Nazwa rośliny
Dynia zwyczajna patison (łac. Cucurbita pepo convar. patissonina) znana też jako patison
Systematyka
dyniowate > dynia > dynia zwyczajna patison

Wygląd patisona

Pochodzenie:
Ameryka Północna
Roczne przyrosty:
60 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
60 cm - 120 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój patisona:
wzniesiony, krzaczasty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, jadalne owoce
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
jasnozielone

Sadzenie i stanowisko dla patisona

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
100 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
rabata warzywna

Pielęgnacja patisona

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Nie można dopuścić do przesuszenia korzeni. Do podlewania trzeba używać wody o temperaturze otoczenia; zimna woda powoduje stres fizjologiczny rośliny.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień