Nazwa rośliny
Chmiel zwyczajny (łac. Humulus lupulus)
Systematyka
konopiowate > chmiel > chmiel zwyczajny

Wygląd chmielu zwyczajnego

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski, Azja Zachodnia
Roczne przyrosty:
250 cm - 600 cm
Maksymalna wysokość:
250 cm - 600 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój chmielu zwyczajnego:
rozłożysty, pnący, rozkrzewiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
jasnozielony, zielonożółtawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla chmielu zwyczajnego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
120 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, podział


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja chmielu zwyczajnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Każdego roku pod koniec zimy należy nisko ściąć suchą część nadziemną chmielu - w krótkim czasie roślina rozwinie nowe pędy.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny, do roślin pnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Bardzo szybki wzrost i tworzenie dużej masy liści i pędów wymaga regularnego nawadniania chmielu, ale bez zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień