Nazwa rośliny
Dereń jadalny (łac. Cornus mas) znana też jako dereń właściwy
Systematyka
dereniowate > dereń > dereń jadalny

Wygląd derenia jadalnego

Pochodzenie:
Europa Środkowa, Kaukaz, Azja Zachodnia, Europa Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
20 cm - 30 cm
Maksymalna wysokość:
300 cm - 500 cm
Maksymalna szerokość:
300 cm - 500 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
20 lat


Pokrój derenia jadalnego:
rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, zaokrąglony
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla derenia jadalnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
250 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, zawierająca wapń
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja derenia jadalnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Co kilka lat po kwitnieniu można wykonać cięcie prześwietlające, młode krzewy można też na początku korygować.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić -.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Regularne podlewanie jest potrzebne w ciągu kilku pierwszych lat po posadzeniu. Kiedy dereń dobrze się ukorzeni, wymaga nawadniania tylko podczas dłuższych okresów suszy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień, październik