Świdośliwa

Świdośliwa

Świdośliwa to dekoracyjny oraz użyteczny krzew lub małe drzewko. Zależnie od odmiany mierzy od 2-6 metrów. Owocuje na pędach zeszłorocznych od lipca. Owoce mierzą około 1,5 cm i są bardzo słodkie. Wyglądem przypominają borówkę amerykańską. Ponadto mają działanie prozdrowotne przez zawarte w sobie antocyjany, garbniki, flawonoidy, żelazo, wapń i wiele innych. Charakteryzuje się małymi wymaganiami uprawowymi przy czym jest niezwykle mrozoodporna. Pochodzi z obszarów Ameryki Północnej. Zyskuje w Polsce coraz większą popularność przez zalety, które przewyższają borówkę.

Świdośliwa - najpopularniejsze rośliny

Zobacz inne kategorie roślin

Świdośliwa - charakterystyka, wymagania, uprawa, zastosowanie

Co kryje się pod tajemniczą nazwą Świdośliwa? Jest to roślina sadownicza, wytwarzająca jadalne owoce, przypominające borówkę amerykańską. Może też posłużyć jako żywopłot, ponieważ dobrze rozgałęzia się na boki. Ozdobi ogród aż do zimy. Ma małe wymagania co do uprawy. Gatunek ten pojawił się w Polsce całkiem niedawno.  Jak wygląda? Jak smakują jej owoce? Przeczytaj poniższy wpis.

Świdośliwa - charakterystyka

Świdośliwa to krzew lub małe drzewko. Zależnie od odmiany, a jest ich ponad dwadzieścia mierzy od 0,5 m do 6 m wysokości. Jej liście mają kształt eliptyczny o ciemno zielonym kolorze. Ich wielkości mierzy od 4,5 cm do 10 cm zależnie od odmiany. Świdośliwa mocno rozkrzewia się na boki. Pochodzi z rodziny różowatych. Przybyła do Europy z Kanady i Stanów Zjednoczonych. Zatem warunki są zbliżone do tych w Polsce. Stąd możliwa jest ich uprawa.

Uprawia się ją dla pysznych owoców. Te są kuliste i bardzo soczyste, skupione w grona. Dojrzewają z końcem czerwca. Przypominają borówki amerykańskie. Wykorzystywane są do  spożycia bezpośredniego oraz na przetwory. Ich smak jest wyjątkowo słodki.  Zawierają liczne związki mineralne i witaminy, dlatego są bardzo zdrowe. Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne to górują nad borówką. Dla przykładu owoce świdośliwy zawierają około 6-7 razy więcej wapnia i żelaza oraz 4 razy więcej potasu niż borówka.

Uprawa świdośliwy

Świdośliwa nie jest wymagającą rośliną. Lubi słońce. Toleruje różne warunki glebowe.  Najlepsza będzie dla niej lekko kwaśna ziemia (od pH 6,0 do pH 7,5) oraz próchnicza ziemia. Wymaga lekko wilgotnej gleby. Spełniając te warunki wyda najlepszej jakości owoce. Najbardziej nie lubi  gleb bardzo mokrych i piaszczystych. Nawożenie nie jest konieczne. Jeśli już to wystarczy jej zwykły i prosty nawóz. Ma mniejsze wymagania uprawowe niżeli borówka amerykańska.  Pierwsze plony można zebrać w trzecim roku od zasadzenia do gruntu.

Świdośliwy to rośliny samopylne i  miododajne. Zapach kwiatów w kwietniu przyciąga owady. Rzadko choruje. Jest bardzo odporna na szkodniki. Jest również odporna na spadki temperatur, dlatego poradzi sobie dobrze w naszym kraju. Jest doskonałą alternatywą dla borówki amerykańskiej.

Cięcie Świdośliwy

Świdośliwa świetnie nadaje się na żywopłot.  Ładnie się krzewi na boki i nie dorasta duża. Najlepsza będzie w tym celu odmiana olcholistna. Tego rodzaju żywopłot jest dekoracyjny, ponieważ jego liście pięknie się przebarwiają na kolor czerwono-bordowy. Taka barwna ściana cieszy oczy wiosną, bo młode listki są barwy czerwono-bordowej. Wraz z rozwojem będą zielone. Świdośliwa jako żywopłot powinna być przycinana raz do roku -na przedwiośniu.

Chcąc zagęścić świdośliwę, jako żywopłot robi się to poprzez wypuszczanie nowych odrostów korzeniowych. Pojawiają się zwykle około 0,5 m od rośliny matecznej z ziemi. Świeże pędy można także ukorzenić i wsadzić  do ziemi.

Chcąc zachować pokrój nawet świdośliwy w formie drzewka można z powodzeniem ją przycinać.  Dobrze na to reaguje. Świdośliwa na pewno nie wymaga corocznego cięcia, gdyż roślina ta owocuje na zeszłorocznych pędach. Jeżeli zależy nam na dekoracyjności i przytniemy krzew, w celu uformowania go, to należy się liczyć z mniejszym owocowaniem. Do cięcia trzeba zabrać się wczesną wiosną, zanim świdośliwa rozpocznie okres wegetacji.

Co 5-8 lat hodowcy polecają, aby wyciąć pędy najstarsze lub krzyżujące się od środka. To pozwoli na przyszłość poprawić plenność.

Odmiany świdośliwy

Największą popularnością w Polsce cieszy się świdośliwa olcholistna. Dorasta do 3 metrów wysokości i 2 metrów szerokości. Zatem jest mniejszych gabarytów niżeli inne odmiany. Owoce z kolei są większe (1,5 cm) niż u innych odmian.

Na szczególną uwagę zasługuje odmiana świdośliwy olcholistnej o nazwie ‘Smoky’. Odznacza się wyjątkowo dużym owocowaniem. Szacuje się, że z jednego okazu można zebrać do 8 kg owoców. Nie potrzebuje zapylaczy. Jest samowystarczalna. Ponadto jest długowieczna. Można ją uprawiać kilkadziesiąt lat z powiedzeniem. Owoce mają kolor niebiesko-czarny. Mają łagodny słodki smak.

Drugą cenioną odmianą jest świdośliwa olcholistna o nazwie Northline. Bardzo długo owocuje. Jeszcze dłużej niż ‘Smoky”. Daje podobnie duże zbiory, które zaczynają się w lipcu. Owoce charakteryzują się mocno słodkim smakiem o ciekawej lekko migdałowej nucie. Są niezwykle odporne na pękanie skórki pod wpływem urazu.

Inną odmianą uprawianą w Polsce jest świdośliw Lamarcka zwana kanadyjska. Jest większa, bo mierzy aż 6 metrów wysokości. Owoce jej są słodkie, aromacie jagodowo-porzeczkowym. Owoce dojrzewają na przełomie czerwca i lipca.

Rozmnażanie krzewu

Świdośliwę rozmnaża się kilkoma metodami. Pierwsza to wysiew nasion wczesną wiosną. Druga to przez odrosty korzeniowe. Te pobiera się i od razu sadzić na docelowym miejscu.

Trzecia metoda przez tzw, odkłady ziemne. Na czym polega? Otóż pędy przygina się wiosną do gleby i następnie obsypuje ziemią. W profesjonalnych szkółkach ogrodniczych do rozmnażania wykorzystuje się szczepienie.

Dlaczego owoce świdośliwy są takie zdrowe?

Owoce jakie wydaje świdośliwa zawierają ogromne ilości  flawonoidów. Te działają korzystnie na układ krwionośny.  Ponadto mają też magnez, żelazo i wapń. Te z kolei  oddziałują pozytywnie na układ nerwowy i mięśniowy. W tych czarnych kuleczkach znajdziemy także pektynę, która wspomaga proces trawienia. Garbniki także są obecne w tych owocach. Te działają antyoksydacyjne.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto