Nazwa rośliny
Aronia czarna (łac. Aronia melanocarpa) znana też jako aronia czarnoowocowa
Systematyka
różowate > aronia > aronia czarna

Wygląd aronii czarnej

Pochodzenie:
wschodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
40 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój aronii czarnej:
rozkrzewiony, rozgałęziony, łukowato wygięty, wzniesiony, gęsty
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla aronii czarnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, październik, listopad
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 350 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, podział, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja aronii czarnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Należy wykonywać każdego roku cięcie prześwietlające i sanitarne, a co 2-3 lata cięcie odmładzające (jednorazowo nie więcej niż 1/4 pędów głównych krzewu).
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Aronia wymaga nawadniania przede wszystkim w okresach suszy, regularne i intensywne podlewanie nie jest konieczne.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień
Przepisy kulinarne: