Nazwa rośliny
Fasola zwykła (łac. Phaseolus vulgaris) znana też jako fasola szparagowa, fasolka zielona
Systematyka
bobowate > fasola > fasola zwykła

Wygląd fasoli szparagowej

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa, Ameryka Południowa
Roczne przyrosty:
40 cm - 250 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 250 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój fasoli szparagowej:
rozłożysty, pnący, rozkrzewiony, płożący, wzniesiony, słabo rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, jadalne owoce
Kolor kwiatów:
biały, czerwony, fioletowy, kremowy, liliowy
Wielkość i forma kwiatów:
motylkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla fasoli szparagowej

Termin sadzenia:
maj, czerwiec
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Fasolę szparagową wysiewa się wprost do gruntu od końca maja i w czerwcu w rzędy co 40–45 cm, a w rzędzie gniazdowo po 3–5 nasion co 8–10 cm. Aby zbierać plony przez dłuższy okres, warto wysiewać fasolę kilkakrotnie w odstępach co około 10 dni.


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja fasoli szparagowej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
wrażliwa
Typowe szkodniki:
mszyce, przędziorki, strąkowce bobowych

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Fasola jest wrażliwa na niedobór wody w podłożu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień

Zobacz inne rośliny podobne do fasoli szparagowej