Europa Południowo-Zachodnia
Rozmiary i wygląd ciemiernika cuchnącego
rozłożysty
rozkrzewiony
kępiasty
wzniesiony
Jak sadzić ciemiernik cuchnący?
żółtawozielony
próchniczna
żyzna
lekko wilgotna
nasiona
październik
Ciemiernik cuchnący znana pod łacińską nazwą helleborus foetidus to bylina.
Jej miejsce pochodzenia to Afryka Północna i Europa Południowo-Zachodnia, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród leśny, ogród naturalny i pod koronami drzew.
Podstawowymi walorami ciemiernika cuchnącego są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście i pokarm dla owadów. Ciemiernik cuchnący jest trująca.
Ciemiernik cuchnący rośnie rocznie od 30 do 80 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 30 do 80 cm i szerokość od 40 do 80 cm. Pokrój ciemiernika cuchnącego jest wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty i wzniesiony.
Ciemiernik cuchnący ma kwiaty w kolorach takich jak jasnozielony i żółtawozielony które kwitną w miesiącach luty, marzec, kwiecień i maj. Liście rośliny są ciemnnozielone i lancetowate
Ciemiernik cuchnący to roślina, którą sadzimy w wrześniu i październiku . Ciemiernik cuchnący najbardziej lubi stanowisko półzacienione lub zacienione, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to zasadowy. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to . Ciemiernik cuchnący wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.