Nazwa rośliny
Ciemiernik cuchnący (łac. Helleborus foetidus)
Systematyka
jaskrowate > ciemiernik > ciemiernik cuchnący

Wygląd ciemiernika cuchnącego

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa Południowo-Zachodnia
Roczne przyrosty:
30 cm - 80 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 80 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 80 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój ciemiernika cuchnącego:
wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
jasnozielony, żółtawozielony
Wielkość i forma kwiatów:
dzwonkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla ciemiernika cuchnącego

Termin sadzenia:
wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, dywany kwiatów, kompozycje

Pielęgnacja ciemiernika cuchnącego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże powinno być stale lekko wilgotne.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: