Nazwa rośliny
Aktinidia smakowita (łac. Actinidia deliciosa) znana też jako aktynidia
Systematyka
aktinidiowate > aktinidia > aktinidia smakowita

Wygląd aktinidii smakowitej

Pochodzenie:
Chiny Południowe
Roczne przyrosty:
50 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
500 cm - 1000 cm
Maksymalna szerokość:
400 cm - 600 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój aktinidii smakowitej:
rozłożysty, pnący, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
sercowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla aktinidii smakowitej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
200 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, odkłady


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach

Pielęgnacja aktinidii smakowitej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Najważniejsze cięcie wykonuje się w okresie spoczynku rośliny.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, z dodatkiem azotu, do roślin pnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewanie prowadzi się według potrzeb, roślina jest wrażliwa zarówno na niedobór wody, jak i na suszę.
Ochrona zimowa
Roślina nie jest całkowicie mrozoodporna i wymaga ochrony przed zimą.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień, październik