Nazwa rośliny
Gorczyca polna (łac. Sinapis arvensis) znana też jako ognicha, gorczyca świrzepa
Systematyka
kapustowate > gorczyca > gorczyca polna

Gorczyca polna - zwalczanie popularnego chwastu w ogrodzie

Funkcjonująca także pod nazwą „ognicha” lub „świerzop”, gorczyca polna to bardzo powszechny chwast. Pojawia się na polach i łąkach, można spotkać go także w ogrodach. Jest bardzo uciążliwy i bardzo szkodliwy, a jego zwalczanie jest niestety dość trudne. Dowiedz się, co najlepiej działa na gorczycę polną.

Jeśli zainteresował cię ten temat, sprawdź także w tym miejscu sposoby na inne chwasty.

Gorczyca polna – opis gatunku

Gorczyca polna (Sinapis arvensis) wyglądem może nieco przypominać rzepak. Nic dziwnego, także należy do roślin kapustowatych. Swoją nazwę ludową – ognicha – zawdzięcza intensywnie żółtym kwiatom, które na polu mogą wydawać się płonącym łanem. Jest to roślina jednoroczna, zakwitająca miej więcej w maju. Kwiaty utrzymują się aż do października. Pojawiają się na szczycie mocno rozgałęzionych łodyg. Sinapis arvensis jest rośliną jednoroczną, o bardzo szybkim rozwoju. Może osiągnąć nawet 120 cm, czyli jest wyższa niż większość typowych roślin uprawnych.

Gorczyca polna jest dość odporna na niesprzyjające warunki. Niestraszna jej susza ani upał. Pojawia się tylko na glebach żyznych, przepuszczalnych, wilgotnych, o wysokim poziomie próchnicy. Nasiona przetrwają w glebie nawet 9 lat nie tracąc zdolności kiełkowania. Dlatego wyplenienie gorczycy polnej z uprawy to wieloletnie przedsięwzięcie, tym bardziej, że jeden egzemplarz potrafi wytworzyć aż 1000 nasion. Sprawdź także w tym miejscu,jakie chwasty i szkodniki mogą zaatakować uprawy.

Gorczyca polna – szkodliwość

Ognicha od wieków budzi przerażenie wśród rolników i ogrodników. Jest bardzo powszechna i bardzo ekspansywna. Robi spustoszenie w burakach, ziemniakach, roślinach strączkowych i kapustowatych. Potrafi obniżyć poziom plonu nawet o 5-10%, kiedy na 1m2 pojawia się więcej niż 2 rośliny. Utrudnia zbiory zbóż i może być problemem na pastwiskach – obniża jego wartość dla zwierząt. Sprawdź także w tym artykule informacje o skrzypie polnym.

Szkodliwość gorczycy polnej polega przede wszystkim na tym, że roślina szybko się rozwija i od razu znacznie przewyższa plon. Z tego powodu jest poważną konkurencją w wyścigu o składniki odżywcze, ogranicza także dostęp do słońca roślin uprawnych. Ponadto ognicha jest uwielbiana przez szkodniki, często jest dla nich rośliną żywicielską. Od niej rozpoczyna się inwazja plantacji bielinkiem kapustnikiem, mątwikiem buraczanym, nicieniami, śmietką kapuścianą. Bywa także źródłem grzybowych patogenów, przenosi kiłę kapusty i wirusy wywołujące czopowatość bulw ziemniaków. Jeśli szukasz więcej porad, znajdziesz je w tym artykule o herbicydach.

Profilaktyka i zwalczanie gorczycy polnej

Tak jak w przypadku znacznej większości chwastów o takiej ekspansywności, w przypadku tej rośliny najważniejsza jest profilaktyka. Niedopuszczenie do tego, by w uprawie rozprzestrzeniła się gorczyca jest znacznie łatwiejsze niż jej zwalczanie. Najważniejsze jest systematyczne usuwanie chwastu z miedz i rowów – jego nasiona mogą rozprzestrzenić się na znaczne odległości. Najlepiej zrobić to od razu po zakwitnięciu, zanim zdążą się zawiązać nasiona. Sprawdź także w tym artykule, co trzeba wiedzieć o perzu.

Należy także sprawdzić dokładnie jakość materiału siewnego i kupować go wyłącznie od sprawdzonego dostawcy. Największą pewność dają nasiona kalibrowane, także otoczkowane – wśród nich z pewnością nie zaplączą się nasiona gorczycy polnej. Ważne jest także stosowanie wyłącznie dobrze przefermentowanego obornika. To gwarancja, że wraz z nawozem nie wysiejesz na polu nasion gorczycy polnej.

Chemiczne zwalczanie gorczycy polnej

Kiedy jednak zauważysz w uprawie chociaż kilka egzemplarzy gorczycy, koniecznie musisz sięgnąć po odpowiedni herbicyd. Zwalczanie gorczycy polnej chemicznie jest bardzo skuteczne, należy to jednak zrobić maksymalnie wcześnie, zanim zawiążą się nasiona. Należy stosować tylko środki zarejestrowane przez MRiRW, dopasowane do gatunku roślin. Warto także sprawdzić okres karencji – część środków tego rodzaju ma bardzo długi okres ochrony, więc nie nadaje się do zastosowania we wczesnych warzywach.

Do zwalczania tego chwastu nadaje się bardzo wiele środków. W zasadzie wszystkie preparaty przeznaczone do chwastów jednorocznych sprawdzają się w tym przypadku. Do najczęściej stosowanych należą Agat 480 SC, Dicamba, Flurofen 480 SC, Mistral 70 WG i Flurofen 480 SC. Nadają się do większości upraw ogrodowych.

Wygląd gorczycy polnej

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
30 cm - 80 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 80 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój gorczycy polnej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, jadalne liście, jadalne pąki kwiatowe
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla gorczycy polnej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, żyzna, zawierająca wapń, lekko wilgotna, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja gorczycy polnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W uprawie ogrodowej potrzebne jest regularne nawadnianie rośliny.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel się Przekaż dalej