Uprawa fasolki szparagowej krok po kroku - wysiew, pielęgnacja, nawożenie, zbiór
Fasola Phaseolus
vulgaris wywodzi się z Ameryki Południowej. Uprawiana na świeże strąki nosi
nazwę fasolki szparagowej. Bardzo chętnie sadzona jest w naszych ogrodach
warzywnych. Pożywne warzywo strączkowe zawiera białko roślinne, tłuszcze,
skrobię, witaminy i mikroelementy, przy tym jest lekkostrawna i zawiera
niewiele kalorii. Najczęściej wybierana jest odmiana karłowa, dorastająca do 60
cm wysokości. Uprawa fasolki szparagowej tycznej jest mniej popularna. Kiedy
siać fasolkę, w jaki sposób ja pielęgnować i jakie wybrać odmiany?
Jeśli szukasz więcej
porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat warzyw
strączkowych.
Fasolka szparagowa -
sadzenie fasoli szparagowej
Kiedy siać fasolkę? Nawożenie
fasoli szparagowej oraz wymagania uprawowe
Na rynku dostępne są nasiona
fasoli na strąki różnej wielkości, zróżnicowane kolorystycznie – żółte, zielone
i fioletowe. Zaleca się uprawę warzywa w 3. roku po zastosowaniu kompostu lub
obornika, a nawet w 2. roku, kiedy uprawa fasolki szparagowej ma miejsce na
gorszych glebach. Możemy uprawiać ją po innych roślinach motylkowych, również
po uprawie fasoli. Stosuje się również sadzenie fasoli szparagowej jako
poplonu, po wczesnych warzywach.
Jak wysiewa się fasolkę szparagową? Nasiona fasolki siejemy wówczas,
kiedy gleba jest dostatecznie ogrzana. Najlepiej zachować termin siewu po 10
maja, gdy nie będą roślinom zagrażać przymrozki. Siew nasion na początku
czerwca, umożliwi zbiór strąków w sierpniu, a termin siewu do 15 lipca – zbiór
jesienny. Fasola najlepiej rośnie w temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza. W
ciągu całej uprawy fasolka szparagowa preferuje dość wysokie temperatury
powietrza, około 20-25 stopni Celsjusza.
Deszcz i chłód są przyczyną chorób grzybowych, a w czasie upałów opadają kwiaty
i znacznie zmniejsza się uzyskiwany plon strąków.
Fasola ma duże wymagania glebowe.
Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, w próchnicznej żyznej i
przepuszczalnej glebie, o lekko kwaśnym odczynie pH. Gleba powinna być
umiarkowanie wilgotna. Przez cały okres wzrostu fasolę nawadniamy, szczególnie
obficie podczas kwitnienia i zawiązywania strąków. Nie jest konieczne dodatkowe
nawożenie fasoli szparagowej. Ziemię wokół młodych roślin odchwaszczamy.
Zaprzestajemy usuwania chwastów, gdy roślina się rozrośnie. A może
zainteresuje cię także ten artykuł o nowalijkach wiosennych w ogrodzie?
Zbiór strąków powinien przebiegać
na bieżąco, co pobudza fasolę do wytwarzania kolejnych. Najlepsze i
najwartościowsze są strąki młode, o niewykształconych w pełni nasionach.
Zrywamy je, zwracając uwagę, by przy pozyskiwaniu strąków nie wyrwać krzaczka,
dlatego podczas zrywania strąków z szypułek, przytrzymujemy drugą ręką pędy.
Pełny zbiór trwa około 3 tygodnie.
Sadzenie fasoli szparagowej w gruncie
Po ogrzaniu się gleby, wysiewamy
nasiona w gruncie, na głębokości około 2 cm. Można siać nasiona rzędowo lub
gniazdowo. Przy siewie rzędowym, zachowujemy odległość w rzędzie około 5 cm.
Przy siewie gniazdowym, umieszczamy w dołku 5 nasion, a odległość między
gniazdami powinna wynosić około 50 cm. Jeśli wysiewamy fasolkę w chłodniejszych
rejonach kraju, warto zabezpieczyć obsiane grządki, okrywając je, np. folią
perforowaną. Fasola szparagowa to roślina, którą warto uprawiać w ogrodzie.
Choroby i szkodniki
fasoli szparagowej
Na jakie choroby
narażona jest fasola?
Choroby fasoli szparagowej
pojawiają się najczęściej przy niesprzyjającej aurze oraz jako skutek błędów
pielęgnacyjnych. Najlepiej do uprawy stosować odmiany odporne na choroby, co
pozwoli uniknąć wielu problemów uprawowych. Poniżej przedstawiamy najczęstsze choroby fasoli szparagowej.
