Owoc granatu - opis, występowanie, zastosowanie w kuchni, właściwości
Granaty, tak jak i jabłka, melony miodowe czy nawet taszniki pospolite, znajdują swoje zastosowanie w naszych kuchniach. Owoc granatu jest przez nas bardzo znany i lubiany. Jednak niewiele osób wie, jakie witaminy i właściwości zdrowotne ma ten owoc. Zobaczmy więc, czym charakteryzuje się owoc granatu i co możemy przygotować z granatu w naszej kuchni.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o owocach.
Owoc granatu - kilka istotnych informacji o tym skąd pochodzi i czym się charakteryzuje
Granat, a dokładniej granat właściwy - Punica granatum, znany jest również jako granatowiec właściwy. Ten znany wszystkim owoc naturalnie występuje na Półwyspie Indyjskim, w zachodnich częściach Azji, a także na Kaukazie. Obecnie jednak został on rozprzestrzeniony także na inne tereny i jest rośliną uprawianą w wielu krajach na całym świecie.
Granatem nazywane jest niewielkie drzewo lub krzew, który z reguły osiąga około 3-5 m wysokości i charakteryzuje się przewisającymi gałęziami, które u młodych roślin są pokryte kolcami. Jego ulistnienie jest z wierzchu ciemnozielone i błyszczące. Warto wiedzieć, że pojedyncze liście mają eliptyczno-lancetowaty kształt i mogą dorosnąć do około 3-8 cm długości.
Kolejnym elementem rośliny są jej bardzo atrakcyjne i intensywnie wybarwione kwiaty, osadzone w pachwinach na szczytach gałązek. Jednak najbardziej istotnym elementem jest owoc granatu, który zarówno kształtem, jak i wielkością przypomina jabłko. Owoce granatów są jagodami, które pokryte są przez skórzastą i twardą łupinę. Łupina może mieć różne barwy, zaczynając od barwy fioletowej, purpurowej, brązowej, a kończąc na białoczerwonawej. Charakterystycznym elementem u granatów jest kielich, który odstaje od owocu.
W kielichu znajdują się nasiona. Jeden owoc może wyprodukować nawet 400-700 nasion, które mają tępograniasty kształt. Warto wspomnieć także o tym, że nasiona pokryte są czerwonymi, różowymi lub żółtymi osnówkami o galaretowatej konsystencji. Znane są również odmiany, które nie mają nasion, przez co cieszą się większym zainteresowaniem, bo nie musimy tak się namęczyć podczas jedzenia granatów. Do takich odmian zalicza się między innymi 'Eversweet'.
Granaty - zalety owocu granatu
Owoc granatu - dlaczego warto go jeść? Witaminy i właściwości odżywcze
Jabłko, melon miodowy, granat czy tasznik pospolity, to rośliny, które mają w sobie zasoby witamin korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia. Istotne jest to, by regularnie spożywać warzywa i owoce, co dostarczy nam potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin.
Przejdźmy jednak do tego, jakie witaminy możemy znaleźć w owocach granatów, które są szeroko dostępne do kupna w różnych sklepach spożywczych. Zacznijmy więc od tego, że owoce granatu są bardzo bogate w witaminy A, C, B i E. Jednak to nie wszystkie zalety tych owoców.
Owoc granatu zawiera w sobie również różnego rodzaju składniki odżywcze i mineralne. Znajdują się w nim duże ilości białka, beta-karotenu, kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, ale także jest źródłem magnezu, wapnia, jodu, fosforu, potasu i krzemu.
Istotną zaletą jest również to, że granat w 70% złożony jest z wody, a w 100 gramach owoców znajdziemy około 80 kilokalorii. Mimo tego, że kaloryczność tych owoców jest dość wysoka, nie przykłada się on do wzrostu naszej wagi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Musimy wiedzieć, że niski indeks glikemiczny sprawia, że owoce granatów będą się łatwiej trawiły w naszym organizmie. Dlatego też wielokrotnie granaty polecane są jako dobry składnik diety, ponieważ mają dużo składników odżywczych, ale ich kaloryczność nie ma wpływu na przybieranie masy tłuszczowej. Nie zapominajmy też o tym, że granaty mogą jeść również diabetycy. A może zainteresuje cię także ten artykuł na temat uprawy owocu kaki?
Zdrowie a owoce granatów - zastosowanie w lecznictwie i działanie owoców
Decydując się na jedzenie owocu granatu, nie możemy nie wspomnieć o tym, jakie działanie oraz właściwości zdrowotne ma ten owoc. Zacznijmy od tego, że owoc granatu ma silne właściwości antyrakowe, ponieważ zawiera bardzo duże ilości antyutleniaczy, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Jeśli chodzi o wszystkie owoce, to właśnie granat ma najsilniejsze właściwości antyrakowe.
Co więcej, spożywanie świeżych owoców lub sok z granatu ma pozytywny wpływ na naszą psychikę i polecany jest dla osób, które mają duży stres i pracują umysłowo. Dodatkowo owoc granatu wpływa na popęd seksualny i ogranicza problemy z erekcją. Ma on nie tylko wpływ na mężczyzn, ale podnosi również doznania seksualne kobiet.
Granaty pomagają także w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i polecane są dla osób, które mają problem ze zwapnieniem i złogami. Spożywając owoce granatowca, wpłyniemy pozytywnie na stan naszej skóry i spowolnimy procesy starzenia. Jak widać, owoc granatu ma pozytywny wpływ na praktycznie cały organizm człowieka, dlatego warto zdecydować się na spożywanie go na surowo, dodawanie do potraw lub picie soku z granatu.
Co warto wiedzieć o granatach? Właściwości i zastosowanie
Owoce granatów w naszej kuchni - co możemy przygotować z owocu granatu
Granaty to owoce, które charakteryzują się słodkim smakiem, natomiast jest w nich również nuta goryczy i kwasu. Dlatego nie przez wszystkich są one lubiane. Jednak tak jak i melon miodowy, czy tasznik pospolity, mogą być one doskonałym dodatkiem do wielu potraw kulinarnych.
Owoc granatu doskonale nada się zarówno do dań na słodko, np. ciast, galaretek, deserów, serków, budyni czy panna cotty, jak i odnajdzie się również w potrawach bardziej wytrawnych. Możemy go używać do różnego typu sałatek, gdzie będzie nie tylko dawał wyrazisty smak, ale także różnorodność w konsystencji.
Nie zapominajmy, że jest to owoc, który w większości wykorzystywany jest do dekoracji potraw, ponieważ dodaje kontrastu między zielonymi, białymi, czy żółtymi składnikami dań. Jednak by granat czy melon znalazł się w naszej kuchni, musimy wiedzieć, jak obrać melona i granat, by nie uszkodzić owoców.
Inne ciekawe zastosowania granatowców właściwych - kilka ciekawostek
Poza zdrowotnymi właściwościami, antyrakowym działaniem, bogactwem witamin, czy też dużą ilością substancji odżywczych, które pozyskiwane są z granatu, warto wspomnieć także o innych zastosowaniach granatowców właściwych, które niekoniecznie mają powiązanie z owocami.
Zacznijmy więc od tego, że granatowiec właściwy to roślina, która może być uprawiana jako roślina ozdobna, przez wzgląd na swoje piękne kwiaty, ale również i atrakcyjne owoce. Jednak pamiętajmy, że uprawa granatowca jako rośliny ozdobnej uda się jedynie w obszarach o ciepłym klimacie.
Kolejnym ciekawym zastosowaniem, o którym większość osób nie ma nawet pojęcia, jest to, że granat właściwy znajduje swoje zastosowanie również w garbarstwie. Istotne znaczenie ma tutaj przede wszystkim kora, drewno, ale też liście granatowca. Te właśnie są wykorzystywane do garbowania szlachetnych i cienkich skór, ale również do produkcji farb.
Wygląd granatu właściwego
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, jadalne owoce, lecznicze
Sadzenie i stanowisko dla granatu właściwego
Pielęgnacja granatu właściwego
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy można przesadzać? | ||||||||||||
Granat uprawiany w donicy trzeba przesadzić, kiedy korzenie całkiem ją wypełnią. Należy zwracać uwagę, aby wymienić możliwie całe podłoże dla rośliny. | ||||||||||||
Kiedy należy przycinać? | ||||||||||||
Dobrze znosi przycinanie. Granat nie wymaga regularnego przycinania. W razie potrzeby skrócenia zbyt wyrośniętych pędów albo prześwietlenia korony można wykonać cięcie wiosną albo jesienią. |
||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Nawożenie | ||||||||||||
Nawóz
wieloskładnikowy,
organiczny.
Nawozić raz na 2 tygodnie. Aby pędy krzewu dobrze zdrewniały, należy zakończyć nawożenie w połowie sierpnia. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni. W okresie wzrostu, kwitnienia i owocowania należy zapewnić roślinie regularne nawadnianie. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Niewielkie zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu. W okresie spoczynku należy ograniczyć podlewanie tak, aby jednak nie przesuszyć korzeni. |
||||||||||||
Zimowanie | ||||||||||||
W listopadzie granat traci liście, wtedy trzeba go przenieść do chłodnego pomieszczenia (5-10 stopni) i ograniczyć podlewanie. W marcu wchodzi ponownie w okres wegetacji - należy przenieść go do ciepłego pomieszczenia, regularnie podlewać i nawozić. |