Nazwa rośliny
Czosnek por (łac. Allium ampeloprasum) znana też jako por
Systematyka
amarylkowate > czosnek > czosnek por

Uprawa pora w gruncie – odmiany, sadzenie, pielęgnacja, nawożenie, choroby

Por wyróżniający się charakterystycznym smakiem posiada również cenne wartości odżywcze, które wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Dlatego uprawa pora w gruncie lub w tunelu jest jak najbardziej wskazana. Poniżej dowiemy się, w jaki sposób hodować warzywo, a także na jakie odmiany pora najlepiej jest zwrócić swoją uwagę.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.

Odmiany pora polecane do ogrodu

Por (Allium ampeloprasum) jest rośliną dwuletnią zaliczającą się do rodziny amarylkowatych. Na teren Polski przywędrował do nas z Azji Mniejszej w epoce średniowiecza. Roślina wyróżnia się skróconą łodygą, a także długimi, zielonymi liśćmi. Właśnie te dwie części rośliny są uznawane za jadalne.  Obecnie możemy wymienić letnie i zimowe odmiany pora, które różnią się przede wszystkim terminem uprawy.

Jeżeli chodzi o letnie odmiany pora, to wśród nich wymienić możemy przede wszystkim takie odmiany jak Elefant, Juhas, Bulgaarse Reuzen czy też Titus. Do nich zaliczają się przede wszystkim odmiany pora od wczesnych do średnio późnych. Te popularne warzywa cebulowe są zbierane od lata do wczesnej jesieni. W porównaniu do odmian zimowych pory letnie są nieco jaśniejsze, a także delikatniejsze w smaku. Oprócz tego uprawa pora w gruncie wyróżnia się dużo krótszym okresem wegetacyjnym. Zbierając letnie odmiany pora, możemy je z powodzeniem przechowywać przez okres kilku tygodni. Ważne jest by rośliny z rodziny amarylkowatych miały zapewnioną odpowiednio niską temperaturę. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kalarepy w ogrodzie?

Na uwagę zasługują również zimowe odmiany pora, wśród których wymienimy odmianę Bartek, Blauwgroene Winter, Flips, Janosik czy też Paraizade. Wspomniane warzywa cebulowe cechują się dłuższym okresem wegetacyjnym, a także wyższą odpornością na mróz. Dlatego zbiory mogą nastąpić nawet późną jesienią. Ponadto zimowe odmiany pora są zdecydowanie ostrzejsze w smaku, a także wyróżniają się ciemniejszym zabarwieniem liści. Ze względu na późne sadzenie pora, a także jego zbiór, zaleca się uprawę w tunelu.

Uprawa pora w gruncie

Najlepszym stanowiskiem na uprawę warzywa z rodziny amarylkowatych będzie słoneczne lub ewentualnie półcieniste. Stworzenie warunków glebowych na działce lub w tunelu nie powinno stanowić większego problemu. Ponieważ sprawdzi się niemalże każdy rodzaj ziemi o odczynie od 5,8 do 6,5. Mimo wszystko sadzenie pora powinno odbywać się na podłożu wilgotnym. Dlatego nie można zapomnieć o regularnym nawadnianiu rośliny.

Sadzenie pora powinno być koniecznie zaplanowane przed wcześniejszym spulchnieniem oraz odchwaszczeniem podłoża. Jeżeli chcemy uprawiać pora z siewu w tunelu, wtedy nasiona możemy umieścić w podłożu już w marcu. Natomiast uprawa na działce z siewu powinna być zaplanowana dopiero na kwiecień. W późniejszym terminie zaczynamy uprawę pora z rozsady. Należy w tym przypadku pamiętać o zachowaniu odpowiedniej rozstawy między rzędami, która wyniesie przynajmniej 30 cm. Natomiast rozstawa pomiędzy konkretnymi roślinami, nie powinna być mniejsza niż 10 cm. Sprawdź także ten artykuł o uprawie kapusty w ogrodzie.

Jeżeli planujemy sadzenie pora z rozsady, nie powinniśmy zapominać o wcześniejszym hartowaniu młodych siewek. Najlepiej wykonać sadzenie z rozsady po ok. 8 tygodniach od wysiewu warzywa. Jednak zanim tego dokonamy, koniecznie powinniśmy pamiętać o tym, żeby młode siewki kilkanaście dni wcześniej przygotowywać do niższych temperatur. Dlatego uprawa z rozsady, powinna być koniecznie przeniesiona do pomieszczenia o temperaturze wynoszącej od 12 do 15 stopni Celsjusza. Na pewno uprawa pora z siewu jest mniej wymagająca, ale z drugiej strony jest nam o wiele trudniej wyselekcjonować mocniejsze i zdrowsze okazy.

Pielęgnacja i nawożenie pora

Nawożenie rośliny powinno być wzmagane szczególnie przy zimowych odmianach. Najlepiej jednak sadzić pora na działce jako drugie warzywo. Natomiast na samym początku powinno odbywać się nawożenie przy pomocy obornika. Warzywa cebulowe doskonale rosną po wcześniej zebranych ogórkach lub ziemniakach. Nawożenie musi być koniecznie bogate w fosforan, sól potasową oraz azotem. Duża uprawa pora w gruncie powinna być nawożona trzykrotnie. Pierwszy zabieg wykonajmy na działce lub w tunelu jeszcze przed wysiewem rośliny z rodziny amarylkowatych. Kolejny etap nawożenia możemy zaplanować niespełna po miesiącu. Natomiast ostatni zabieg zaplanujmy, gdy warzywa cebulowe osiągną już dorodne liście. A może zainspiruje cię także ten artykuł o uprawie cykorii?

Zarówno uprawa pietruszki, pora jak i innych warzyw jest jak najbardziej opłacalna. Ponieważ warzywa cebulowe oraz innego rodzaju posiadają cenne wartości odżywcze. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze pora, to warzywo posiada niesamowite pokłady żelaza, kwasu foliowego, niacyny oraz ryboflawiny. Oprócz tego na wartości odżywcze tego warzywa składają się witaminy, takie jak witamina A, C, E i K.

Decydując się na uprawę z siewu, musimy być przygotowani na różne szkodniki pora. Nieproszonymi gośćmi, z którymi może przyjdzie nam się zmierzyć są miniarki porówki. Te szkodniki pora najczęściej zimują w warzywach, które zostały w grządkach. Jednak miniarki atakują również w sezonie letnim. Te popularne szkodniki pora najczęściej atakują liście. Po wykryciu pasożyta należy usunąć chore liście, a następnie przekopać działkę. Inne szkodniki pora, które mogą zaatakować warzywo, to wciornastek tytoniowiec. Szkodniki rozpoznamy po plamach pojawiających się na liściach. W celu uniknięcia tego problemu zaleca się uprawę pora w sąsiedztwie z marchwią lub koniczyną białą. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie ogórków gruntowych.

Wygląd czosnku pora

Pochodzenie:
Azja Mniejsza
Roczne przyrosty:
100 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój czosnku pora:
wyprostowany, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
zimozielona
spożywcze, przyprawowe
Kolor kwiatów:
różowy, biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla czosnku pora

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Siew do gruntu w marcu/kwietniu; sadzenie rozsady od kwietnia do lipca.


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
rabaty

Pielęgnacja czosnku pora

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, z dodatkiem azotu. Nawozić raz na 2 miesiące.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście, łodyga
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień, październik, listopad
ikona podziel się Przekaż dalej
Przepisy kulinarne:

Zobacz inne rośliny podobne do czosnku pora