Szparagi

Szparagi

Szparag lekarski jest ro艣lin膮 uprawn膮, wykorzystywan膮 do hodowli szparag贸w jadalnych, czyli m艂odych p臋d贸w. Szparagi zbieramy wiosn膮 i przygotowujemy z nich warzywa do obiadu, zupy, sosy, warzywa do sa艂atek czy te偶 przek膮ski imprezowe. Od wiek贸w szparagi uchodz膮 za najsmaczniejsze warzywo na 艣wiecie. Mo偶na je uprawia膰 r贸wnie偶 w ogr贸dku przydomowym lub na dzia艂ce. Uprawa wymaga jednak dobrego przygotowania ziemie do sadzenia karp. Raz za艂o偶ona plantacja plonuje przez kolejne 15 lat. Szparag, zwany asparagusem, by艂 kiedy艣 w Polsce popularn膮 ro艣lin膮 ozdobn膮, dodawan膮 do bukiet贸w. Obecnie uprawa asparagusa zupe艂nie wysz艂a z mody. Jako domowy kwiat doniczkowy uprawiamy asparagus pierzasty.

Szparagi - najpopularniejsze ro艣liny

Zobacz inne kategorie ro艣lin

Szparagi - gatunki, wymagania, sadzenie, uprawa, wykorzystanie

Uwielbiasz szparagi, doskonale znasz przepis na gotowanie szparag贸w i tworzysz codzienne i wykwintne potrawy ze szparag贸w? A mo偶e planujesz wyhodowa膰 w ogr贸dku w艂asne, zdrowe szparagi? Hodowla szparag贸w w przydomowym ogr贸dku to dobry pomys艂, gdy偶 raz za艂o偶ona plantacja przynosi zbiory przez kolejne 15 lat. Dowiedz si臋 jak膮 ro艣lin膮 s膮 szparagi, czym r贸偶ni膮 si臋 szparagi bia艂e i zielone oraz jak je uprawia膰 w ogrodzie lub na dzia艂ce. Przedstawiamy r贸wnie偶 szparagi jako ro艣lin臋 ozdobn膮 do ogrodu i do doniczki.

Szparagi - gatunki, odmiany i zastosowanie

Jak wygl膮daj膮 i jak rosn膮 szparagi

Szparagi znane s臋 przede wszystkim ze sztuki kulinarnej. Ju偶 w staro偶ytno艣ci uwa偶ano je za najsmaczniejsze warzyw na 艣wiecie. Sezon na szparagi ma miejsce wiosn膮 i trwa kr贸tko. Dlatego jest to okres, aby wykorzysta膰 艣wie偶e szparagi i stworzy膰 pyszne potrawy na obiad.

Na rynku wyst臋puj膮 dwa rodzaje szparag贸w: bia艂e i zielone. Nie s膮 to jednak r贸偶ne gatunki czy odmiany tej ro艣liny. Szparagi bia艂e i zielone uzyskiwane s膮 z tej samej ro艣liny poprzez r贸偶ne sposoby uprawy. Ot贸偶 zielone szparagi s膮 p臋dami, kt贸re wyrastaj膮 nad ziemi臋, za艣 bia艂e dojrzewaj膮 pod ziemi膮.

Szparagi, czyli szparag lekarski, nale偶膮 do rodziny szparagowatych i pochodz膮 z regionu 艣r贸dziemnomorskiego. S膮 to byliny, z kt贸rych jadalne s膮 m艂ode p臋dy. Obecnie uprawia si臋 je w wielu krajach. Najwi臋kszym producentem i eksporterem szparag贸w s膮 Chiny. Uprawia si臋 je tak偶e w Polsce, jednak w naszej kuchni nie jest to danie popularne. Dlatego te偶 szparagi przeznacza si臋 g艂贸wnie na eksport.

Zastosowanie szparag贸w w sztuce kulinarnej - najlepsze potrawy

Szparagi s艂yn膮 przede wszystkim jako wykwintne warzywo o delikatnym smaku, z kt贸rego mo偶na wyczarowa膰 przepis na wspania艂e danie na obiad. W kuchni wykorzystuje si臋 g艂贸wnie 艣wie偶e szparagi, kt贸re dost臋pne s膮 w kr贸tkim sezonie wiosennym. Przez reszt臋 roku mo偶emy cieszy膰 si臋 mro偶onymi szparagami, jednak 艣wie偶e s膮 najsmaczniejsze.

Potrawy ze szparag贸w znajdujemy g艂贸wnie w kuchni niemieckiej, kt贸ra wykorzystuje szparagi gotowane, sma偶one lub pieczone. Jada si臋 je jako warzywo na obiad lub przgotowuje si臋 z nich sosy lub zupy. Najprostsze danie na obiad w kuchni niemieckiej stanowi膮 gotowane lub pieczone szparagi polane sosem beszamelowym. Jada si臋 je tak偶e polane roztopionym mas艂em i posypane koperkiem lub tartym parmezanem. Pasuj膮 do mi臋sa, ryb i sa艂atek. Zielone szparagi mo偶na je艣膰 na surowo, lecz bia艂e nale偶y ugotowa膰 do mi臋kko艣ci. Gotowane i pieczone szparagi sprawdz膮 si臋 nie tylko jako danie na obiad, lecz tak偶e jako przek膮ska na co dzie艅 lub na imprez臋. Szparagi mo偶na wykorzysta膰 praktycznie do wszystkiego, jak ka偶de inne warzywo, tworz膮c potrawy na obiad, przek膮ski na imprez臋, zupy, sa艂atki, potrawy 艣niadaniowe, lub dodatek do kanapek.

Gotowanie szparag贸w nie jest trudne, je艣li ma si臋 dobry przepis. U偶ywa si臋 do tego specjalnych, wysokich garnk贸w, kt贸re umo偶liwiaj膮 gotowanie tych warzyw w ustawionej pionowo wi膮zce. Przepis wymaga, aby od艂ama膰 twarde ko艅c贸wki i gotowa膰 warzywo do mi臋kko艣ci oko艂o 10 - 15 minut.

Najciekawsze potrawy ze szparag贸w:

  • gotowane szparagi z sosem beszamelowym,
  • szparagi sma偶one na ma艣le,
  • zupa krem ze szparag贸w,
  • wytrawna tarta ze szparagami,
  • imprezowe roladki ze szparagami zawini臋tymi w plaster szynki,
  • nale艣niki ze szparagami i sosem beszamelowym.

Uprawa szparag贸w - wymagania uprawowe

Uprawa szparag贸w w celach kulinarnych

Szparagi uprawia si臋 g艂贸wnie na skal臋 przemys艂ow膮. Mo偶na je r贸wnie偶 z powodzeniem uprawia膰 w przydomowym ogr贸dku. Jednak uprawa szparag贸w nie jest 艂atwa. W tym celu musimy zakupi膰 kapry szparag贸w lub samodzielnie wyhodowa膰 je z nasion. Ziemi臋 pod szparagi musimy odpowiednio wybra膰 i przygotowa膰. Szparagi nie udadz膮 si臋 na ziemi ci臋偶kiej, podmok艂ej i kwa艣nej.

Wymagania uprawowe szparag贸w:

  • gleba sucha, wapienna, zawieraj膮ca du偶o pr贸chnicy,
  • pod艂o偶e przepuszczalne, szybko nagrzewaj膮ce si臋,
  • miejsce przewiewne,
  • stanowisko nas艂onecznione.

Jesieni膮 w roku poprzedzaj膮cym sadzenie karp ziemi臋 nawozimy kompostem, obornikiem, nawozami mineralnymi i wapnem. Wiosn膮 sadzimy karpy, za艣 na zbi贸r musimy czeka膰 do trzeciego roku po posadzeniu. Gdy szparagi wzejd膮 艣cinamy je na podstawy d艂ugim no偶em. Powinny mie膰 d艂ugo艣膰 oko艂o 20 cm. 艢wie偶e szparagi nale偶y zu偶y膰 w ci膮gu 1 - 2 dni, gdy偶 s膮 nietrwa艂e. Mo偶emy je przechowa膰 na d艂u偶ej w postaci zamro偶onej.

