Nazwa rośliny
Aukuba japońska (łac. Aucuba japonica)
Systematyka
gariowate > aukuba > aukuba japońska

Aukuba japońska znana pod łacińską nazwą aucuba japonica to krzew.

Jej miejsce pochodzenia to Korea, Japonia, Chiny i Tajwan, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród zimowy, ogród orientalny, ogród przydomowy, balkon, taras i ogród japoński.

Podstawowymi walorami aukuby japońskiej są ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce i pokarm dla owadów. Aukuba japońska jest trująca.

Aukuba japońska rośnie rocznie od 15 do 25 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 200 do 300 cm i szerokość od 100 do 200 cm. Pokrój aukuby japońskiej jest rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony i gęsty.

Aukuba japońska ma kwiaty w kolorach takich jak żółty i ciemnofioletowy które kwitną w miesiącach marzec i kwiecień. Liście rośliny są pstre i eliptyczne

Aukuba japońska to roślina, którą sadzimy w kwietniu i maju . Aukuba japońska najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to . Aukuba japońska wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd aukuby japońskiej

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny, Tajwan
Roczne przyrosty:
15 cm - 25 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój aukuby japońskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
żółty, ciemnofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
pstre

Sadzenie i stanowisko dla aukuby japońskiej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -18 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja aukuby japońskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Krzewy uprawiane w donicach i pojemnikach wymagają przesadzania co 2-3 lata do nowego podłoża, młode należy przesadzać każdego roku.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Młode rośliny można wczesną wiosną przycinać i formować, starsze z reguły nie wymagają cięcia.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Aukuba nie znosi zastoju wody, ale podłoże nie powinno całkowicie wysychać.
Przygotowanie do zimowania
Krzewy uprawiane w donicach powinny być przed pierwszymi przymrozkami przeniesione do pomieszczenia jasnego i ciepłego (powyżej 15 stopni). W cieplejszych regionach Polski możliwe jest zimowanie aukuby w gruncie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel się Przekaż dalej