Kapusta

Kapusta

Kapusta jest popularnym rodzajem roślin, któremu podlega nawet kilkadziesiąt różnych gatunków. Część z nich jest jadalna i niesamowicie odżywcza. Najpopularniejszą kapustą w Polsce jest biała, czyli warzywna. W naszym kraju chętnie hoduje się i jada również kapustę czerwoną, nazywaną modrą. Odmian kapusty jest oczywiście znacznie więcej. Wśród nich wyróżnia się np. brukselka i kapusta pekińska, które wielu z nas towarzyszą w codziennej kuchni. Kapusta nie ma dużych wymagań w uprawie, więc warto bliżej przyjrzeć się możliwościom hodowli rośliny w ogrodzie.

Kapusta - najpopularniejsze rośliny

Kapusta - pozostałe rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Kapusta – odmiany, wysiew, pikowanie, sadzenie, uprawa

Kapusta jest popularnym warzywem w Polsce. Dzieli się na wiele różnych gatunków, które często przemycamy do naszej kuchni np. jako dodatek do głównego dania. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się kapusta biała i czerwona, a także brukselka i kapusta pekińska. Jakie właściwości ma słynne warzywo? Czy surowa kapusta wykazuje działanie lecznicze lub zdrowotne? W jaki sposób ją uprawiać? Sprawdź najważniejsze informacje o kapuście.

Kapusta – najważniejsze rodzaje, właściwości i zastosowanie lecznicze

Najciekawsze odmiany kapusty, krok po kroku

Kapusta to popularne warzywo w Polsce. Mimo to najczęściej spotkać można u nas zaledwie cztery rodzaje kapusty. Najbardziej znana jest kapusta biała z charakterystyczną okrągłą główką. Powierzchnia kapusty zwykle jest biała, choć bywa też szarawo-zielona. Najsmaczniejsze są liście warzywa, które są słodkawe. Równie smaczna jest kapusta czerwona, którą chętnie dodajemy do różnorodnych potraw – zwłaszcza do dań obiadowych. Kapusta to pyszne i bardzo lubiane warzywo. Ciężko wyobrazić sobie wiele polskich dań bez kapusty, np. kapuśniak, pierogi z kapustą i grzybami, bigos czy kapustę z grochem. Dziś znamy ogromną ilość odmian kapusty, które różnią się od siebie nie tylko wyglądem, ale też okresem wegetacji, wielkością i kształtem główek oraz smakiem. Właśnie dlatego wybór odpowiedniej odmiany może mieć kluczowe znaczenie dla hodowli rośliny. Wśród najpopularniejszych odmian na szczególną uwagę zasługuje kilka z nich:

  • Amager Polana – kapusta biała, która uprawiana jest w gruncie. Z kulistej i nieco spłaszczonej główki odstają smaczne liście. Kapustę można spożywać bezpośrednio albo przeznaczyć do różnych potraw. Doskonale smakuje gotowana, ale też kiszona. Z odmiany Amager Polana można również zrobić zdrowotny sok na różne dolegliwości.
  • Adson F1 – tylko jedna główka potrafi ważyć ok. 6 kg. Odmiana powinna być zbierana od września do października. Kapusta Adson F1 jest świetna do kwaszenia.
  • Bravo F1 – średnio wczesna kapusta, której główka jest kulista lub delikatnie spłaszczona. Odmianę powinno się zbierać ok. 2,5 miesiąca od posadzenia w ziemi.
  • Brunświcka – biała, o lekko spłaszczonej główce. Odmiana jest plenna i późna. Kapusta może być spożywana surowa. Nadaje się również do przyrządzania różnych dań obiadowych.
  • Ditmarska – wczesna odmiana, którą powinno się sadzić w gruncie na początku kwietnia. To bardzo smaczna kapusta, nadająca się do różnego rodzaju polskich potraw. Należy ją zebrać ok. półtora miesiąca od posadzenia.
  • Fantazja F1 – wczesna odmiana biała, którą powinno uprawiać się w gruncie lub pod osłonami. Najlepiej smakuje na surowo. Warto pamiętać, że odmiana Fantazja F1 ma dużą tendencję do pękania główek.
  • Haco – kapusta czerwona, której liście są fioletowo-zielone. Odmiana uprawiana jest w gruncie. Kapustę poleca się do bezpośredniego spożycia. Można ją również przechowywać. W przeciwieństwie do poprzedniej odmiany Haco odporna jest na pękanie główek.
  • Kamienna głowa – ma kuliste, zielone i duże główki. To późna odmiana, którą najlepiej spożywać na surowo. Można też jednak używać kapusty w kuchni – wspaniale smakuje zwłaszcza kiszona. Kamienna głowa to odmiana wrażliwa nawet na długotrwałą suszę.
  • Korund F1 – biała kapusta, której główki są duże i zielone. Odmianę powinno się uprawiać w gruncie. Można spożywać ją bezpośrednio, a także przechowywać. To roślina tolerancyjna na wciornastki, a także mączniaka rzekomego i czerń krzyżowych.

