Głóg

Głóg

Głóg jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem porastającym strefę umiarkowaną półkuli północnej. W Polsce występuje głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy oraz pośredni będący ich mieszańcem. Charakterystyczną cechą głogu są piękne, różowe lub białe kwiaty oraz owoce w kolorze czerwonym lub żółtym. Głóg jest szeroko stosowany w zieleni miejskiej, parkach, ogrodach i na cmentarzach jako roślina ozdobna, gdyż jest odporny i łatwy w uprawie. Świetnie sprawdza się jako gęsty, nieprzebyty żywopłot. Kwiat, liście i owoce głogu mają właściwości zdrowotne. Herbata z głogu pomaga na serce i choroby krążenia. Zaletą prozdrowotnej herbaty z głogu, jest fakt, że nie występują przeciwwskazania do jej picia.

Głóg - najpopularniejsze rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Głóg - charakterystyka, występowanie, właściwości zdrowotne

Wiosną zachwycają parki i ulice obsadzone pięknymi krzewami lub drzewkami obsypanymi różowymi kwiatami. Tak właśnie kwitną głogi, które mają nie tylko zastosowanie dekoracyjne, lecz także zdrowotne. Różowo kwitnące głogi widzimy w parkach i zieleni miejskiej, a także w ogrodach. Nie wszyscy wiedzą, że owoce głogu są jadalne i można robić z nich przetwory. Głóg słynie jednak ze swoich właściwości prozdrowotnych, przede wszystkim jako zioło na serce. Wyjaśniamy się czy warto uprawiać głóg w ogrodzie. Poznaj jego zastosowanie prozdrowotne, dowiedz się jak samodzielnie zrobić preparaty z głogu i czy są jakieś przeciwwskazania.

Głóg jako roślina ozdobna i lecznicza

Jak wygląda głóg

Głóg należy do rodziny różowatych, która obejmuje kilkaset gatunków. Występuje w postaci drzew i krzewów, które występują na półkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce rodzimym gatunkiem jest głóg jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Występują także mieszańce różnych gatunków głogu, jak również gatunki zadomowione, jak na przykład głóg szkarłatny.

Głóg rośnie zwykle jako duży, ciernisty krzew lub małe drzewo. Liście głogu są pojedyncze, pikowane i wycinane. Kwiat głogu występuje w kolorze białym, kremowym lub różowym i tworzy bogate baldachy. Dekoracyjne są również czerwone owoce głogu, które na jesieni wspaniale kontrastują z zielenią liści. Kolor owoców głogu różni się w zależności od gatunku. Może być czerwony, żółty, zielony lub fioletowy.

Gatunki i odmiany głogu - zastosowanie zdrowotne i ozdobne

Drzewa i krzewy głogu mają zastosowanie głównie jako rośliny ozdobne w zieleni miejskiej. Głóg ma także cenne właściwości lecznicze, dlatego też stanowi surowiec zielarski. Z owoców głogu robimy także przetwory, jak dżemy, konfitury, galaretki czy soki. Wykorzystuje się również drewno głogu.

Jako drzewa lub krzewy ozdobne stosowane są gatunki rodzime, głównie głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy lub głóg pośredni będący mieszańcem dwóch poprzednich. Są to drzewa łatwe w uprawie, długowieczne i odporne na niekorzystne warunki. Ponadto są to rośliny pożyteczne dla pszczół.

Gatunki głogu różnią się budową kwiatu i wielkością. Mają one kwiaty w kolorze różowym lub białym zebrane w bogate baldachogrona. Głóg dwuszyjkowy dorasta do 5 metrów i ma mocno powycinane liście. Natomiast głóg jednoszyjkowy jest większym drzewem o okazałej koronie, ma większe liście i dorasta nawet do 10 metrów. W ogrodach spotykamy również wyjątkowo dekoracyjny gatunek, czyli głóg szkarłatny, który charakteryzuje się dużymi owocami zebranymi w okazałe baldachogrona. Natomiast głóg złoto owocowy ma owoce w kolorze żółtym. Ciekawym gatunkiem jest głóg Maksymowicza, którego liście pięknie przebarwiają się na jesieni.

Ze względu na piękne kwiaty głóg znajduje zastosowanie w parkach, ogrodach, w zieleni miejskiej lub na cmentarzach, szczególnie że jest bardzo odporny na warunki zewnętrzne i zanieczyszczenie środowiska. W ogródkach przydomowych jednak sadzony jest rzadko z uwagi na to, że kwiaty głogu dwuszyjkowego mają nieprzyjemny zapach, zaś gałęzie mają długie kolce.

Głogi są jednak idealną rośliną na gęsty i nieprzebyty żywopłot. Posiadają kolce i dobrze znoszą przycinanie. Dlatego też można go zastosować na żywopłot formowany o dowolnych kształtach. Świetnie wygląda również posadzony jako soliter i w szpalerach.

Głóg warto posadzić w ogrodzie również dlatego, że jego zwarte, gęste i kolczaste gałęzie są schronieniem dla wielu zwierząt, ptaków i owadów. Dlatego też jest niezwykle cenny, jeśli chcemy mieć ogród ekologiczny, przyjazny dla pszczół i innych organizmów. Kwiaty głogu są miododajne. Ponadto mając głóg w ogrodzie, możemy skorzystać z surowca zielarskiego, który ma właściwości zdrowotne i sporządzić własną herbatę z głogu.

Uprawa głogu w ogrodzie

Rodzime gatunki głogu wymagają podobnych warunków uprawy. Krzew ten ma niewielkie wymagania co do gleby, jednak nie lubi podłoża podmokłego i kwaśnego. Jest to roślina mrozoodporna. Ze względu na duży system korzeniowy, głóg źle znosi przesadzanie. Jest również wrażliwy na suszę i przesuszenie korzeni.

Wymagania uprawowe głogu:

  • stanowisko słoneczne,
  • gleba umiarkowanie wilgotna,
  • ziemia żyzna, piaszczysto-gliniasta.

Głóg rozmnaża się z nasion. Najlepiej jednak zakupić sadzonki ozdobne, które najczęściej oferowane są jako szczepione na głogu jednoszyjkowym. Sadzonki głogu sadzimy na wiosnę lub na jesieni, kiedy gleba jest odpowiednio wilgotna.

Właściwości lecznicze głogu

Działanie lecznicze głogu

Surowcem zielarskim są owoce głogu, szczytowe liście i kwiaty pochodzące zarówno od głogu jednoszyjkowego, jak i dwuszyjkowego. Kwiaty i owoce głogu mają takie same działanie, jednak w kwiatach stężenie prozdrowotnych składników jest większe, dlatego też są one cenniejszym surowcem zielarskim.

Głóg uważany jest powszechnie za ziele na serce. Wspomaga pracę serca i układ krwionośny. Obniża poziom cholesterolu we krwi, a szczególnie tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie obniża ryzyko wystąpienia chorób sercowo naczyniowych. Głóg ma działanie rozkurczowe na naczynia wieńcowe serca, obniża ryzyko wystąpienia udaru oraz poprawia odporność. Ma także silne działanie antyoksydacyjne. Zawiera magnez, potas, sód, wapń, fosfor oraz beta-karoten i witaminę A.

Preparaty z głogu stosuje się przy chorobach serca i układu krążenia oraz przy wysokim cholesterolu. Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania głogu? Jak do tej pory nie wykazano żadnych niepożądanych skutków przyjmowania preparatów z głogu. Nie zaleca się przyjmowania głogu osobom z niskim ciśnieniem oraz dzieciom poniżej 12 lat. Natomiast osoby z przewlekłymi chorobami powinny skonsultować się z lekarzem przed przyjmowaniem preparatów z głogiem.

Jak samodzielnie zrobić preparaty z głogu - herbata, nalewka, napary i wywary

Głóg dostępny jest w postaci różnego rodzaju preparatów. Najprostszym sposobem przyjmowania głogu są tabletki z ekstraktem z głogu lub krople nasercowe z wyciągiem z głogu. W aptekach dostępna jest także herbata z głogiem, gotowe nalewki, sok z głogu, jak również suszone owoce oraz kwiatostany głogu.

Preparaty z głogu możemy również zrobić samodzielnie. Kwiat i liście głogu zbieramy na wiosnę, w maju i czerwcu. Należy robić to w czasie słonecznej pogody, kiedy kwiaty i liście są suche. Zbieramy tylko zdrowe liście i kwiaty. Surowiec zielarski suszymy w temperaturze pokojowej. Najlepiej ułożyć go na papierze i przykryć gazą. Owoce głodu zbieramy na jesieni, we wrześniu i w październiku. Jagody głogu suszymy domowym sposobem w otwartym piekarniku ustawionym na temperaturę 60 stopni. Możemy również użyć suszarki do grzybów.

Herbata z głogu powstaje zarówno z ususzonych kwiatów i liści, jak i z owoców, które należy rozgnieść w moździerzu. Aby zrobić napar wystarczy zalać łyżeczkę suszu lub owoców gorącą wodą i pozostawić pod przykryciem przez 20 minut. Można również zalać zioła ciepłą wodą i podgrzewać napar przez 3 minutu. Herbata z głogu musi być świeżo zaparzona przed wypiciem. Prozdrowotne działanie ma również syrop z głogu na bazie cukru, który pomaga przy przeziębieniu oraz w przypadku wytężonej pracy fizycznej lub umysłowej.

Z kwiatów lub owoców głogu robimy także nalewkę. Świeże kwiaty głogu wraz z listkami ugniatamy w słoju i zalewamy spirytusem z wodą i odrobiną gliceryny. Słój odstawiamy na 2 tygodnie w ciemny miejscu i codziennie mieszamy. Po 2 tygodniach przecedzamy. Podobnie robimy nalewkę z owoców głogu, które zalewamy spirytusem dodając przyprawy jak cynamon, goździki i sok z cytryny. Co ciekawe, z głogu robi się także wino.

Głóg jest krzewem lub małym drzewem, które na wiosnę kwitnie na różowo, zaś jesienią zdobią go czerwone owoce. W parkach i ogrodach jest krzewem ozdobnym. Kwiaty i owoce są jadalne i stanowią surowiec zielarski i nadają się do przetworów. Herbata z głogu od wieków znana jest jako środek na serce.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto