Nazwa rośliny
Eszynantus wspaniały (łac. Aeschynanthus speciosus) znana też jako eschynantus, aeschynantus, joniec wspaniały
Systematyka
ostrojowate > eszynantus > eszynantus wspaniały

Wygląd eszynantusa wspaniałego

Pochodzenie:
Jawa, Półwysep Malajaski, Borneo
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 80 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój eszynantusa wspaniałego:
pnący, luźny, zwieszający, słabo rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółto-pomarańczowy
Wielkość i forma kwiatów:
trąbkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla eszynantusa wspaniałego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, czerwiec
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe
Dodatkowe informacje:
Sadzonki wierzchołkowe należy pozyskiwać przed pojawieniem się kwiatów.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, podstawowa ziemia kwiatowa, ziemia do kaktusów
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja eszynantusa wspaniałego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młode rośliny przesadza się każdego roku, a starsze co dwa sezony.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Przed okresem spoczynku można skrócić pędy o połowę, wiosną po przesadzeniu roślina rozpocznie wzrost z nową siłą.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Podłoże powinno być stale umiarkowanie wilgotne, bez przesuszania i przelewania.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
W okresie spoczynku należy zmniejszyć ilość wody do podlewania.
Nawilżanie powietrza
Roślina lubi dużą wilgotność powietrza, nawilżanie jest potrzebne zwłaszcza w okresie zimowym.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: