Nazwa rośliny
Bodziszek czerwony (łac. Geranium sanguineum) znana też jako bodziszek krwisty
Systematyka
bodziszkowate > bodziszek > bodziszek czerwony

Wygląd bodziszka czerwonego

Pochodzenie:
Kaukaz, Azja Mniejsza, Europa
Roczne przyrosty:
15 cm - 45 cm
Maksymalna wysokość:
15 cm - 45 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój bodziszka czerwonego:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
fioletowoczerwony, krwistoczerwony
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla bodziszka czerwonego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 45 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, sadzonki korzeniowe, podział kłącza


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-próchniczna, kamienista, żwirowa
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja bodziszka czerwonego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Bodziszek czerwony dobrze znosi suszę, jednak w dłuższych okresach bez deszczu wymaga nawadniania.
Przygotowanie do zimowania
Przed zimą należy ściąć część nadziemną rośliny nisko nad ziemią.
Usuwanie przekwitłych kwiatów
Usuwanie zwiędłych kwiatów poprawia wygląd rośliny oraz oszczędza jej energii na tworzenie nasion.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: