Nazwa rośliny
Biota wschodnia 'Aurea Nana' (łac. Platycladus orientalis 'Aurea Nana') znana też jako tuja książkowa, tuja aurea nana, żywotnik wschodni 'Aurea Nana'
Systematyka
cyprysowate > biota > biota wschodnia 'Aurea Nana'

Wygląd tui 'Aurea Nana'

Pochodzenie:
Francja
Roczne przyrosty:
5 cm - 10 cm
Maksymalna wysokość:
150 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
20 lat


Pokrój tui 'Aurea Nana':
wyprostowany, rozgałęziony, gęsty, jajowaty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółtawozielony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
igłowate
Kolor liścia:
złociste

Sadzenie i stanowisko dla tui 'aurea nana'

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja tui 'Aurea Nana'

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Uprawiając tuję książkową na tarasie lub balkonie, lepiej jest zastosować doniczkę o jeden numer większą niż zbyt małą.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Nie wymaga systematycznego przycinania, ponieważ sama tworzy regularną formę, jednak czasem potrzebne może być cięcie sanitarne.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Biota wschodnia jest odporna na suszę, podlewania wymagają przede wszystkim rośliny młode oraz starsze w dłuższych okresach bez deszczu. Jako roślina zimozielona potrzebuje nawadniania również zimą.
Ochrona zimowa
W chłodniejszych regionach celowa jest ochrona krzewu przed przemarzaniem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: