Nazwa rośliny
Dynia Hokkaido (łac. Cucurbita maxima convar. hubbardiana) znana też jako uchiki kuri
Systematyka
dyniowate > dynia > dynia Hokkaido

Wygląd dyni Hokkaido

Pochodzenie:
Japonia
Roczne przyrosty:
600 cm - 1000 cm
Maksymalna wysokość:
600 cm - 1000 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok
Pędy dyni Hokkaido mają wąsy czepne i mogą piąć się po podporach.


Pokrój dyni Hokkaido:
pnący, płożący
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
jadalne owoce
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
tarczowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla dyni hokkaido

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
100 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Roślina nie jest odporna na zimno, dlatego najlepiej wysiewać nasiona do gruntu pod koniec maja.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
rabaty

Pielęgnacja dyni Hokkaido

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy. Nawozić raz w tygodniu.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Częstotliwość podlewania zależy od ilości opadów; podłoże powinno być stale lekko wilgotne.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień, październik