Nazwa rośliny
Bugenwilla okazała (łac. Bougainvillea spectabilis) znana też jako kącicierń, bogenwila
Systematyka
nocnicowate > bugenwilla > bugenwilla okazała

Wygląd bugenwilli okazałej

Pochodzenie:
Brazylia, Peru, Boliwia
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Pokrój bugenwilli okazałej:
pnący, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
biały, żółty
Wielkość i forma kwiatów:
rurkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla bugenwilli okazałej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
100 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, podstawowa ziemia kwiatowa, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach

Pielęgnacja bugenwilli okazałej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młode bugenwille należy przesadzać co roku, starsze co 2-3 lata.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Bugenwilla zawiązuje pąki kwiatowe na pędach zdrewniałych, dlatego cięcie powinno być umiarkowanie, lecz systematyczne co roku. Poprzez cięcie można regulować długość pędów i pokrój rośliny.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin kwitnących. Nawozić raz w tygodniu.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W okresie wegetacyjnym należy zapewnić roślinie podłoże stale umiarkowanie wilgotne.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
W okresie spoczynku podlewanie powinno być umiarkowane, tak aby nie przesuszyć podłoża.
Zimowanie
Bugenwilla jest wrażliwa na mróz i powinna być w porę przeniesiona do jasnego pomieszczenia o temperaturze 10-15 stopni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: