Nazwa rośliny
Aukuba japońska (łac. Aucuba japonica)
Systematyka
gariowate > aukuba > aukuba japońska

Wygląd aukuby japońskiej

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny, Tajwan
Roczne przyrosty:
15 cm - 25 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój aukuby japońskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
żółty, ciemnofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
pstre

Sadzenie i stanowisko dla aukuby japońskiej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -18 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja aukuby japońskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Krzewy uprawiane w donicach i pojemnikach wymagają przesadzania co 2-3 lata do nowego podłoża, młode należy przesadzać każdego roku.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Młode rośliny można wczesną wiosną przycinać i formować, starsze z reguły nie wymagają cięcia.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Aukuba nie znosi zastoju wody, ale podłoże nie powinno całkowicie wysychać.
Przygotowanie do zimowania
Krzewy uprawiane w donicach powinny być przed pierwszymi przymrozkami przeniesione do pomieszczenia jasnego i ciepłego (powyżej 15 stopni). W cieplejszych regionach Polski możliwe jest zimowanie aukuby w gruncie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: