Nazwa rośliny
Gorczyca czarna (łac. Brassica nigra) znana też jako kapusta czarna, kapusta gorczyca
Systematyka
kapustowate > gorczyca > Gorczyca czarna

Wygląd gorczycy czarnej

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
30 cm - 150 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 150 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój gorczycy czarnej:
wyprostowany, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla gorczycy czarnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, zawierająca wapń, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje, obwódki rabat

Pielęgnacja gorczycy czarnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Gorczyca czarna dobrze znosi suszę, ale w ogrodowej uprawie należy ją regularnie nawadniać.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
trująca, lecznicza, przyprawowa
Typ pożytku:
nasiona
Termin zbiorów:
wrzesień, październik