Nazwa rośliny
Cyprys wieczniezielony (łac. Cupressus sempervirens) znana też jako cyprys wiecznie zielony
Systematyka
cyprysowate > cyprys > cyprys wieczniezielony

Wygląd cyprysu wiecznie zielonego

Pochodzenie:
Azja Mniejsza
Roczne przyrosty:
40 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
1500 cm - 3000 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 500 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
50 lat
Wymiary drzewa dotyczą uprawy w gruncie; zimowanie cyprysów w pomieszczeniu ogranicza możliwości ich wzrostu.


Pokrój cyprysu wiecznie zielonego:
wyprostowany, gęsty, kolumnowy, strzelisty
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
żółty, purpurowy, zielonkawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
igłowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla cyprysu wiecznie zielonego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
200 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Cyprys powinien być posadzony wcześnie wiosną, aby zdążył się dobrze ukorzenić przed zimą.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, piaszczysto-gliniasta, sucha
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -18 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja cyprysu wiecznie zielonego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin iglastych. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Zasilania wymagają cyprysy uprawiane w pojemnikach.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 5 dni.
Regularnego podlewania wymagają tylko drzewa świeżo posadzone.
Ochrona zimowa
Cyprysy uprawiane w pojemnikach w chłodniejszych regionach wymagają zimowania w pomieszczeniu. W cieplejszych regionach ochrona potrzebna jest przede wszystkim młodym drzewom rosnącym w gruncie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: