć wysoką budowę, czasami konieczne jest zastosowanie podpórki, ponieważ łodygi mogą łamać się pod własnym ciężarem. Kiedy zaczyna kwitnąć, zaleca się usuwanie kwiatów. Kwitnienie powoduje zahamowanie wzrostu nowych liści i gorzknienie starych. A może zainteresuje cię także uprawa innej rośliny o właściwościach leczniczych, czyli uprawa pokrzywy?
Stewia – naturalny słodzik i lek dla zdrowia
Stewia wywodzi się z obszarów Brazylii i Paragwaju. Jest hodowana w wielu miejscach na świecie. Przez setki lat była pielęgnowana i ceniona przez społeczności indiańskie.
Stewia w swoim składzie posiada glikozydy stewiolowe. Największe stężenie tego składnika znajduje się w liściach stewii. Dzięki temu stewia stała się doskonałym substytutem cukru.
Jej niezwykłe własności znalazły zastosowanie nie tylko jako substytut cukru, ale także jako środek antyseptyczny w medycynie. Stewia ma korzystny wpływ na schorzenia związane z nadciśnieniem i cukrzycą. Jest to idealny substytut cukru dla diabetyków. Stewia nie zwiększa poziomu glukozy we krwi, więc może być bezpiecznie używana przez osoby z cukrzycą. Potrawy z dodatkiem stewii gwarantują niższy poziom insuliny. Dzięki temu można zapobiec hiperglikemii po posiłku, która może przyczynić się do cukrzycy typu 2.
Pozytywne własności stewii są wykorzystywane przez osoby, które chcą zredukować wagę. Stewia nie zawiera kalorii, dlatego to świetny substytut cukru. Z tego powodu może być dodawana do słodkich potraw i napojów. Zaleca się jej stosowanie osobom z nadwagą. Aby uzyskać pożądany smak potrawy, nie trzeba używać dużych ilości stewii, ponieważ badania wykazują, że jest ona nawet 300 razy słodsza od cukru. W rezultacie kaloryczność posiłku nie wzrasta. Ten naturalny słodzik jest również rekomendowany dla osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Glikozydy stewiolowe nie wpływają na wysokość ciśnienia krwi.
Stewia znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Jest składnikiem masek i doskonale wpływa na skórę, poprawiając jej wygląd. Leczy skórę trądzikową, wypryski, a także absorbuje nadmiar sebum i zamyka pory. Dobrze sprawdza się także w leczeniu ran, gdyż posiada właściwości dezynfekujące i bakterobójcze. Dlatego stosowana jest również jako składnik past do zębów. Nie stanowi podłoża dla bakterii, które odpowiadają za powstawanie próchnicy, ponieważ w jej składzie nie ma cukru. Roślina ta posiada nie tylko korzystne właściwości lecznicze, ale także wysokie wartości odżywcze. Sprawdź również, co warto wiedzieć o uprawie miłorzębu japońskiego, który także wykazuje wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych.
Liście stewii posiadają w swoim składzie bardzo korzystne mikroelementy i minerały takie jak wapń, potas, żelazo, krzem i cynk. Stewia zawiera także beta-karoten, witaminy z grupy B, a także witaminę C, A oraz kwas foliowy. Dzięki temu znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Świeże liście stewii można wykorzystywać np. do sałatek. Natomiast stewia w formie proszku lub suszona to idealny słodzik do herbaty. Stewia doskonale sprawdza się również jako dodatek do soków i różnorodnych przetworów owocowych.
Stewia i ksylitol: zdrowe zamienniki cukru
Zarówno stewia, jak i ksylitol to słodziki, które stanowią dobrą alternatywę dla cukrzyków i innych.
Stewię można znaleźć w sklepach jako płyn, tabletki, suszone liście lub proszek. Stewia jest naturalną substancją zarówno słodzącą, jak i leczniczą. Jej pochodzenie roślinne sprawia, że jest chętnie polecana jako zamiennik cukru. Stewia jest znacznie słodsza niż ksylitol. Co więcej, nie zawiera kalorii, w przeciwieństwie do ksylitolu. Podczas obróbki stewia nie traci swoich wartości, co jest niezwykle istotne. Warto również pamiętać, że stewia w postaci suszonej ma więcej mikroelementów niż przetworzone produkty.
Stewia dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdobywa same pozytywne opinie, głównie ze względu na obecność glikozydów stewiolowych. W 2011 roku Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków wyraził pozytywną opinię i umieścił glikozydy stewiolowe na liście produktów bezpiecznych. Opinie na temat smaku stewii są podzielone. Dla niektórych smak stewii jest nieco gorzki i nie każdemu może przypaść do gustu. A może zainteresuje cię także lukrecja w ogrodzie?
Ksylitol i stewia: zdrowa alternatywa dla cukru
Ksylitol jest pozyskiwany wyłącznie w formie krystalicznej, głównie z drzewa brzozy. Czasem produkuje się go także z kukurydzy. To słodzik przeznaczony dla ludzi, którzy muszą unikać cukru. Ma działanie alkalizujące na ciało i ogranicza rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Warto również wspomnieć, że ksylitol ogranicza rozwój pleśni oraz drożdży. Z tego powodu nie zaleca się go do pieczywa drożdżowego.
Ksylitol można spotkać w formie przypominającej cukier puder lub gruboziarnisty cukier. Jest nieszkodliwy dla zdrowia i pozostawia w ustach uczucie ochłodzenia. Polecany jest przy infekcjach jamy ustnej oraz problemach z dziąsłami. Sprawdza się też przy dolegliwościach związanych z nadkwasotą żołądka, a także zapobiega namnażaniu bakterii gnilnych. W układzie pokarmowym nie podlega fermentacji, tak jak ma to miejsce w przypadku innych cukrów.
Podobnie jak stewia, ksylitol obniża poziom cholesterolu i ma właściwości przeciwnowotworowe. Należy jednak unikać spożywania go w nadmiarze, ponieważ może mieć działanie przeczyszczające. Ponadto ksylitol ma słodki smak podobny do cukru. Jeśli zastanawiamy się, co będzie lepszym wyborem - stewia czy ksylitol, warto pamiętać, że oba produkty są świetną alternatywą dla cukru. Stewia, mimo że ma lekko gorzki smak, nie zawiera kalorii, co może być istotne dla osób na diecie.
Stewia to wyjątkowa roślina, w pełni naturalna i łatwo przyswajalna przez organizm. Nie sprawia trudności w uprawie, a jej cudowne właściwości zostały uznane przez Komisję Europejską. Pamiętajmy, że to, co jemy teraz, wpłynie na nasze zdrowie w przyszłości. Dlatego warto wybierać naturalne produkty, które są łatwo dostępne. Szczególnie, że rynek oferuje wiele form stewii, takich jak sproszkowane suszone liście, płyny czy proszki. Pozytywne opinie i wartości odżywcze sprawiają, że powinna ona znaleźć się w każdym domu.