Bodziszek cuchnący jest pospolity w
całej Polsce. Od setek lat jego właściwości lecznicze są wykorzystywane do
tworzenia środków zahamowujących krwawienie. Obecnie także znajduje
zastosowanie w farmakologii i ziołolecznictwie. Dowiedz się, jak stosować ziele
bodziszka cuchnącego i jakie są opinie na jego temat.
Sprawdź także więcej informacji i porad na
temat bodziszków w tym miejscu.
Bodziszek cuchnący – rozpoznawanie
rośliny
Bodziszki to
ogromna rodzina roślin o wyjątkowych właściwościach. Większość z nich ma
wartość dekoracyjną, także bodziszek cuchnący prezentuje się dość ładnie.
Delikatna kępa o wysokości 20-40 cm składa się z łodyg porośniętych
klapowanymi, lekko owłosionymi liśćmi. To właśnie one stanowią ziele bodziszka
cuchnącego i są wykorzystywane do tworzenia różnych specyfików. Liście zbiera
się w kwietniu.
Na szczycie
pędów pojawiają się bardzo drobne kwiatuszki, mają najczęściej delikatne,
różowe płatki. Roślina rzadko pojawia się w uprawie ogrodowej, częściej można
ją spotkać w formie dzikiej w lasach, wśród poszycia i w górach na niewielkich
wysokościach. Jak sama nazwa na to wskazuje, bodziszek cuchnący jest rośliną o
nieprzyjemnym zapachu. Sprawdź także w tym artykule informacje o uprawie bodziszka korzeniastego.
Bodziszek cuchnący na bielactwo i nie
tylko
Właściwości
lecznicze bodziszka skupiają się wokół problemów skórnych. Dawniej przyjmowano,
że roślina działa na bielactwo, ma hamować pojawianie się nowych plam i
wyrównywać koloryt starych. Jednak to, czy bodziszek cuchnący na bielactwo
naprawdę się sprawdza jest dyskusyjne, a opinie lekarzy i zielarzy są
podzielone. Chociaż wpływ bodziszka na bielactwo jest sporny, nie ulega
wątpliwości, że działa na inne problemy skórne.
Łagodzi
skaleczenia, zmniejsza krwawienie i usuwa ropnie. Świetnie sprawdza się w
przypadku świądu, pieczenia, zmian skórnych, a ponieważ ma silne działanie
antyseptyczne, może być wykorzystywany także do leczenia trądziku i odkażania
ropiejących ran. Odkaża gardło przy anginie, stosuje się go do łagodzenia
stanów zapalnych w jamie ustnej. Wspiera naczynia krwionośne, dlatego bodziszek
przed wiekami był kładziony na krwawiące rany – hamował krwawienie. Podawano go
także kobietom z zaburzeniami miesiączkowania.
Bodziszek ma
działanie odkażające i oczyszczające układ moczowy. Stosuje się go przy
zapaleniach pęcherza, ma silne działanie moczopędne. Przynosi długotrwałą ulgę
w bolesnych schorzeniach nerek, pomaga pozbyć się kamieni lub piasku z układu
moczowego. Działa lekko oczyszczająco. Sprawdź także w tym artykule informacje na temat bodziszka łąkowego.
Zastosowanie bodziszka cuchnącego
Liście
bodziszka cuchnącego zbiera się latem, suszy i robi się z nich napary i
wyciągi, które można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Nie warto
jednak samodzielnie zbierać roślin, które nawet w lasach mogą być
zanieczyszczone. We wszystkich sklepach zielarskich można kupić suszone ziele
bodziszka cuchnącego. Jego cena nie jest wygórowana – to najczęściej kilka lub
kilkanaście złotych za torebkę.
Napar z
bodziszka łatwo się przygotowuje. 1 łyżkę stołową pokruszonego ziela zalewa się
szklanką wrzątku i parzy przez kilkanaście minut. Świeże listki (2 łyżki)
powinno się gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Taki eliksir można pić
w czasie leczenia pomocniczego chorób układu moczowego, lecz także doraźnie
przy problemach z wyrpóżnianiem i biegunkach.
Należy stosować około 2 filiżanek dziennie, to przy okazji oczyści układ
pokarmowy i złagodzi wszystkie bóle i dolegliwości żołądka. Bodziszek w takim
wydaniu stosuje się pomocniczo w czasie leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Tak uzyskany
napar z bodziszka cuchnącego po przestudzeniu świetnie sprawdza się do płukania
jamy ustnej i gardła. Zmniejsza zaczerwienienie i obrzęk, można stosować go po
zabiegach stomatologicznych, łagodząco na rany po usuwaniu zębów. Leczy
zapalenia dziąseł i afty, łagodzi ból gardła w czasie anginy. Płukanie można
przeprowadzać kilka razy dziennie.
Napar nadaje
się także do robienia okładów. Przemywa się nim cerę trądzikową, nasączone
waciki kładzie się na rankach i wypryskach. Bodziszek cuchnący może także
przynieść ulgę w bólach stawów – wtedy stosuje się ciepłe okłady.