Warto dodać, że do najpopularniejszych rodzajów kapusty zalicza się kapusta pekińska. Czasami pojawia się w polskich uprawach. Jej liście są lekko faliste, żyłkowane i owalne. Układają się w dużą, podłużną główkę. Liście kapusty są dwukolorowe. Od wewnętrznej strony są białe i twarde. Natomiast zewnętrzna ich część jest zielona oraz znacznie cieńsza. Liście kapusty pekińskiej są bardzo smaczne. Możesz jeść je zarówno na surowo, jak i w przetworzonej wersji (np. w formie surówki lub kapusty na ciepło). Wśród popularnych rodzajów kapusty wyróżnia się również brukselka. Główki tego warzywa wyglądają jak miniaturowe kapustki. Składają się na nie mocno przylegające do siebie, zielone liście. Brukselka rośnie zupełnie inaczej niż wymienione odmiany kapusty. Główki rosną bowiem na wzniesionej łodydze, która często może mierzyć nawet 100 cm wysokości. Brukselki mają lekko gorzki smak, który nie każdemu przypada do gustu. Niektórzy Polacy uwielbiają brukselkę. Inni kojarzą warzywo wyłącznie z niesmacznym jedzeniem ze szkolnej stołówki. Szkoda, ponieważ brukselka ma mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych – zwłaszcza gotowana.

Wymagania hodowlane kapusty – wiedziałeś o tym wcześniej?

Kapusta biała jest jedną z roślin, które wspaniale czują się w polskim klimacie. To samo powiedzieć można o kapuście czerwonej. Kapuście niestraszne są spadki temperatury, nawet gdy będzie to -5 st. C. Nie musisz się zatem zamartwiać, że roślina zamarznie. Mimo wszystko najlepiej zadbać o podstawowe wymagania kapusty, aby mogła się prawidłowo rozwijać. Roślinie najlepiej służy temperatura ok. 15-18 st. C. Oczywiście nie jest jednoznaczne, że w takiej temperaturze roślina musi być uprawiana zawsze. W nieco wyższej lub niższej kapusta również może być hodowana. Trzeba jednak zdać sobie sprawę, że temperatura powyżej 30 st. C doprowadzić może do tego, że liście kapusty przestaną się zawijać. Co jeszcze wiadomo na temat uprawy kapusty? Oto kilka przydatnych wskazówek, o których warto wiedzieć:

