Wędzarnia z beczki krok po kroku – wyjaśniamy, jak zrobić prostą wędzarnię
Wędzenie własnych wędlin, w domowym zaciszu cieszy się coraz większą popularnością. Dlatego warto poznać zasady budowania własnej wędzarni z beczki, aby być samowystarczalnym i cieszyć się własnymi, pysznymi, domowymi wędlinami. Własna wędzarnia z beczki to najłatwiejszy i najtańszy sposób na domowe mięso.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wędzarniach ogrodowych.
Jaką wybrać beczkę do stworzenia wędzarni?
Wędzenie to jedna z najstarszych metod przygotowywania i konserwowania żywności. Można wędzić wędliny, kiełbasy, ryby i sery. Aby mieć własną wędzarnię, potrzebujesz metalowej beczki i kawałka metalowej rury, przez którą dym może spływać z komina do wędzarni. Zainstaluj prostą wędzarnię w ogrodzie, aby dym nie przeszkadzał członkom rodziny ani sąsiadom.
Do zrobienia wędzarni z beczki wystarczy stara metalowa beczka: stalowa lub ocynkowana, ale nie pomalowana w środku. Może być nawet zardzewiała, ze złomu, ale musi być czysta, bez zanieczyszczeń chemicznych (resztki farby, bitumu, oleju), które po podgrzaniu wydzielałyby lotne związki. Kupimy beczkę i inne przedmioty potrzebne do budowy wędzarni za kilka groszy na złomie. Dostępne są również nowe, gotowe do użycia beczki do wędzarni, z uchwytami do przenoszenia, pokrywką i poprzeczkami do zawieszania mięsa.
Poprzeczki do zawieszania mięsa lub sera mogą być wąskimi listwami drewnianymi, lub metalowymi prętami na beczce. W górnej części wnętrza można również umieścić listwy po stronie, na której spoczywają wieszaki z wędzonymi wyrobami. Palenisko można nabyć jako oddzielną metalową komorę z otworem na rurę dymną. Na przykład można je również wykonać w starym zbiorniku na wodę hydroforową.
Jak zbudować wędzarnię z beczki?
Do wędzenia domowych wędlin potrzebny jest dym, ale nie ogień W skład małej wędzarni domowej wchodzą:
- beczka
- rura
- komin
Do zrobienia takiej konstrukcji trzeba wykonać mały wykop. Z jednej strony jest to koło o średnicy nieco mniejszej niż średnica beczki. Otwór musi umożliwiać przejście rury tworzącej przewód dymowy pod wędzarnią. Następnie wykonuje się wykop prosty o szerokości 30 – 40 cm i głębokości 20 - 30 cm. Wykop powinien być lekko nachylony w kierunku komory spalania. Można go obniżyć o 30 -40 cm, aby zainstalować gotowe palenisko lub umieścić kłody drewna.
W wykopie wkładamy metalową rurę będącą przewodem dymowym i łączymy komin z wędzarnią. Jeśli nie mamy rur, wykop musi być zamknięty od góry, przykryty blachą i deskami, a jego boki należy zasypać ziemią, aby dym się nie ulatniał. I tak wędzarnia z beczki jest już gotowa.
Wędzarnia z beczki może być również konstrukcją naziemną, która zwykle jest mocno ze sobą zespawana. Beczka jest umieszczona na podwyższeniu na nóżkach wykonanych z betonu. Na dole przyspawana jest metalowa rura, która z drugiej strony jest połączona z piecem wykonanym z mniejszego metalowego zbiornika, np. zbiornika wody hydroforowej.
Jakie wybrać drewno do wędzarni?
Do wędzenia używa się drewna liściastego. Najczęściej jest to olcha, brzoza lub buk. Drewno owoców takich jak gruszka, wiśnia, śliwka jest bardzo popularne, ponieważ wydziela bardzo aromatyczny dym. Niektóre gatunki wędlin odymia się jeszcze jałowcem. Sprawdź także ten artykuł na temat budowy wędzarni ogrodowej krok po kroku.
Jak wędzić wędliny na zimno i na gorąco?
Oczywiście sposobów wędzenia jest tyle, ilu miłośników tej metody konserwowania. Generalnie wędzenie na gorąco wykonuje się w następujący sposób:
- Rozpalamy ognisko i rozgrzewamy wędzarnię. Palimy suchym drewnem, żeby osiągnąć bardzo dużo żaru. Jednak nie można dopuścić, żeby w wędzarni pojawił się ogień. Gdy beczka jest nagrzana, zawieszamy w niej produkty do wędzenia.
- Najpierw osuszamy mięso lub ryby gorącym dymem bez przykrycia przez około 60 minut w niezamkniętej wędzarni. Temperatura dymu powinna wynosić około 50 stopni Celsjusza.
- Następnie można przejść do właściwego wędzenia, w temperaturze od 55 do 60 stopni Celsjusza. Teraz wędzarnię w beczce przykrywamy pokrywą, grubym kocem, kilkoma warstwami grubej tkaniny do utrzymania gorącego dymu. Nad żarem umieszcza się mokre drewno, aby wytworzyć dużo dymu. Czas wędzenia uzależniony jest od rodzaju mięsa, kiełbasy czy sera, jego wielkości oraz efektu, jaki chcemy osiągnąć. Palenie może zająć od 2 do 3 godzin, ale są miłośnicy powolnego procesu, który trwa nawet od 8 do 10 godzin. Po wędzeniu mięso i wędliny są zwykle gotowane na parze w gorącej wodzie.
- Inną metodą obróbki mięsa lub wędlin jest wędzenie na zimno. Odbywa się ono w znacznie niższej temperaturze – od 20 do 30 stopni Celsjusza. Takie wędzenie może trwać wiele dni, po 2 do 3 godzin dziennie.
Projekt wędzarni w beczce powinien przewidywać montaż gęstej siatki na dnie paleniska. Dzięki niej umożliwimy sobie możliwość podniesienia mięsa lub wędliny, które spadło nam z haków lub prętów.
Taka gęsta siatka może również gromadzić nadmiar tłuszczu, który wytapia się z wędlin, mięsa lub ryb. Warto bowiem mieć na uwadze, że tłuszcz, który wytapia się z wędzonych potraw, jest szkodliwy dla naszego zdrowia.
Osoby, które zastanawiają się, jak zrobić wędzarnię z metalowej beczki, powinny zwrócić szczególną uwagę na sprzęt. Mowa o haczykach i drążkach, z których zwisa wędlina. Tyczki służą do wieszania kiełbasek. Możemy również przymocować małe haczyki, które służą do wędzenia szynki, boczku itp. Wędzarnia wykonana z beczki po oleju może być wyposażona w metalowe lub drewniane patyczki. Decyzja zależy od naszych indywidualnych preferencji. Należy jednak pamiętać, że drewno pod wpływem ciepła nie nagrzewa się tak bardzo. To może być bardziej praktyczne rozwiązanie.
Budowa wędzarni ogrodowej - kilka praktycznych wskazówek
Zbudowanie wędzarni beczkowej nie wymaga ani nadmiernego wysiłku, ani dużych nakładów finansowych. Jednak prace muszą być starannie zaplanowane, aby wędzarnia ogrodowa stała się wygodnym narzędziem do wędzenia wyrobów wędliniarskich. Najważniejsze jest dopasowanie wielkości wędzarni ogrodowej do własnych potrzeb. Jeżeli potrzebujemy wędzarnię o większych możliwościach wędzenia, wystarczy zrobić ją z kilku desek.
Dobrym pomysłem jest również zbudowanie podwójnych drzwi prowadzących do wędzarni. Dzięki temu możemy szybko i łatwo przygotować więcej wędlin.
Niezależnie od wielkości wybranej przez nas wędzarni musimy pomyśleć o lokalizacji naszej konstrukcji. Budowa wędzarni beczkowej obok domu lub tuż obok posesji sąsiadów nie jest najlepszym pomysłem. Dym, który powstaje podczas wielogodzinnego palenia, może być bardzo irytujący. Dlatego zaleca się umieszczenie wędzarni beczkowej w bezpiecznej odległości od budynków. Najlepiej jest wybrać spokojne miejsce, osłonięte od silnych podmuchów wiatru. Dzięki temu możemy wędzić domowe kiełbaski nawet przy silnym wietrze.
Wędzarnia z beczki na działce jest idealnym sposobem na sporządzenie w zaciszu własnego podwórka domowych wędlin, wędzonych ryb lub mięs. Nie kosztuje wiele zachodu, a zawsze może przygnieć nam wymierne korzyści i frajdę z pysznych, własnych wyrobów wędliniarskich. To właśnie wędzarnia oraz grill coraz częściej królują na naszych ogródkach.
Te i wiele innych ciekawych porad dotyczących domowego wędzenia w swojej własnej wędzarni z beczki możemy znaleźć na wielu stronach i portalach internetowych. W Internecie znajdziemy też wiele forów, które gromadzą rzesze domowych masarzy. To również w Internecie znajdziemy informację tym, jak działa drylownica do wiśni.