Aukuba japońska znana pod łacińską nazwą aucuba japonica to krzew.
Jej miejsce pochodzenia to Korea, Japonia, Chiny i Tajwan, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród zimowy, ogród orientalny, ogród przydomowy, balkon, taras i ogród japoński.
Podstawowymi walorami aukuby japońskiej są ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce i pokarm dla owadów. Aukuba japońska jest trująca.
Aukuba japońska rośnie rocznie od 15 do 25 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 200 do 300 cm i szerokość od 100 do 200 cm. Pokrój aukuby japońskiej jest
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony i gęsty.
Aukuba japońska ma kwiaty w kolorach takich jak żółty i ciemnofioletowy
które kwitną w miesiącach marzec i kwiecień.
Liście rośliny są
pstre
i
eliptyczne
Aukuba japońska to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
i
maju
.
Aukuba japońska najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny.
Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to .
Aukuba japońska wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.