艁atwiejsza i mniej pracoch艂onna jest uprawa szparag贸w zielonych. Karpy umieszczamy w usypanych kopczyka. Piel臋gnacja szparag贸w polega na usuwaniu chwast贸w i nawo偶eniu. Na zim臋 musimy zabezpieczy膰 szparagi przykrywaj膮c je ga艂臋ziami lub s艂om膮. Nieco trudniejsza jest hodowla bia艂ych szparag贸w. Sadzimy je tak, aby czubek znalaz艂 si臋 tu偶 po ziemi膮. Gdy szparagi wzejd膮, nie zbieramy ich, lecz przysypujemy ziemi膮 tworz膮c wa艂 ziemny. W nast臋pnym roku powtarzamy czynno艣膰. Trud w艂o偶ony w za艂o偶enie plantacji szparag贸w op艂aca si臋, gdy偶 ro艣lina b臋dzie dostarcza艂a plon przez kolejne 15 - 17 lat. Zbieraj膮c bia艂e szparagi, nale偶y rozgarn膮膰 wa艂, a po wyci臋ciu p臋d贸w, ponownie przysypa膰 ro艣lin臋 ziemi膮.

Hodowla szparag贸w jako ro艣lin臋 ozdobn膮

Szparagi kojarz膮 si臋 przede wszystkim jako pyszne warzywo na obiad. Ma艂o kto pami臋ta, 偶e kiedy艣 w Polsce popularna by艂a uprawa szparag贸w lekarskich jako ro艣liny ozdobnej. Ga艂膮zki tej ro艣liny zwane asparagusem dodawano zwyczajowo do ka偶dego bukietu. Obecnie rzadko dekoruje si臋 bukiety i wi膮zanki kwiatowe asparagus. R贸wnie tego rodzaju uprawa szparag贸w zupe艂nie zanik艂a, za艣 ro艣lina w tej formie sta艂a si臋 ca艂kowicie niemodna.

W naturze szparag lekarski dorasta do 1,5 - 2 metr贸w wysoko艣ci, tworz膮c d艂ugie 艂odygi rozga艂臋ziaj膮ce si臋 w cienkie, kr贸tkie, igie艂kowate ga艂膮zki. W ten spos贸b ro艣lina przystosowa艂a si臋 do suchych warunk贸w wzrostu. Ga艂膮zki przej臋艂y funkcje li艣ci. Li艣cie znajduj膮 si臋 na 艂odydze w postaci zredukowanych 艂usek. Wiosn膮 asparagus zakwita wydaj膮c ma艂e, niepozorne kwiatki. P贸藕nym latem asparagus wydaje kulkowate owoce, z kt贸re z czasem przybieraj膮 kolor intensywnie czerwony. Szparag lekarski ma mocny i rozbudowany system korzeniowy w postaci karp, z kt贸rych wyrastaj膮 m艂ode, delikatne p臋dy, zbierane w celach kulinarnych.

Kiedy艣 asparagus uprawiany by艂 w ogrodach w celach dekoracyjnych lub jako dodatek do bukiet贸w. Bardzo podobn膮 ro艣lin膮 jest asparagus pierzasty, pochodz膮cy z Afryki Po艂udniowej, kt贸ry w naszym klimacie mo偶e by膰 uprawiany wy艂膮cznie jako domowa ro艣lina doniczkowa. Asparagus pierzasty jest ro艣lin膮 do艣膰 wymagaj膮c膮 w uprawie doniczkowej. Wymaga wilgotnego powietrza i cz臋stego zraszania. Nie znosi ani przesuszenia ani zalania. Zim膮 szparag przechodzi w stan spoczynku. Nale偶y go przenie艣膰 do ch艂odniejszego pomieszczenia, zaprzesta膰 nawo偶enia i ograniczy膰 podlewanie.

Szparagi uprawia si臋 ze wzgl臋du na jadalne p臋dy, kt贸re stanowi膮 jedno z najsmaczniejszych warzyw 艣wiat. Kr贸luj膮 g艂贸wnie w kuchni niemieckiej. Szparagi maj膮 du偶e wymagania uprawowe i hodowla ich jest pracoch艂onna, lecz raz za艂o偶ona plantacja daje plon przez 15 lat.

Za艂贸偶 kontou偶ytkownika
  • Komentuj pod w艂asnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Za艂贸偶 konto