Nazwa rośliny
Dąb czerwony (łac. Quercus rubra)
Systematyka
bukowate > dąb > dąb czerwony

Wygląd dębu czerwonego

Pochodzenie:
wschodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
30 cm - 45 cm
Maksymalna wysokość:
2000 cm - 2500 cm
Maksymalna szerokość:
1200 cm - 1800 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
200 lat
Dąb czerwony rośnie w pierwszych 60 latach o 20% szybciej niż dęby rodzime, później prędkość wzrostu maleje. Dożywa co najmniej 400 lat.


Pokrój dębu czerwonego:
wyprostowany, rozłożysty
Kolor kwiatów:
żółtozielony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla dębu czerwonego

Termin sadzenia:
kwiecień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 200 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
próchniczna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Nie znosi suchych gleb piaszczystych ani gleby z wodą zastojową. Ma mniejsze wymagania niż dąb szypułkowy oraz dąb bezszypułkowy i zbliża się pod tym względem do sosny zwyczajnej.
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, kompozycje, drzewo rodzinne

Pielęgnacja dębu czerwonego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przesadzać można tylko młode drzewa. Wybór stanowiska powinien być dobrze przemyślany.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewania wymagają młode drzewka w pierwszych latach po posadzeniu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: