Nazwa rośliny
Gorczyca polna (łac. Sinapis arvensis) znana też jako ognicha, gorczyca świrzepa
Systematyka
kapustowate > gorczyca > gorczyca polna

Wygląd gorczycy polnej

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
30 cm - 80 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 80 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój gorczycy polnej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, jadalne liście, jadalne pąki kwiatowe
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla gorczycy polnej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, żyzna, zawierająca wapń, lekko wilgotna, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja gorczycy polnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W uprawie ogrodowej potrzebne jest regularne nawadnianie rośliny.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: