Nazwa rośliny
Gerbera Jamesona (łac. Gerbera jamesonii) znana też jako gerbera
Systematyka
astrowate > gerbera > gerbera Jamesona

Wygląd gerbery Jamesona

Pochodzenie:
Afryka Południowa
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
25 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój gerbery Jamesona:
kępiasty, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
różowy, żółty, czerwony, pomarańczowy
Wielkość i forma kwiatów:
koszyczkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla gerbery jamesona

Termin sadzenia:
luty, marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja gerbery Jamesona

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Gerbera wymaga przesadzenia, kiedy korzenie wypełnią całą doniczkę.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Gerbera lubi wilgoć, ale nie znosi nadmiaru wody. W okresie od października do marca należy ograniczyć podlewanie i wstrzymać nawożenie.
W okresie kwitnienia dobrze jest co 3 tygodnie zerwać stare liście, dzięki czemu gerbera będzie zabezpieczona przed chorobami grzybowymi. Prześwietlenie gęsto rosnących liści i usuwanie najstarszych wpływa pozytywnie na kwitnienie.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: