Nazwa rośliny
Agapant afrykański (łac. Agapanthus africanus) znana też jako agapant baldaszkowaty, lilia afrykańska
Systematyka
amarylkowate > agapant > agapant afrykański

Wygląd lilii afrykańskiej

Pochodzenie:
Afryka Południowa
Roczne przyrosty:
25 cm - 70 cm
Maksymalna wysokość:
25 cm - 70 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój lilii afrykańskiej:
wyprostowany, rozłożysty, kępiasty, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
biały, niebieski
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla lilii afrykańskiej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
40 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, podział kłącza, sadzonki rozłogowe


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja lilii afrykańskiej

Trudność uprawy:
trudny
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Agapant nie lubi przesadzania, dlatego zabieg przeprowadza się raz na kilka lat, kiedy pojemnik jest już za mały.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W okresie wzrostu i kwitnienia podłoże powinno być stale umiarkowanie wilgotne, ale bez nadmiaru wody.
Podlewanie
Niewielkie zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
W okresie zimowania należy ograniczyć podlewanie tak, aby podłoże całkiem nie wysychało.
Zimowanie
Przed pierwszym przymrozkiem należy przenieść pojemniki z agapantem do jasnego pomieszczenia z temperaturą 5-8 stopni. Jeśli będzie za ciepło, roślina wytworzy mało pąków kwiatowych; natomiast z braku dostatecznej ilości światła pożółkną liście.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: