Rzodkiew

Rzodkiew

Rzodkiew (Raphanus) - najcz臋艣ciej ro艣liny jednoroczne, chocia偶 zdarzaj膮 si臋 r贸wnie偶 gatunki dwuletnie, kt贸re zaliczaj膮 si臋 do rodziny kapustowatych. Systematyka obejmuje zaledwie 3 gatunki, jednak w艣r贸d kt贸rych wymienia si臋 liczne kultywary. Ich ojczyzn膮 jest Basen Morza 艢r贸dziemnego. Ze wzgl臋du na swoje liczne walory, szczeg贸lnie odkrywane w 艣wiecie kulinarnym, rodzaj ten rozprzestrzeni艂 si臋 niemal偶e na terenie ca艂ego 艣wiata. Dodatkowo posiada liczne w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne, dlatego stosuje si臋 je jako ro艣liny lecznicze.

Rzodkiew - najpopularniejsze ro艣liny

Zobacz inne kategorie ro艣lin

Rzodkiewka - uprawa, wymagania, wysiew, nawo偶enie, porady

Chyba ka偶dy z nas chocia偶 raz pr贸bowa艂 rzodkiewk臋, kt贸ra jest znana jako bia艂e warzywo w czerwonej sk贸rce. Uprawa rzodkiewki w gruncie nie sprawia najmniejszego problemu, a jej zbiory zaliczaj膮 si臋 najcz臋艣ciej do wiosennych nowalijek. Warto jednak sprawdzi膰, jakie dodatkowe zastosowanie posiada rzodkiew, a tak偶e jakie pozosta艂e gatunki s膮 godne uwagi.

Rzodkiew - charakterystyka

Ro艣liny w zale偶no艣ci od gatunku potrafi膮 dorasta膰 nawet do 80 cm wysoko艣ci. Rzodkiew wyr贸偶nia si臋 odziomkowymi li艣膰mi, kt贸re s膮 zazwyczaj postrz臋pione. W okresie kwitnienia pojawiaj膮 si臋 niepozorne kwiaty o bia艂ym lub fioletowym zabarwieniu. Na ich miejscu pojawiaj膮 si臋 owoce, w kt贸rych znajduj膮 si臋 liczne nasiona.

Za cz臋艣膰 jadaln膮 uznaje si臋 korze艅, kt贸ry najcz臋艣ciej posiada pikantny smak. Warto jednak mie膰 na uwadze, 偶e nie wszystkie odmiany znajduj膮 zastosowanie w kulinarnym 艣wiecie, ze wzgl臋du na wyst臋powanie truj膮cych substancji. Dlatego zalecana jest uprawa wy艂膮cznie jadalnych odmian rzodkwi.

Popularne gatunki i odmiany rzodkwi

Do 3 gatunk贸w rzodkwi, kt贸r膮 ujmuje si臋 w systematyce tego rodzaju zalicza si臋:

  • Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) - gatunek ten obejmuje tylko 3 g艂贸wne odmiany. Jednak wymienia si臋 bardzo du偶o kultywar贸w. Do nich zalicza si臋 mi臋dzy innymi rzodkiewka, a tak偶e rzodkiew oleista. Ro艣lina znajduje zastosowanie jako warzywo, a tak偶e uprawiana jest jako gatunek pastewny.
  • Rzodkiew 艣wirzepa (Raphanus raphanistrum) - ro艣lina swoim pokrojem przypominaj膮ca gorczyc臋 bia艂膮. Dorasta do ok. 60 cm wysoko艣ci. Nale偶y mie膰 na uwadze, 偶e jej nasiona s膮 truj膮ce nawet dla zwierz膮t. Natomiast istniej膮 przepisy, w kt贸rych wykorzystuje si臋 艂odygi, kwiatostany, a tak偶e m艂ode li艣cie.
  • Raphanus confusus

