Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Aronia czarna, to krzew
owocowy pochodzący z Ameryki Północnej, który zdobywa coraz większą popularność
w krajach europejskich. Nic dziwnego, że aronia zadomowiła się ona w naszych
ogrodach, jest bowiem rośliną niezwykle łatwą w uprawie. Jej niewielkie
wymagania, duża mrozoodporność oraz nieocenione walory zdrowotne i lecznicze
sprawiają, że coraz więcej amatorów ogrodnictwa sadzi tę roślinę na swoich
działkach.
Jeśli interesuje
cię także nalewka z aronii, przepisy na nią znajdziesz w
tym artykule.
Uprawa aronii czarnej na
działce i w ogrodzie
Sadzenie aronii
– terminy i stanowisko
Aronia czarna to niewymagający, odporny na mróz krzew z
rodziny różowatych. W przyrodzie występują dwa gatunki aronii – czarna i
czerwona, ale tylko aronia czarna nadaje się do spożycia i to ten gatunek
najczęściej spotykamy na działkach i w ogrodach.
Najlepszą porą na sadzenie aronii jest jesień -
październik i listopad. Posadzone w tym terminie krzewy mają najlepsze warunki
(temperatura, wilgotność podłoża) do prawidłowego ukorzenienia się i dalszej
wegetacji.
Sadzenie aronii można rozpocząć również wczesną
wiosną, jednak termin ten jest mniej korzystny. Aronia czarna bowiem wcześnie
wchodzi w okres wegetacji, a wiosenne sadzenie może utrudnić dobry jej rozwój.
Jeśli interesuje cię także uprawa wiśni w ogrodzie, porady na jej temat
znajdziesz w
tym artykule.
Aronia posiada niezwykłą zdolność przystosowania
się do różnych warunków, dlatego uprawa aronii nie stwarza żadnych problemów.
Najlepiej owocuje posadzona w pełnym słońcu, ale toleruje również środowisko
półcieniste, a nawet cieniste (jednak wówczas ma mniej owoców).
Krzewy aronii dorastają do wysokości ok. 2
metrów, dlatego warto zaplanować dla nich przestronne stanowisko. Idealnym
miejscem na sadzenie aronii będą duże ogrody i większe działki.
Wymagania glebowe
dla krzewu aronii
Krzew aronii posiada niewielkie wymagania
glebowe. Najlepiej czuje się w podłożu piaszczysto - gliniastym, żyznym, przepuszczalnym
i wilgotnym. Niemniej jednak aronia czarna poradzi sobie prawie w każdych warunkach,
dlatego polecana jest w miejsca, gdzie inne krzewy owocowe, ze względu na
wysokie wymagania glebowe, nie będą rosły.
Uprawa aronii najlepiej sprawdza się na glebach, których
odczyn jest obojętny lub lekko kwaśny. Dlatego od czasu do czasu warto
wyściółkować ziemię wokół krzewu korą sosnową. Pozwoli to zakwasić podłoże, a
dodatkowo ochroni roślinę przed nadmierną utratą wody i zachwaszczeniem.
Odpowiednie przygotowanie gleby przed posadzeniem krzewów to nieodzowny
element, aby uprawa aronii przyniosła oczekiwane korzyści. Najważniejszą rzeczą
jest oczyszczenie ziemi z chwastów, bowiem aronia czarna jest na nie
szczególnie wrażliwa. Uprawa aronii na zachwaszczonym terenie opóźnia
owocowanie krzewów.
Do prawidłowego wzrostu i owocowania aronia nie
potrzebuje zbyt dużo wilgoci. Dlatego uprawa aronii nie wymaga regularnego
podlewania (poza okresem suszy).
Owoce aronii czarnej -
zbiór
Owoce aronii są niewielkie ciemne i kuliste. Zebrane
w kiście, tworzą efektowną dekorację krzewu.
Aronia czarna rozpoczyna owocowanie już w pierwszym roku po posadzeniu.
Owoce aronii nadają się do zbioru od połowy sierpnia, gdy wszystkie owoce są
dobrze wybarwione i wykształcone. Jeśli interesuje cię także uprawa moreli, przeczytaj
ten artykuł.
Zbiór można rozpocząć wówczas, kiedy liście
aronii zaczynają przybierać czerwoną barwę, i kontynuować nawet do pierwszych
przymrozków. Przemrożenie owoców poprawia ich walory smakowe, niwelując
charakterystyczną dla nich goryczkę. Dojrzałe owoce aronii nie opadają, dlatego
bez obaw mogą być dłużej pozostawione na krzaku.
Owoce aronii zebrane w późniejszym terminie mają
również wyższą zawartość cukrów, przez co są słodsze i smaczniejsze. Warto więc
poczekać ze zbiorem owoców jak najdłużej.
Aronia czarna –
popularny krzew o niezwykłych walorach dekoracyjnych
Aronia to wspaniały krzew, który oprócz funkcji
użytkowych, posiada również bardzo cenne walory estetyczne. Wiosną na krzewie pojawiają się piękne białe
kwiaty zebrane w baldachy, które przez dwa tygodnie, zazwyczaj do drugiej
połowy maja, są prawdziwą ozdobą każdego ogrodu. Późnym latem natomiast liście
aronii przepięknie przebarwiają się na kolor bordowy, ceglasty lub
pomarańczowy, co daje niezwykły efekt wizualny.
Zmieniający się w czasie całego sezonu wygląd
aronii, pozwala stosować ją jako krzew ozdobny.
Liście aronii utrzymują się na roślinie aż do przymrozków i stanowią
doskonałą dekorację działki i ogrodu.
Aronia czarna –
pielęgnacja krzewu i nawożenie
Jednym z
podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych aronii jest cięcie. Po posadzeniu krzewu,
jego pędy należy przyciąć o 1/3, w celu lepszego krzewienia się rośliny. W
kolejnych latach, wycinamy pędy słabe, pokładające się i krzyżujące. Usuwamy
również ich nadmiar, aby nadać roślinie odpowiedni pokrój i zapewnić dostęp
światła do wnętrza krzewu. Występowanie zbyt dużej ilości pędów negatywnie
wpływa na kwitnienie, a w rezultacie na owocowanie. Jeśli interesuje cię także
uprawa malin w ogrodzie, porady znajdziesz
w tym artykule.
Wykonując zabieg cięcia aronii, warto pamiętać,
że krzew najlepiej owocuje na pędach 2-6 letnich, dlatego należy wycinać
również pędy stare, które wytwarzają mniej owoców. Dokonując cięcia, możemy
także zmniejszyć wielkość krzewu, co ma ogromne znaczenie w niewielkich
ogródkach, w których nie możemy dopuścić do nadmiernego rozrostu aronii.
Najlepszą porą na wykonanie cięcia jest wczesna wiosna lub późna jesień, kiedy
krzew nie znajduje się w fazie intensywnego rozwoju.
Nawożenie to kolejny zabieg o którym nie
powinniśmy zapominać przy uprawie aronii. Jednak ze względu na to, że aronia
jest rośliną niezbyt wymagającą, nie potrzebuje zbyt intensywnego nawożenia.
Dla prawidłowego wzrostu wystarczy wiosenne dokarmienie rośliny nawozem
organicznym bądź mineralnym. Jesienią natomiast można zastosować nawóz
fosforowy i potasowy, aby lepiej przygotować roślinę do zimowania.
Owoce aronii –
właściwości lecznicze i zdrowotne
Najlepsze
przetwory z aronii
Aronia czarnoowocowa to krzew o bardzo wartościowych owocach, które
posiadają niezwykłe właściwości lecznicze.
Owoce aronii są bogactwem witamin i łatwo przyswajalnych sadników
odżywczych, które mają bardzo wszechstronne działanie.
Ze względu na swój cierpki smak, owoce aronii nie
nadają się do bezpośredniego spożycia, ale są idealne na domowe przetwory. Z
powodzeniem możemy je przetwarzać i przyrządzać z nich doskonałe soki, nalewki,
dżemy, konfitury czy galaretki.
Owoce aronii czarnej, nawet po przetworzeniu, nie tracą swych
składników odżywczych. Również ich działanie lecznicze jest niezmienne, dlatego
warto robić przetwory z aronii i cieszyć się ich cennymi właściwościami.
Sok z aronii
- poznaj jego działanie i cudowne
właściwości lecznicze
Sok z aronii to jeden z najpopularniejszych
przetworów, jaki możemy wykonać z owoców tego krzewu. Dzięki bogactwu witamin
(C, E, PP oraz B1, B2 i B6) i składników mineralnych ( żelazo, wapń, jod miedź,
mangan, boru), sok z aronii jest niezastąpionym dodatkiem do naszej diety
zwłaszcza zimą. Pomaga on podnosić odporność organizmu i zwalczać infekcje.
Owoce aronii pomagają również w obniżaniu
ciśnienia tętniczego, poprawiają ostrość widzenia i redukują poziom cukru we
krwi. Zawierają także przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko tworzenia się
komórek nowotworowych, poprzez zwalczanie wolnych rodników.
Sok z aronii hamuje także procesy starzenia się
organizmu, działa przeciwzmarszczkowo, jak również korzystnie wpływa na wygląd
i strukturę włosów, skóry i paznokci.
Nalewka z aronii
– przyrządzenie i jej działanie lecznicze
Nalewka z aronii, to bardzo ceniony trunek, nie
tylko ze względu na jego charakterystyczny, bogaty smak, ale również na
działanie prozdrowotne. Przepisów na
wykonanie nalewki z aronii jest bardzo wiele. Najprostszym ze sposobów jest
zasypanie przemrożonych owoców cukrem i po 3-4 - dniach zalanie całości
spirytusem. Po miesiącu wystarczy oddzielić trunek od owoców i przefiltrować
nalewkę przez gazę. Ten przepis na przetwory z aronii zasługuje na uwagę ze względu na wartości odżywcze.
Nalewka z aronii, podobnie jak sok z aronii,
posiada szereg właściwości leczniczych.
Skutecznie podnosi odporność organizmu i doskonale rozgrzewa w chłodne
zimowe wieczory. Obniża też ciśnienie krwi, a także dba o ściany naczyń krwionośnych, dzięki
czemu zapobiega odkładaniu się w nich cholesterolu.
Aronia to
krzew o niezliczonych walorach i właściwościach. Pięknie przebarwiające się
liście aronii oraz urocze kwiaty, czynią z niej niezwykłą dekoracją ogrodów o
każdej porze roku. Jej owoce, które mają doskonałe działanie lecznicze,
wzmacniają odporność organizmu i dostarczają mu cennych witamin i składników
mineralnych. Dlatego nie sposób pominąć tej rośliny przy projektowaniu naszych
ogrodów.