Nazwa rośliny
Daktylowiec kanaryjski (łac. Phoenix canariensis) znana też jako palma feniks kanaryjski
Systematyka
palmy > daktylowiec > daktylowiec kanaryjski

Wygląd daktylowca kanaryjskiego

Pochodzenie:
Wyspy Kanaryjskie
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 350 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
15 lat


Pokrój daktylowca kanaryjskiego:
wyprostowany, łukowato wygięty, zaokrąglony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, zimozielona
Kolor kwiatów:
żółty, żółtawobiały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla daktylowca kanaryjskiego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Sadzenie daktylowca kanaryjskiego do gruntu w naszych warunkach nie jest możliwe, uprawia się roślinę tylko w donicach i zimuje w pomieszczeniach.


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, ziemia do palm
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja daktylowca kanaryjskiego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Doniczka dla palmy powinna być wysoka, ponieważ wytwarza ona długie, mocne korzenie.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do palm. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Nawożenie
Nawóz do palm. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Kolejne podlewanie należy wykonać dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa podłoża przeschnie. Zimą należy odpowiednio zmniejszyć ilość wody.
Zimowanie
Okres zimy palma powinna spędzać w pomieszczeniu jasnym o temperaturze 10-15 stopni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: