Nazwa rośliny
Bakopa drobnolistna (łac. Bacopa monnieri) znana też jako brahmi, bakopa Monniera
Systematyka
babkowate > bakopa > bakopa drobnolistna

Wygląd bakopy drobnolistnej

Pochodzenie:
Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Azja, Australia, Afryka
Roczne przyrosty:
10 cm - 15 cm
Maksymalna wysokość:
10 cm - 15 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój bakopy drobnolistnej:
rozłożysty, rozgałęziony, płożący, wzniesiony, zwieszający, płaski
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, lecznicze
Kolor kwiatów:
biały, jasnoniebieski
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
łopatkowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla bakopy drobnolistnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Nasiona do kiełkowania potrzebują wysokiej temperatury i wilgotnego podłoża, łatwiej jest ukorzenić odcinki pędów albo kupić gotowe sadzonki.


Stanowisko:
Gleba:
próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach

Pielęgnacja bakopy drobnolistnej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
zgnilizna łodygi

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Bakopa uprawiana w doniczce lub pojemniku wymaga okresowego przesadzania do świeżego podłoża i większego naczynia.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Skracanie pędów pobudza roślinę do gęstego wzrostu. Odcinki pędów można wykorzystać do ukorzenienia się.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Podłoże dla bakopy drobnolistnej powinno byś stale wilgotne

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
lecznicza