  1. Biała kapusta nie ma wielkich wymagań, jeśli chodzi o podłoże. Z kolei czerwona ma ich już znacznie więcej. Jedna i druga najlepiej rosą w gliniastej ziemi, która będzie stale nawadniania.
  2. Czerwona kapusta potrzebuje żyznej gleby, najlepiej o wartości pH 6,2-7,7.
  3. Kapusta nie powinna być uprawiana na zbyt lekkiej lub zbyt szybko oddającej wilgoć glebie. W takiej ziemi uprawiać można jedynie wczesne odmiany kapusty. Takie warzywa nie potrzebują bowiem zbyt dużej ilości wody.
  4. Nie powinno się uprawiać kapusty białej w jednym miejscu dłużej niż przez 4 lata. Nie siej kapusty również tam, gdzie wcześniej posadzone były inne rośliny kapustne. Wszystko przez fakt, iż w ziemi często żyją różne szkodliwe insekty zagrażające kapuście.
  5. Mimo że uprawa kapusty głowiastej nie jest skomplikowana, należy pamiętać, że warzywo ma duże wymagania pokarmowe. Bardzo ważne jest zatem nawożenie kapusty. Po raz pierwszy powinno się przeprowadzić je przed sadzeniem. Dzięki temu kapusta będzie mogła pobrać takie składniki pokarmowe, jakie są jej potrzebne do rozwoju.
  6. Przed założeniem uprawy warto uzupełnić podłoże obornikiem. Dodać można również preparat z magnezem. Pamiętaj o tym, gdyż to na niedobór magnezu kapusta cierpi najczęściej.
  7. Zacznij uprawę kapusty od przygotowania rozsad w ogrzewanym pomieszczeniu. Jeśli chcesz hodować kapustę, którą można zbierać znacznie później, możesz zrobić to nawet z siewu. Najważniejsze, aby nasiona zostały dobrze zaprawione. To ważne, ponieważ uprawa wczesnych odmian wiąże się z narażeniem na różnego rodzaju choroby grzybowe.
  8. Prawidłowa rozsada trafi do podłoża wówczas, gdy będzie mieć ok. 10 cm wysokości. Powinna również składać się minimalnie z 4 liści. Kapusta dobrze znosi spadki temperatury, więc sadzenie można zacząć nawet w chłodzie.
  9. Kapusta ma duże wymagania co do nawadniania. Nie można więc zapominać o jej systematycznym podlewaniu. To ważne zwłaszcza na etapie wiązania głów. Dzięki regularnemu nawadnianiu liście kapusty będą jędrniejsze, a więc lepsze w smaku.

Właściwości i zastosowanie kapusty, krok po kroku

Uprawa kapusty pekińskiej – czy różni się od innych odmian kapusty?

Uprawa kapusty pekińskiej jest bardziej skomplikowana niż innych odmian kapusty. Pekińska pochodzi bowiem z Chin, gdzie klimat jest bardziej umiarkowany. Temperatury nie bywają ani ekstremalnie wysokie, ani niskie. Właśnie dlatego zaleca się siew kapusty późnym latem – tak, żeby mogła rozwijać się dopiero jesienią. Wówczas będzie mieć idealną temperaturę, mianowicie ok. 16-18 st. C. Wtedy też zawiązać się będą mogły główki. Co ważne, podczas kiełkowania będzie ok. 20 st. C lub więcej. Kapusta biała jest wieloletnia, a pekińska jednoroczna. Rozwijając się w zbyt wysokiej temperaturze, liście kapusty mogą wcale nie nadawać się do spożycia. Co jeszcze warto wiedzieć o hodowli kapusty pekińskiej? Zebraliśmy najważniejsze informacje w kilka ważnych punktów:

