Glicynia japońska znana pod łacińską nazwą wisteria floribunda to pnącze.
Inne nazwy glicynii japońskiej to między innymi glicynia kwiecista, wisteria japońska, słodlin japoński
Jej miejsce pochodzenia to Japonia, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród orientalny, ogród przydomowy, balkon, taras, ogród japoński i ogród naturalny.
Podstawowymi walorami glicynii japońskiej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, efektowne przebarwienie liści i pokarm dla owadów. Glicynia kwiecista jest trująca.
Wisteria japońska rośnie rocznie od 100 do 200 cm i po 10 latach osiąga wysokość od 600 do 1000 cm i szerokość od 400 do 800 cm. Pokrój glicynii japońskiej jest
rozłożysty, pnący i rozkrzewiony.
Wisteria japońska ma kwiaty w kolorach takich jak fioletowoniebieski i bladofioletowy
które kwitną w miesiącach maj i czerwiec.
Liście rośliny są
zielone
i
jajowate
Słodlin japoński to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
,
maju
,
wrześniu
i
październiku
.
Glicynia kwiecista najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny.
Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, przędziorki i nornica.
słodlin japoński wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.