Rzodkiew

Ilustracja rzodkiew

Rzodkiew (Raphanus) - najczęściej rośliny jednoroczne, chociaż zdarzają się również gatunki dwuletnie, które zaliczają się do rodziny kapustowatych. Systematyka obejmuje zaledwie 3 gatunki, jednak wśród których wymienia się liczne kultywary. Ich ojczyzną jest Basen Morza Śródziemnego. Ze względu na swoje liczne walory, szczególnie odkrywane w świecie kulinarnym, rodzaj ten rozprzestrzenił się niemalże na terenie całego świata. Dodatkowo posiada liczne właściwości zdrowotne, dlatego stosuje się je jako rośliny lecznicze.

Rzodkiew - najpopularniejsze rośliny

Rzodkiew - pozostałe rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Rzodkiewka - uprawa, wymagania, wysiew, nawożenie, porady

Chyba każdy z nas chociaż raz próbował rzodkiewkę, która jest znana jako białe warzywo w czerwonej skórce. Uprawa rzodkiewki w gruncie nie sprawia najmniejszego problemu, a jej zbiory zaliczają się najczęściej do wiosennych nowalijek. Warto jednak sprawdzić, jakie dodatkowe zastosowanie posiada rzodkiew, a także jakie pozostałe gatunki są godne uwagi.

Rzodkiew - charakterystyka

Rośliny w zależności od gatunku potrafią dorastać nawet do 80 cm wysokości. Rzodkiew wyróżnia się odziomkowymi liśćmi, które są zazwyczaj postrzępione. W okresie kwitnienia pojawiają się niepozorne kwiaty o białym lub fioletowym zabarwieniu. Na ich miejscu pojawiają się owoce, w których znajdują się liczne nasiona.

Za część jadalną uznaje się korzeń, który najczęściej posiada pikantny smak. Warto jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie odmiany znajdują zastosowanie w kulinarnym świecie, ze względu na występowanie trujących substancji. Dlatego zalecana jest uprawa wyłącznie jadalnych odmian rzodkwi.

Popularne gatunki i odmiany rzodkwi

Do 3 gatunków rzodkwi, którą ujmuje się w systematyce tego rodzaju zalicza się:

  • Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) - gatunek ten obejmuje tylko 3 główne odmiany. Jednak wymienia się bardzo dużo kultywarów. Do nich zalicza się między innymi rzodkiewka, a także rzodkiew oleista. Roślina znajduje zastosowanie jako warzywo, a także uprawiana jest jako gatunek pastewny.
  • Rzodkiew świrzepa (Raphanus raphanistrum) - roślina swoim pokrojem przypominająca gorczycę białą. Dorasta do ok. 60 cm wysokości. Należy mieć na uwadze, że jej nasiona są trujące nawet dla zwierząt. Natomiast istnieją przepisy, w których wykorzystuje się łodygi, kwiatostany, a także młode liście.
  • Raphanus confusus

Ciekawe kultywary rzodkwi, których możliwa jest uprawa w gruncie

  • Rzodkiew biała (Raphanus niger var. albus) - roślina jednoroczna, którą można uprawiać w gruncie, ale i również w pojemnikach. Korzeń może osiągać spore rozmiary. Rzodkiew biała powinna być wysiewana najlepiej w maju, ponieważ nie toleruje ona niskich temperatur. Na pierwsze zbiory można liczyć już w lipcu.
  • Rzodkiew japońska (Raphanus sativus var. longipinnatus) -  kultywar rzodkwi zwyczajnej, określany również mianem daikonu. Często określana jest również jako rzodkiew biała ze względu na swój kolor. Warzywo posiada właściwości zdrowotne ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Ponadto roślina wykazuje właściwości, które wspomagają trawienie.

Uprawa rzodkwi w gruncie

Uprawa rzodkwi w gruncie nie powinna stanowić dla nikogo większego problemu. Oczywiście należy dostosować się do wymagań, jakie posiada konkretna odmiana. Najczęściej jednak takie wymagania dotyczą terminu wysiewu, bądź też stanowiska. Dodatkowo nie należy zapominać o odpowiedniej rozstawie pomiędzy nasionami, tak aby pozwolić na swobodny przyrost korzeni.

Rzodkiew biała najlepiej będzie rozwijać się na stanowisku słonecznym, a także na próchniczym podłożu o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Podobne preferencje posiada czerwona rzodkiewka, która powinna być wysiewana pod koniec kwietnia lub w maju. Nie należy wysiewać jej w miesiącach, w których mamy najdłuższy dzień, ponieważ warzywo nie będzie wyróżniać się rozwiniętym korzeniem, natomiast bardzo szybko pojawią się kwiaty.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie rzodkwi - ciekawe przepisy

Warto znać różnego rodzaju przepisy, w których będziemy mogli wykorzystać rzodkiewki. Ponieważ posiada ona właściwości lecznicze i zdrowotne. Rzodkiewka jest niesamowitym źródłem potasu, wapnia, kwasu foliowego, a także witaminy B6. Warto mieć na uwadze, że również lecznicze właściwości posiadają liście rzodkiewki, które nadają się do jedzenia. Są one niesamowitym bogactwem błonnika, dlatego zaleca się ich stosowanie w przypadku chęci zgubienia niepotrzebnych kilogramów. Warto sprawdzić, do czego można dodawać rzodkiewkę, aby móc korzystać z jej dobrodziejstwa.

Jeżeli zastanawiamy się, do czego można wykorzystać rzodkiewki, to na pewno ubogacą one każdą sałatkę. Doskonale sprawdzają się również do kanapek, a także do tworzenia pysznych past na bazie twarożku i szczypiorku. Sprawdzając, do czego doskonale sprawdzi się rzodkiewka, nie możemy zapomnieć, że ich regularne spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie, a nawet poziom bilirubiny we krwi. Dlatego rzodkiewka wykazująca właściwości lecznicze zalecana jest osobom cierpiącym na żółtaczkę.

Rzodkiew i uprawa w gruncie warzywa. Zobacz, jakie właściwości lecznicze i zdrowotne posiada rzodkiewka, a także, na jakie przepisy możesz się zdecydować, aby korzystać z cennych witamin.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto