Bodziszek cuchnący znana pod łacińską nazwą geranium robertianum to roślina dwuletnia.
Inne nazwy bodziszka cuchnącego to między innymi pychawiec, bociani nosek, żurawi nosek
Jej miejsce pochodzenia to Afryka Północna, Europa i Azja, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród leśny, ogród skalny, ogród naturalny, ogród ziołowy i pod koronami drzew.
Podstawowymi walorami bodziszka cuchnącego są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, efektowne przebarwienie liści, pokarm dla owadów i lecznicze. Pychawiec jest niejadalna i lecznicza.
Bociani nosek rośnie rocznie od 20 do 50 cm i po 2 latach osiąga wysokość od 20 do 50 cm i szerokość od 20 do 40 cm. Pokrój bodziszka cuchnącego jest
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony i lekko pokładający.
Bociani nosek ma kwiaty w kolorach takich jak różowy
które kwitną w miesiącach kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i październik.
Liście rośliny są
jasnozielone
i
złożone
Żurawi nosek to roślina, którą sadzimy w
marcu
,
kwietniu
,
maju
,
czerwcu
,
lipcu
i
sierpniu
.
Pychawiec najbardziej lubi stanowisko półzacienione lub zacienione, a sama uprawa jest łatwa.
Idealny odczyn gleby to obojętny.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to .
żurawi nosek nie wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.