  1. Najlepiej uprawiać kapustę pekińską na żyznej glebie. Nie powinno się jednak uprawiać jej tam, gdzie przed kilkoma dni rozprowadzałeś nawóz. To może zaszkodzić hodowli.
  2. Ziemia dla kapusty pekińskiej powinna być wilgotna i z dostępem do światła słonecznego. Zaleca się sadzić warzywo w cichym miejscu, najlepiej dobrze osłoniętym od podmuchów wiatru.
  3. Nie uprawiaj kapusty pekińskiej na podłożu, które jest zbyt przepuszczalne. Warzywo ma bowiem duże wymagania, jeśli chodzi o nawadnianie. Najlepsze pH gleby dla pekińskiej wynosi od 6,5 do 7,5.
  4. Wiele osób uprawia kapustę pekińską jako poplon. Wszystko dlatego, że nasiona wysiewać można dopiero późnym latem. Oczywiście warto to robić, jednak nie w miejscu, gdzie wcześniej rosły inne warzywa kapustne. Roślinę uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu. Należy tylko uważać na szkodniki, które są typowe dla kapusty pekińskiej.
  5. Podobnie jak w przypadku kapusty białej, należy regularnie podlewać kapustę pekińską. Jedna i druga bardzo źle reaguje bowiem na brak wody.
  6. Roślina ma ogromne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Właśnie dlatego warto pamiętać, aby systematycznie nawozić kapustę pekińską. Nawóz naturalny najprawdopodobniej nie wystarczy. Warto korzystać również z nawozów mineralnych, głównie z saletry amonowej. Właśnie azot jest bowiem najbardziej potrzebny kapuście pekińskiej.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kapusty

Kapusta ma wiele wartościowych witamin i substancji mineralnych. Nie muszą się jej obawiać nawet osoby z chorą wątrobą. To niskokaloryczne warzywo, które w 100 g ma jedynie 40 kcal. Znajduje się w kapuście bardzo dużo witaminy C, a także A, E, K i witaminy z grupy B. Sporo w niej siarki, która pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. W kapuście jest też mnóstwo pożytecznych dla zdrowia witamin, takich jak potas, żelazo, magnez, wapń i kwas foliowy. Najwięcej dobroczynnych składników znajduje się w zielonych liściach kapusty. Pod żadnym pozorem więc ich nie wyrzucaj! Przyrządzisz z nich sok, surówkę lub smaczną zupę. Szczególnie pożyteczne zastosowanie ma pierwszy smakołyk, czyli sok z kapusty. Pijąc go, wzmocnić można odporność, a także zmniejszyć obrzęki wywołane przez zatrzymywanie się płynów w organizmie. Na co jeszcze pomaga sok kapuściany? Oto tylko kilka korzyści płynących z picia soku z kapusty:

  • Sok z kapusty skutecznie pomaga na wrzody żołądka. Wykorzystuje się go również na bóle reumatyczne. Na drugą przypadłość idealnie sprawdzą się także okłady z liści.
  • Często mówi się o tym, że kapusta wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Znajdują się w niej związki chemiczne, takie jak indole. Według najnowszych badań naukowych są one skuteczne w profilaktyce raka o podłożu hormonalnym, tj. jąder, prostaty, piersi lub jajników.
  • Kapusta jest świetna również na stawy, zwłaszcza w formie kompresu. To świetna wiadomość dla osób dotkniętych artretyzmem. Wystarczy wziąć 3 duże liście, rozbić tłuczkiem i położyć na kilka minut na grzejniku. Następnie ciepłe liście kładzie się na chorym stawie, owija ręcznikiem i zostawia na ok. 15 minut. Kompresy powtarzać można wielokrotnie w ciągu dnia. Mało tego, pomogą także np. na zwichnięcia.
  • Niektórzy traktują kapustę kiszoną jako swoiste remedium na różne choroby. Traktują kiszoną kapustę jako swego rodzaju antybiotyk, który zawiera dobroczynne enzymy
  • Kapusta wspaniale reguluje pracę układu trawiennego. Podczas fermentacji wytwarza kwas askorbinowy, głównie dzięki bakteriom. Wytwarza również kwas mlekowy, który wspaniale oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych.

Kapusta jest popularnym warzywem w Polsce, zwłaszcza biała i czerwona. Dowiedz się, jak wygląda uprawa kapusty oraz jakie jest jej zastosowanie lecznicze.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto