Nazwa rośliny
Gorczyca czarna (łac. Brassica nigra) znana też jako kapusta czarna, kapusta gorczyca
Systematyka
kapustowate > gorczyca > Gorczyca czarna

Gorczyca czarna - informacje, zastosowanie, porady, ceny

Gorczyca czarna, tak jak i dzwonek irlandzki oraz pszczelnik wąskolistny, to roślina, która pojawia się w naszym kraju. Zanim jednak zdecydujemy się na wysiew jej nasion, powinniśmy dowiedzieć się, jakie właściwości i zastosowanie mają nasiona tych roślin, jaka jest ich cena, a także jaki sklep będzie najlepszy do ich zakupu. Zobaczmy więc, czym charakteryzuje się gorczyca czarna i czy ma podobne właściwości do miodu z nawłoci.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o właściwościach leczniczych roślin.

Gorczyca czarna (Brassica nigra) - charakterystyka rośliny

Gorczyca czarna - Brassica nigra, znana jest również jako kapusta czarna oraz kapusta gorczyca. Gorczyca czarna to gatunek, który zalicza się do rodziny kapustowatych - Brassicaceae, w przeciwieństwie do pszczelników wąskolistnych - Dracocephalum ruyschiana, czy dzwonków irlandzkich - Molucella leavis, które należą do rodziny jasnotowatych - Lamiaceae.

Kapusta czarna występuje naturalnie w Afryce Północnej, a także w bardzo dużej części Azji, a dokładniej w Azji Zachodniej, Nepalu, Chinach, Pakistanie, Armenii, Kazachstanie, czy też w Indiach. Można ją spotkać w stanie dzikim również w praktycznie całej Europie. Jednak gatunek ten rozprzestrzenia się także w innych obszarach, gdzie nie występuje naturalnie. Dodatkowo Brassica nigra stała się rośliną uprawną w Europie, Ameryce, Azji oraz w Afryce. W samej Polsce możemy ją nawet spotkać w stanie zdziczałym.

Bez względu na to, czy naszą rośliną uprawną będzie dzwonek irlandzki, pszczelnik wąskolistny, czy właśnie gorczyca czarna, musimy wiedzieć, jak wygląda ta roślina. Otóż gorczyca czarna charakteryzuje się wyprostowaną, wzniesioną i od spodu owłosioną łodygą, która dorasta do około 50-250 cm wysokości.

Liście tego gatunku są ogonkowe i całobrzegie. Dolne mają lirowaty kształt, natomiast górne są lancetowate. Jednak bez różnicy na kształt, wszystkie liście mają zielony kolor. Kwiaty gorczycy mają żółty kolor i są niewielkie. Kolejnym elementem jest łuszczyna, która przylega do kwiatostanu. Ma ona około 2 cm długości, a wewnątrz niej znajdują się okrągłe nasiona.

Brassica nigra - zastosowanie rośliny

Gorczyca czarna - Brassica nigra, to jednoroczna roślina, dla której naturalnym środowiskiem są pola, zarośla, rowy, brzegi rzek, a także pola uprawne, na których traktowana jest jako chwast. Popularność uprawy gorczycy spowodowana jest jej niską ceną. Cena za 100 g gorczycy czarnej wynosi około 4-5 zł, oczywiście w zależności od tego, jaki sklep wybierzemy i czy skorzystamy z zakupów w sklepie internetowym, czy stacjonarnym.

Miód z nawłoci jest bardzo popularny, dlatego, że nawłoć jest rośliną miododajną. Niewiele jednak osób wie, że gorczyca czarna to także roślina miododajna. Jednak miód z gorczycy nie jest tak samo popularny, jak miód z nawłoci, a gorczyca spotykana jest głównie w miodach wielokwiatowych.

Gorczyca jest głównym składnikiem musztardy. Nasienie gorczycy wykorzystywane jest również jako przyprawa wędlin, marynat, surówek, maseł ziołowych, czy też majonezów. Nasiona znajdują swoje zastosowania także przy przygotowywaniu różnego rodzaju zapraw, między innymi ogórków konserwowych. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o gorczycy polnej.

Nasienie gorczycy - jakie ma właściwości

Gorczyca czarna zyskała swą popularność dzięki swoim właściwościom. Gorczyca czarna, podobnie jak i gorczyca biała, to roślina lecznicza. Warto wiedzieć, że ten gatunek rośliny wcześniej był częściej stosowany niż obecnie, natomiast również dziś możemy spotkać się ze środkami moczopędnymi, w których zawarta jest gorczyca czarna - Brassica nigra.

Nasiona gorczycy czarnej stosowane są w przypadku pojawienia się chorób związanych z przewodem pokarmowym. Gorczyca wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, a także powlekające. Dlatego też podawana jest ona przy chorobach przewodu pokarmowego, np. przy zapaleniu jelit czy żołądka, a także zaparciach, zaburzeniach trawienia, chorobie dwunastnicy oraz przy chorobach wrzodowych żołądka.

Możemy ją także stosować przy zapaleniu gardła i migdałków do przepłukiwania gardła. Olejki lotne z tej rośliny wykorzystywane są przy produkcji plastrów, które wykorzystuje się przy przeziębieniach, a także bólach reumatycznych. Stosując olejek, będziemy mieli mniejsze problemy z trawieniem, ponieważ działa on żółciopędnie. Dodatkowo obniża on ciśnienie krwi i działa antybakteryjnie.

Pamiętajmy jednak o tym, że nasiona gorczycy czarnej - Brassica nigra, mogą uszkodzić drogi moczowe, nerki, a także spowodować krwiomocz lub białkomocz, jeżeli stosowane będą one w zbyt dużych ilościach. Co więcej, u kobiet może pojawić się przekrwienie macicy, a gdy będą one w ciąży, grozi im nawet poronienie oraz porażenie ośrodkowego układu nerwowego.

Gorczyca czarna - Brassica nigra, to bardzo pożyteczna roślina, która znajduje ogrom zastosowań w różnych dziedzinach. Obecnie wykorzystuje się ją przede wszystkim do zapraw i stąd jest nam właśnie znana. Natomiast powinniśmy zapoznać się także z tym, jakie ma ona właściwości lecznicze.

Wygląd gorczycy czarnej

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
30 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój gorczycy czarnej:
wyprostowany, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla gorczycy czarnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, zawierająca wapń, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje, obwódki rabat

Pielęgnacja gorczycy czarnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Gorczyca czarna dobrze znosi suszę, ale w ogrodowej uprawie należy ją regularnie nawadniać.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
trująca, lecznicza, przyprawowa
Typ pożytku:
nasiona
Termin zbiorów:
wrzesień, październik
ikona podziel sięPrzekaż dalej