Ciekawe kultywary rzodkwi, kt贸rych mo偶liwa jest uprawa w gruncie

  • Rzodkiew bia艂a (Raphanus niger var. albus) - ro艣lina jednoroczna, kt贸r膮 mo偶na uprawia膰 w gruncie, ale i r贸wnie偶 w pojemnikach. Korze艅 mo偶e osi膮ga膰 spore rozmiary. Rzodkiew bia艂a powinna by膰 wysiewana najlepiej w maju, poniewa偶 nie toleruje ona niskich temperatur. Na pierwsze zbiory mo偶na liczy膰 ju偶 w lipcu.
  • Rzodkiew japo艅ska (Raphanus sativus var. longipinnatus) -  kultywar rzodkwi zwyczajnej, okre艣lany r贸wnie偶 mianem daikonu. Cz臋sto okre艣lana jest r贸wnie偶 jako rzodkiew bia艂a ze wzgl臋du na sw贸j kolor. Warzywo posiada w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 witaminy C. Ponadto ro艣lina wykazuje w艂a艣ciwo艣ci, kt贸re wspomagaj膮 trawienie.

Uprawa rzodkwi w gruncie

Uprawa rzodkwi w gruncie nie powinna stanowi膰 dla nikogo wi臋kszego problemu. Oczywi艣cie nale偶y dostosowa膰 si臋 do wymaga艅, jakie posiada konkretna odmiana. Najcz臋艣ciej jednak takie wymagania dotycz膮 terminu wysiewu, b膮d藕 te偶 stanowiska. Dodatkowo nie nale偶y zapomina膰 o odpowiedniej rozstawie pomi臋dzy nasionami, tak aby pozwoli膰 na swobodny przyrost korzeni.

Rzodkiew bia艂a najlepiej b臋dzie rozwija膰 si臋 na stanowisku s艂onecznym, a tak偶e na pr贸chniczym pod艂o偶u o odczynie oboj臋tnym lub lekko kwa艣nym. Podobne preferencje posiada czerwona rzodkiewka, kt贸ra powinna by膰 wysiewana pod koniec kwietnia lub w maju. Nie nale偶y wysiewa膰 jej w miesi膮cach, w kt贸rych mamy najd艂u偶szy dzie艅, poniewa偶 warzywo nie b臋dzie wyr贸偶nia膰 si臋 rozwini臋tym korzeniem, natomiast bardzo szybko pojawi膮 si臋 kwiaty.

W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne i zastosowanie rzodkwi - ciekawe przepisy

Warto zna膰 r贸偶nego rodzaju przepisy, w kt贸rych b臋dziemy mogli wykorzysta膰 rzodkiewki. Poniewa偶 posiada ona w艂a艣ciwo艣ci lecznicze i zdrowotne. Rzodkiewka jest niesamowitym 藕r贸d艂em potasu, wapnia, kwasu foliowego, a tak偶e witaminy B6. Warto mie膰 na uwadze, 偶e r贸wnie偶 lecznicze w艂a艣ciwo艣ci posiadaj膮 li艣cie rzodkiewki, kt贸re nadaj膮 si臋 do jedzenia. S膮 one niesamowitym bogactwem b艂onnika, dlatego zaleca si臋 ich stosowanie w przypadku ch臋ci zgubienia niepotrzebnych kilogram贸w. Warto sprawdzi膰, do czego mo偶na dodawa膰 rzodkiewk臋, aby m贸c korzysta膰 z jej dobrodziejstwa.

Je偶eli zastanawiamy si臋, do czego mo偶na wykorzysta膰 rzodkiewki, to na pewno ubogac膮 one ka偶d膮 sa艂atk臋. Doskonale sprawdzaj膮 si臋 r贸wnie偶 do kanapek, a tak偶e do tworzenia pysznych past na bazie twaro偶ku i szczypiorku. Sprawdzaj膮c, do czego doskonale sprawdzi si臋 rzodkiewka, nie mo偶emy zapomnie膰, 偶e ich regularne spo偶ywanie pomaga obni偶y膰 ci艣nienie, a nawet poziom bilirubiny we krwi. Dlatego rzodkiewka wykazuj膮ca w艂a艣ciwo艣ci lecznicze zalecana jest osobom cierpi膮cym na 偶贸艂taczk臋.

Rzodkiew i uprawa w gruncie warzywa. Zobacz, jakie w艂a艣ciwo艣ci lecznicze i zdrowotne posiada rzodkiewka, a tak偶e, na jakie przepisy mo偶esz si臋 zdecydowa膰, aby korzysta膰 z cennych witamin.

Za艂贸偶 kontou偶ytkownika
  • Komentuj pod w艂asnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Za艂贸偶 konto