Nazwa rośliny
Chmiel japoński (łac. Humulus scandens)
Systematyka
konopiowate > chmiel > chmiel japoński

Wygląd chmielu japońskiego

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny, Wietnam
Roczne przyrosty:
200 cm - 400 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój chmielu japońskiego:
pnący, rozgałęziony, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółtozielony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
jasnozielone

Sadzenie i stanowisko dla chmielu japońskiego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Wysiew nasion do gruntu w połowie kwietnia. Na rozsadę wysiewa się w końcu lutego lub w marcu do doniczek i wysadza się do ogrodu po minięciu majowych przymrozków.


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:

Pielęgnacja chmielu japońskiego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin pnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Bardzo szybki wzrost i tworzenie dużej masy liści i pędów wymaga regularnego nawadniania chmielu, ale bez zastoju wody. Nie znosi przesuszenia.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: