Gorczyca biała, tak jak i pszczelnik wąskolistny oraz pysznogłówka
szkarłatna to roślina, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje
zastosowanie. Jednak zanim zajmiemy się uprawą tej rośliny, powinniśmy
wiedzieć, czym charakteryzują się jej kwiaty i nasiona, jak przebiega siew, a
także jakie właściwości i działanie ma gorczyca biała oraz jak należy ją
stosować.
Jeśli
szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych
roślin.
Gorczyca biała (Sinapis
alba) - krótka charakterystyka
Gorczyca biała (Sinapis
alba) - skąd pochodzi roślina
lecznicza
Gorczyca biała - Sinapis alba, znana jest także jako
gorczyca jasna. Ten gatunek gorczycy jest popularny jako przyprawa. Jednak nie
można nazwać go jedynie przyprawą, ale o tym, jakie zastosowania i działania ma
gorczyca biała, porozmawiamy później. Zacznijmy więc od samego początku, a mianowicie
od tego, skąd pochodzi gorczyca biała.
Gorczyca biała to roślina, która
zalicza się do rodziny kapustowatych - Brassicaceae.
Należą do niej rośliny zielne, czasami też krzewy i drzewa, natomiast
rzadko. Do rodziny zaliczanych jest około 343-353 rodzajów, w których jest aż
3630-4010 gatunków roślin. Rośliny te spotykane są na wszystkich kontynentach
poza Antarktydą.
Sama gorczyca biała uprawiana jest
w wielu krajach, natomiast jej naturalnym miejscem występowania jest południowa
część Europy, Afryka Północna, Pakistan, a także Azja Zachodnia. Powinniśmy
jednak wiedzieć, że gorczyca biała, tak jak i pszczelnik wąskolistny, czy
pysznogłówka szkarłatna, rozprzestrzeniła się także w innych rejonach.
Kwiat i nasiona gorczycy - cechy charakterystyczne roślin
Jeśli chcemy zacząć wysiew
gorczycy białej - Sinapis alba, powinniśmy
dowiedzieć się, czym charakteryzują się te lecznicze rośliny. Zacznijmy więc od
tego, że gorczyce białe cechują się rozgałęzionymi, prosto wzniesionymi i
szorstko owłosionymi łodygami, które mogą dorastać nawet do 0,6 m wysokości.
Ogonowe liście ułożone są na
pędzie naprzemianlegle. Są one słaboogonkowe i pierzastodzielone. Bardzo
charakterystyczną częścią rośliny jest także kwiat. Kwiaty gorczycy białej mają
żółty kolor. Ta żółta część rośliny jest pachnąca i składa się z 4 działek
kielicha oraz 4 płatków korony, które ułożone są na krzyż. Warto wspomnieć
także o tym, że w trakcie kwitnienia kwiatostan przypomina baldachogrono.
Gorczyca biała - Sinapis alba, w przeciwieństwie do
pysznogłówki szkarłatnej - Monarda
didyma, czy pszczelnika wąskolistnego - Dracocephalum
ruyschiana, jest rośliną jednoroczną, która wypuszcza swoje kwiaty w
okresie od końca V do początku VIII. Warto wiedzieć, że kwiaty przyciągają do
siebie owady zapylające, ponieważ jest to roślina miododajna.
Roślina charakteryzuje się owocami
w postaci łuszczyn, które są szorstko owłosione i mocno odchylone na zewnątrz.
Kiedy łuszczyny dojrzeją, pękają, odsłaniając nasiona. Nasiona gorczycy są
okrągłe i jasnożółte. Ze względu na barwę nasion i kwiatów, wiele osób
zastanawia się, dlaczego gorczyca biała to nie gorczyca żółta. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o gorczycy polnej.
Sinapis alba - siew i uprawa
Bez względu na to, czy na naszym
ogrodzie ma być prowadzona uprawa gorczycy białej, czy też innych roślin,
powinniśmy dowiedzieć się, jakie wymagania glebowe i stanowiskowe ma nasza
roślina, a także, jak powinna przebiegać cała uprawa i pielęgnacja. Tych informacji
bardzo często dostarczają nam różne fora. Jednak decydując się na uzyskanie
informacji na forum, powinniśmy wiedzieć, że to forum jest wiarygodnym źródłem
informacji.
W pierwszej kolejności zacznijmy
od tego, że gorczyca biała to roślina, która ma bardzo małe wymagania glebowe,
a co za tym idzie, może być ona uprawiana nawet po uprawie zbóż. Pamiętajmy
jednak, że najlepiej będzie ona rozwijała się na glebach zasobnych w wapń,
których odczyn będzie obojętny. Możemy więc wysiać ją na glebach żyznych lub
torfowiskach.
Termin sadzenia rośliny zależy od
tego, jak chcemy ją zastosować. Najlepiej wysiewać ją pod koniec III lub na
początku IV. Pamiętajmy, że późniejszy wysiew spowoduje straty w plonie.
Gorczyca biała powinna być sadzona w rozstawie 20-25 cm, a optymalna głębokość
to 2,5-3 cm.
Ważnym elementem podczas uprawy
jest odpowiednia pielęgnacja. Tutaj nie możemy zapominać o tym, że gorczyca ma
dość spore zapotrzebowanie na potas, azot i fosfor. Co więcej, jeśli gleby są o
odczynie kwaśnym, wtedy będziemy zmuszeni do ich wapniowanie. Potrzebne będzie
także nawożenie roślin siarką, a także mikroelementami, niezbędnymi do
prawidłowego rozwoju.
Na co stosować Sinapis alba -
jakie zastosowanie i działanie ma roślina lecznicza
Gorczyca biała - zastosowanie
Gorczyca biała to bardzo znana
przyprawa, która jest częstym dodatkiem do mięs, marynat, sera, wędlin, potraw
z jaj, czy też różnych sosów. Warto wiedzieć, że ta przyprawa bywa bardzo
często wykorzystywana przy robieniu zapraw, które później znajdują się w naszej
spiżarni.
Kolejnym zastosowaniem jest
wykorzystanie nasion. Nasiona gorczycy białej wykorzystywane są do
przygotowania olejku gorczycznego. Olejek cechuje się piekącym i ostrym smakiem
oraz zapachem. Jest on bardzo dobry na zaparcia, ponieważ jest on w stanie
pobudzić sok żołądkowy i tym samy poprawić trawienie.
Nie zapominajmy jeszcze o
zastosowaniu gorczycy białej w dziedzinie rolnictwa. Otóż młode rośliny, które
jeszcze nie zakwitły, są bardzo dobrą paszą roślinną. Dlatego też gorczyca
znalazła się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej. Bardzo często
wysiewana jest ona jako międzyplon ścierniskowy, bo ma szybki przyrost masy
zielonej, a krótki okres wegetacji.
Okłady z Sinapis alba -
doskonałe rośliny na zaparcia i nie tylko - właściwości lecznicze
Jeśli interesujemy się uprawą
gorczycy białej, powinniśmy zainteresować się właściwościami tej rośliny,
ponieważ wielokrotnie okłady z niej bardzo dobrze wpływają na nasz organizm.
Zacznijmy od tego, że surowcem lekarskim są nasiona gorczycy, w których
znajduje się olej, białka i sole mineralne.
Często spotkamy się z okładami,
które mogą pomóc w różnych sytuacjach. Tutaj musimy wiedzieć, że gorczyca biała
ma działanie przeciwzapalne, powlekające, przeczyszczające i pobudzające
trawienie. Co ciekawe, wyciąg z nasion, możemy stosować przy zaparciach,
niestrawności i chorobach przewodu pokarmowego.
Jeśli chodzi o zewnętrzne użycie
wyciągu tych roślin, powinniśmy wiedzieć, że wyciąg może być używany do
płukania gardła, kiedy ma ono stan zapalny, dodatkowo do przepłukiwania
migdałków. Okłady stosuje się natomiast do łagodzenia bólu stawów, a także przy
bólach reumatycznych.