Dereń - najpopularniejsze rośliny
-
Dereń jadalnykrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Pochodzący z cieplejszych, południowych regionów Europy dereń jadalny od dawna zadomowił się również w naszych ogrodach. Już w starożytności i w średniowieczu doceniano właściwości lecznicze derenia, a obecnie uprawiany jest głównie jako roślina ozdobna. Bardzo dekoracyjne są żółte kwiaty, pojawiające się wiosną oraz czerwone, jadalne owoce.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Dereń białykrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń biały jest krzewem ogrodowym, który w każdej porze roku pokazuje swoją atrakcyjną stronę. Pod koniec zimy ozdobę stanowią jaskrawo wybarwione na krwistoczerwony kolor pędy, później zielone liście i baldachogrona kwiatów i owoców, a jesienią pięknie przebarwiające się liście.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Dereń kousakrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń kousa jest azjatyckim gatunkiem, który w naszych warunkach wyrasta na duży krzew. Najbardziej efektownie wygląda podczas kwitnienia, dzięki dużym, czterolistkowym podsadkom w kolorze białym albo kremowym. Czerwone owoce przypominają liczi i są jadalne, chociaż mdłe w smaku.
krzew Trudność uprawy: średnia -
Dereń świdwakrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń świdwa jest krzewem rodzimego pochodzenia, który potrafi zdobić ogród przez cały rok. Najpierw pojawia się gęsta okrywa ciemnozielonych liści, potem pachnące białe kwiaty i kuliste, granatowe owoce. Jesienią liście przebarwiają się na ciemną, winnoczerwoną barwę, a kiedy opadną, widoczne są zimą roczne pędy w kolorze brunatnoczerwonym.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Dereń kwiecistykrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń kwiecisty jest efektownym krzewem ozdobnym północnoamerykańskiego pochodzenia. Jego właściwe kwiaty zebrane w główkowate kwiatostany są zielonkawe i niepozorne, ale posiadają za to duże, białe, owalne podsadki, po cztery pod każdą główką. Po przekwitnięciu podsadki opadają, a z kwiatów rozwijają się czerwone owoce.
krzew Trudność uprawy: średnia
Dereń - pozostałe rośliny
-
Dereń rozłogowykrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń rozłogowy jest północnoamerykańskim kuzynem derenia białego, do którego jest bardzo podobny. Rozłogi sugerowane przez epitet gatunkowy są w rzeczywistości płożącymi się i ukorzeniającymi pędami krzewu. W uprawie ogrodowej spotyka się odmiany derenia płożącego różniące się barwą liści i młodych pędów.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Dereń pagodowykrzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń pagodowy jest wschodnioazjatyckim gatunkiem, rzadko spotykanym w naszych ogrodach. Szczególną uwagę zwraca jego piętrowy wzrost, który przypomina wieżę buddyjskiej świątyni - stąd polska nazwa gatunkowa. Ozdobę stanowią liczne baldachy kwiatów, później ciemnoniebieskie owoce oraz jesienne przebarwienie liści.
krzew -
Dereń kousa ‘Milky Way’krzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń ‘Milky Way’ jest odmianą derenia kouza, którego epitet gatunkowy pochodzi od japońskiej potocznej nazwy tego gatunku "ko-zai" oznaczającej (podobnie jak nazwa rodzaju) twardy materiał. Jest to bardzo dekoracyjna odmiana rozwijająca liczne kwiatostany z dużymi, białymi płatkami podsadkowymi. Jesienią dojrzewają czerwone, podobne do malin, jadalne owoce derenia kouza.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Dereń biały 'Elegantissima'krzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń biały 'Elegantissima' jest jedną z najpopularniejszych odmian tego gatunku o dekoracyjnych liściach i pędach. Liście ma dwubarwne, szarozielona blaszka liściowa posiada szeroką, białą, nieregularną obwódkę. W okresie bezlistnym ozdobą krzewu są pędy pokryte czerwoną korą.
krzew Trudność uprawy: łatwa -
Dereń rozłogowy 'Flaviramea'krzewy krzewy liściaste krzew ozdobny
Dereń 'Flaviramea' jest odmianą hodowlaną derenia rozłogowego szczególnie odpowiednią na wilgotne miejsca w ogrodzie, ponieważ lubi takie stanowiska i znosi nawet czasowe zalewanie. Pod koniec zimy i na przedwiośniu efektowną ozdobę krzewu stanowią jaskrawo zielone lub zielonożółte pędy i gałązki.
krzew Trudność uprawy: łatwa
Zobacz inne kategorie roślin
Dereń - charakterystyka, sadzenie, uprawa, cięcie, zastosowanie
Dereń to popularny od setek lat w Polsce krzew o zastosowaniu dekoracyjnym. Wiele jego odmian ma jadalne owoce o niezwykłym działaniu prozdrowotnym. Znany był już w ogrodach szlachecki oraz wykorzystywany w medynie ludowej. Nazywany „ polską oliwką”. Przyjrzyjmy się bliżej tej tajemniczej roślinie? Jak wygląda? Dlaczego jej owoce są takie zdrowe? Jak ją uprawiać? Odpowiemy na te i inne pytania.
Opis derenia
Dereń to krzew z rodziny dereniowatycho dekoracyjnych i prozdrowotnych walorach. Przybył do polskich ogrodów z terenu Europy wschodniej oraz Azji. Liczy około 50 odmian. Wśród nich są krzewy i drzewa. Rośnie od 3- 8 metrów wysokości- zależnie od odmiany. Rośnie na dość cienkim pniu pokrytym żółto-szarą korę. W Polsce najczęściej spotykany jest dereń jadalny. Dereń jadalny był znany już w starożytnej Grecji i Rzymie.
W epoce średniowiecza sadzono go przy klasztorach, gdzie wykorzystywano jego zastosowania lecznicze, ale i kulinarne. Był symbolem bogactwa. Dereniówka czyli nalewka z owoców derenia uchodziła za najlepszą nalewką na szlacheckich stołach. W późniejszym okresie popularność rośliny zmalała, gdyż była utożsamieniem dawnych czasów, które kojarzyły się z wyzyskiem. Współcześnie ma zastosowanie w ogrodach, parkach i skwerach.
Jak wygląda dereń?
Kulista korona świetnie nadaje się do cięcia i formowania. Podczas kwitnienia (przełom marca i kwietnia) obsypuje się drobnymi, żółtymi baldachowymi kwiatami, które mają bardzo mocny zapach. Co ciekawe kwiaty derenia zakwitają nim pojawią się liście. Z przekwitniętych kwiatów dopiero wykształcają się liście o eliptycznym kształcie. Te jesienią przybierają intensywnie czerwony kolor. Dereń kwitnie naprawdę bogato, przez co stanowi wyjątkową ozdobę ogrodu. Są miododajne i często odwiedzane przez okoliczne pszczoły.
Owoce na dereni pojawiają się w lipcu. Mają kulisy kształt, choć nieco przypominają miniaturowe gruszki i czerwony kolor. Mierzą około 2 cm średnicy. Mają cierpki smak zbliżony np. do żurawiny. Owoce derenia są niewątpliwą ozdoba, ale nie zapominajmy o ich pozytywnym wpływie na zdrowie. W kuchni polskiej istnieją liczne przepisy z ich udziałem. Nieco zapomniane, ale warte uwagi. Owoce nadają się do zbiorów w okolicach września. Można z tym poczekać aż do października.
Uprawa i cięcie derenia jadalnego
Krzew ten nie jest problematyczny w uprawie. Poradzi sobie z nim każdy. Toleruje różne warunki. Dereń preferuje jednak słoneczne stanowisko oraz lekką ziemię o ph 7,5. Przeszkadza jej jedynie zbytnio wilgotna ziemia. Nim zasadzimy sadzonkę warto dołek wysypać kompostem. Roślina jest wytrzymała zarówno na mrozy, jak i susze. Odporna na choroby. Roślinę charakteryzuje jednak powolny wzrost w pierwszych latach po posadzeniu.
Dereń jadalny świetnie nadaje się do cięcia. Ten zabieg spowoduje, że owocowanie będzie większe. Najlepszym okresem na cięcie dereni będzie czas po kwitnieniu. Wtedy jeszcze krzew nie zawiązał owoców. Pędy skracamy do wysokości 3 pąków. Co roczne cięcie odmłodzi roślinę, pozwoli utrzymać niewielki pokrój i wpłynie na owocowanie.
Chcąc założyć sad dereniowy trzeba wiedzieć jak sadzić okazy. Najlepiej sadzić je co 2,5 m w rzędzie. Z kolei odległość pomiędzy rzędami powinna wynosić do 5 metrów. Sadzonki rosliny należy umieszczać w glebie tak, żeby miejsce szczepienia było widoczne powyżej powierzchni ziemi. Wszelkie odrosty poniżej miejsca szczepienia nadają się do usunięcia.
Roślina ozdobna o cudownych owocach
Kiedy dereń już zacznie owocować, a dzieje się to zwykle miedzy 2-7 rokiem od posadzenia to będzie to robić dziesiątki lat. Znane są okazy owocujące już około 200 lat. Sady dereniowe szacują, że z jednego okazu idzie otrzymać od 20 do aż 100 kg owoców. Ceny za kg to średnio 20 zł. Do czego wykorzystuje się owoce derenia? Mogą być jedzone na surowo. Jeśli chodzi zaś o przetwory to będą to np. napary, soki, nalewki, kompoty, dżemy, konfitury, kiszonki. Chyba najpopularniejszym produktem na bazie dereni jest „dereniówka” czyli tradycyjna nalewka. Owoce dereni zbiera się wprost z krzewu, albo można poczekać, aż same opadną. Wówczas osiągają pełnię smaku. Na pewno są wtedy mniej cierpkie, wręcz słodkie.
Właściwości owoców derenia jadalnego
Owoce derenia jadalnego to bogactwo licznych witamin, składników mineralnych i wielu innych. Co kryją w sobie te urocze kuleczki?
Można go stosować przy problemach z układem pokarmowym. Pozytywnie działa na przemianę materii. Wszystko to za sprawą garbników i kwasów organicznych. Pomogą przy biegunce oraz trawieniu cięższych potraw. Dawniej bardzo często dodawano go do staropolskich dań z mięsem.
Jednym z kluczowych składników prozdrowotnych owoców derenia jest witamina C. Zaledwie w 100 g owoców zawiera się dobowa dawka zapotrzebowania człowieka na tą witaminę. Witamina C wpływa na podniesienie odporności organizmu.
Właściwości przeciwzapalne to kolejne co można przypisać dereni. Jest to możliwie dzięki polifenolom i flawonoidom, które działają antyoksydacyjnie. Polifenole są obecne nie tylko w owocach, ale i liściach. Z kolei napar z kory derenia wykorzystuje się jako środek antyseptyczny- dawniej np. używany do higieny jamy ustnej.
Owoce derenia znane są również z właściwości moczopędnych. W medycynie ludowej stosowano je przy schorzeniach ze strony pęcherza. Współcześnie można go spożywać zamiennie z żurawiną. Jest w stanie regulować gospodarkę wodną organizmu człowieka.
Dereń to ogromna ilość żelaza. Ten pomoże wspomagająco w kuracjach przeciw anemii, zajadom w kącikach ust oraz w stanach ogólnego zmęczenia.
Kolejnym zastosowaniem będzie działanie obniżające stężenie cholesterolu we krwi za sprawą licznych związków organicznych.
Owoce derenia to również witamina A. Jak widomo działa ona korzystnie na skórę, włosy oraz paznokcie.
Odmiany derenia jadalne i niejadalne
Każdy, kto myśli o posadzeniu derenia w swoim ogrodzie musi wiedzieć, że wśród licznych odmian są takie , których owoce nie są jadalne, a mają tylko funkcje dekoracyjne.
Będzie to przede wszystkim dereń biały (Cornus alba). Cały rok zachwyci nas swoim urokiem. Wiosną kwiatami, latem i jesienią barwnymi (zielono-białe) liśćmi i białymi, niejadalnymi owocami, zaś w okresie zimowym jego pędy przybierają krwistoczerwony kolor. Dorasta do 3 metrów wysokości. Jest niewysoki lecz bardzo rozłożysty. Nazywany czasem dereniem trującym. Nada się do ogrodu zimowego. Z natury pochodzi z terenów Syberii czy północnych Chin.
Dereń kousa (Cornus kousa) to bardzo niezwykła odmiana. Ma duże kwiaty i pokarbowane liście. Jesienią robią się mocno czerwone. Owoce wyglądają inaczej, bo przypominają poziomki. Rośnie dość wysoko, bo może osiągnąć aż 6-7 m wysokości. Owoce nie są zbyt smaczne. Można je wykorzystać jedynie przetworów. Ta odmiana pochodzi z terenów Chin i Japonii. Jest mrozoodporna.
Z pośród licznych odmian jadalnych największe owoce ma odmiana polska wyhodowana w Bolestraszycach. Stąd nazwa dereń jadalny ’Bolestraszycki’. Średnia waga owocu tej odmiany to 3 gramy. Mają tym samym najwięcej witamin i składników prozdrowotnych. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie września. Sam krzew dorasta do 6 metrów wysokości. Sadzona na terenie całego kraju. Jest mrozoodporna.
Odmiana dernia jadalnego ‘Juliusz’ to także odmiana polecana ze względu na walory owoców. Wyhodowana w tym samym miejscu co poprzednik. Owoce derenia 'Juliusz’ są kuliste i mają czerwono-różowy kolor.