- Bakterioza obwódkowa
fasoli – objawem schorzenia, wywołanego
przez bakterie, są brązowe plamy, otoczone żółtą obwódką. Choroba atakuje
fasolę w czasie zwiększonej wilgotności powietrza. Jej źródłem są najczęściej
złej jakości nasiona, porażone chorobą, dlatego tak ważne jest zaopatrzenie się
w zdrowy materiał sienny. Chorobę zwalcza się poprzez opryskiwanie roślin
odpowiednimi preparatami. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z fasolki
szparagowej.
- Fuzaryjne więdnięcie – to groźna choroba grzybowa, prowadząca do więdnięcia
rośliny. Przyczyną dolegliwości bywa wysoka temperatura otoczenia, około 25 -
28 stopni Celsjusza oraz kwaśny odczyn podłoża. W chłodniejszych warunkach
liście fasoli podnoszą się. Zwalczanie choroby polega na opryskiwaniu rośliny
odpowiednimi środkami grzybobójczymi.
- Szara pleśń –
dokuczliwa choroba grzybowa pojawia się w czasie kwitnienia i zawiązywania
strąków. Objawem są widoczne szare ślady grzybni. Choroba atakuje w czasie
zwiększonej wilgotności otoczenia. Chore rośliny oryskuje się odpowiednimi
preparatami grzybobójczymi.
- Zgnilizna twardzikowa
– choroba grzybowa prowadzi do zamierania fasoli. Choroba uwidocznia się pod
postacią gnijących mokrych plam na łodygach, strąkach i liściach, które wkrótce
pokryje biała grzybnia, z twardniejącymi czarnymi przetrwalnikami, tzw.
sklerocjum. Zgnilizna pojawia się w warunkach dużej wilgotności. Po wystąpieniu
pierwszych chorobowych zmian, rośliny opryskuje się odpowiednimi środkami
ochronnymi.
Zwalczanie szkodników
fasolki szparagowej
W celu odstraszenia szkodników
fasoli, warto sięgnąć po metody ekologiczne:
- Mszyce skutecznie odstraszy cząber, sadzony między fasolą.
- Młode roślinki, przykryte siatką
przeciwko owadom, unikną szkód, wyrządzonych przez śmietkę kiełkówkę. Siatkę zdejmujemy, gdy na fasoli pojawią się
cztery listki.
- Slimaków żerujących na młodych roślinach pozbywamy się, stosując
zapory na ślimaki, posypując zagony plewami jęczmiennymi lub piaskiem i
trocinami. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane
w tym miejscu artykuły na temat warzyw w ogrodzie.
Uprawa fasolki
szparagowej - smaczne odmiany
Fasola ‘Sonesta’ – to
żółta, dość wczesna odmiana karłowa, bardzo plenna. Mięsiste strąki dorastają
do 13 cm długości. Uprawa najlepiej sprawdzi się przy siewie nasion w gruncie o
pH powyżej 5,5. Fasola ‘Sonesta’ jest odporna na niesprzyjające warunki
atmosferyczne oraz choroby, atakujące fasolę. Wyróżnia się bardzo smacznymi
bezwłóknistymi strąkami.
Fasola ‘Polka’ – odmiana
karłowa, żółta, średnio wczesna. Smaczne i bezwłókniste strąki, o długości 14
cm, pojawiają się na krzaczkach, o wysokości około 50 cm. fasolka szparagowa
nadaje się do bezpośredniego spożycia, na mrożonki i przetwory. ‘Polka’ odporna
jest na choroby grzybowe.
Fasola ‘Esterka’ – jest
odmianą wczesną. Bezwłókniste strąki, koloru zielonego, są bardzo smaczne.
Osiągają do 15 cm długości. ‘Esterka’ odporna jest na choroby grzybowe. Uprawa
wymaga siewu nasion w gruncie, na stanowisku słonecznym, o żyznej i
próchnicznej glebie.
Fasola ‘Nomad’ – należy
do odmiany karłowej, późnej. Ciemnozielone strąki osiągają około 13 cm długości. fasolka szparagowa odporna jest na
choroby grzybowe. Smaczne strąki nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do
przetworzenia i mrożenia.
Fasola ‘Złota Saxa’ – należy
do karłowej, wczesnej odmiany. Roślina dorasta do 60 cm wysokości. Żółte
strąki, o długości 12 cm, są bezwłókniste i bardzo smaczne. Fasolka nadaje się
do bezpośredniego spożycia, na przetwory i mrożonki. Sprawdź także ten artykuł o uprawie ogórków krok po kroku.