Nazwa rośliny
Bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum) znana też jako bazylia wonna, bazylek ogrodowy, bazylia właściwa
Systematyka
jasnotowate > bazylia > bazylia pospolita

Wygląd bazylii pospolitej

Pochodzenie:
Indie
Roczne przyrosty:
15 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
15 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój bazylii pospolitej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
różowy, biały, czerwonawy, żółtawobiały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
jasnozielone

Sadzenie i stanowisko dla bazylii pospolitej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 35 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Wysiew nasion do gruntu w pierwszej połowie maja, a sadzenie rozsady w drugiej połowie maja i na początku czerwca.


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, próchniczna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, kompozycje, obwódki rabat

Pielęgnacja bazylii pospolitej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do ziół. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Bazylia powinna mieć zapewnione stale umiarkowanie wilgotne podłoże. Ziemia nie powinna ani wysychać, ani tworzyć zastoje wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza, przyprawowa
Typ pożytku:
liście, ziele
Termin zbiorów:
czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień