Nazwa rośliny
Biedrzeniec anyż (łac. Pimpinella anisum) znana też jako anyżek, anyż
Systematyka
selerowate > biedrzeniec > biedrzeniec anyż

Wygląd biedrzeńca anyżu

Pochodzenie:
wschodni obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
40 cm - 70 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 70 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój biedrzeńca anyżu:
wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla biedrzeńca anyżu

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 35 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja biedrzeńca anyżu

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Wymaga podlewania zwłaszcza w okresie wzrostu oraz w dłuższych okresach suszy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza, przyprawowa
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień, październik